Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Ką žinai apie sveikatą? Pasitikrink ir laimėk vertingus prizus

„Žinau – gyvenu sveikiau!“ – tokiu šūkiu pasitikrinti žinias ir skirti daugiau dėmesio savo sveikatai kviečia jau šeštą kartą Lietuvoje rengiamas Nacionalinis sveikatos egzaminas. Šiemet Nacionalinis sveikatos egzaminas startuos pirmadienį, spalio 15 d. Egzamino tema – profilaktinė sveikatos priežiūra ir ligų prevencija. Dalyvauti egzamine kviečiami visi norintys, geriausiai pasirodę bus apdovanoti vertingais prizais.
Mokymasis
Mokymasis / „Maxima“ nuotr.

Šeštus metus iš eilės vykstantis Lietuvos gyventojų sveikatos žinių patikrinimas, kuriuo siekiama paskatinti visuomenę domėtis ir rūpintis savo sveikata, šįmet truks net dvi dienas: nuo spalio 15 d. 9 val. ryto iki spalio 16 d. vidurnakčio. Laikyti egzaminą ir pasitikrinti žinias visuomenė galės naujienų portale 15min.lt.

Egzaminą rasite čia.

Dėmesio sveikatai trūksta

Pasak egzaminą šiais metais organizuojančios visuomeninės iniciatyvos „Saugok save“ atstovės, populiaraus leidinio „Sveikatos dienoraštis moterims“ sudarytojos Loretos Majauskienės, Nacionalinis sveikatos egzaminas yra veiksminga priemonė siekiant pagerinti visuomenės žinias apie sveikatos priežiūrą, taip pat atkreipti dėmesį į skirtingas sveikatos problemas ir priežiūros priemones.

„Šių metų Nacionalinio sveikatos egzamino tema – profilaktinė sveikatos priežiūra ir ligų prevencija – parinkta neatsitiktinai. Tik retas žino, kad profilaktiškai atliekama sveikatos patikra, kurios esminė dalis – laboratoriniai tyrimai, yra pagrindinis ir veiksmingiausias būdas užkirsti kelią skirtingoms ligoms ir sveikatos sutrikimams, arba pastebėti problemas laiku, kai dar galima jas veiksmingai pašalinti ar užkirsti kelią“, – sako L.Majauskienė.

Sveikatinimo ekspertė atkreipia dėmesį į statistiką, kuri rodo, kad Lietuvoje sveikatą profilaktiškai tikrinasi tik 17 proc. visuomenės. Tai, pasak L.Majauskienės, lemia kelios priežastys: „Viena jų – tarp jaunimo paplitusi idėja, kad sveikatos problemos būdingos tik pensininkams, neva jaunas žmogus sirgti negali. Atsiradus pirmiems negalavimo simptomams dažnai manoma, kad skubėti tirtis sveikatos pas gydytojus neverta, nes yra svarbesnių reikalų ir darbų. Neva „visada spėsim ir niekur nepavėluosim, gi medicina sparčiai vystosi ir „daro stebuklus“. Reikiamą dėmesį sveikatai žmonės pradeda skirti kai iškyla grėsmė darbingumui, tai yra, problemos tampa rimtos.“

Ekspertė pabrėžia, jog tam, kad galėtume būti tikri, jog esame sveiki ir jaustis ramiai, turėtume bent kartą per metus pasitikrinti esminius sveikatos parametrus profilaktiškai. „Kreipkitės į savo šeimos gydytoją, kuris, paskyręs atitinkamo amžiaus rizikos faktorius tiriančius tyrimus, įvertins sveikatos būklę ir pateiks jums asmenines sveikatos stiprinimo rekomendacijas. Mokslo pažangos dėka šiuo metu naudojamos kaip niekad veiksmingos profilaktinių tyrimų priemones, tad pasinaudokime jomis“, – sako L. Majauskienė.

Egzaminą rasite čia.

Nugalėtojams – vertingi prizai

Iš viso spalio 15-16 d. vyksiantį Nacionalinį sveikatos egzaminą sudarys 40 klausimų, pateiktų testo formatu. Kiekvienas klausimas turės tik vieną teisingą atsakymą. Dalyviui pažymėjus, jo nuomone, teisingą atsakymą, tikrasis teisingas atsakymas ekrane pasirodys pažymėtas žalia spalva – taip dalyvis galės pasitikrinti, ar atsakė teisingai, ir praturtinti žinias.

Geriausiai egzamine pasirodę dalyviai bus apdovanoti vertingais prizais. Pirmosios vietos nugalėtojui – pirmajam teisingai į visus klausimus atsakiusiam dalyviui – bus įteikta viešbučio „Medūna“ Druskininkuose dovana: savaitgalis dviem. Antrosios vietos nugalėtojui – antrajam teisingai į visus klausimus atsakiusiam dalyviui – medicininių tyrimų laboratorijos „Medicina Practica“ dovana: išplėstinė ištyrimo programa vyrams arba moterims. Kitiems pirmiems trims daugiausia teisingų atsakymų pateikusiems dalyviams atiteks prekės ženklo „Hummel“ dovanos – sportinės aprangos komplektai.

Dalyvauti Nacionaliniame sveikatos egzamine 2018 ir pretenduoti į prizus vienas dalyvis galės tik vieną kartą. Egzamine dalyvauti galės bet kokio amžiaus asmenys, tačiau laimėjus nepilnamečiui, jis atsiimti prizą galės kartu su teisėtu atstovu – vienu iš tėvų ar globėjų.

Nacionalinį sveikatos egzaminą 2018 organizuoja VšĮ „Saugok save“. Projekto partneriai – naujienų portalas 15min, farmacijos kompanija „Roche Lietuva“, „Medūna“ viešbutis, medicininių tyrimų laboratorija „Medicina Practica“, sportinių prekių gamintojas „Hummel“.

Egzaminą rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius