-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Naminis“ plaukų būklės testas: greitai sužinokite, ar plaukai sveiki?

Sezoninis plaukų slinkimas suintensyvėja besikeičiant klimatui. Visgi gydytojai pastebi, kad plaukai labiau ima slinkti pavasarį ir rudenį. Tam įtakos gali turėti ne tik oro kaita, bet ir ligos, vitaminų trūkumas. Mokslui žengiant į priekį kasmet atsiranda naujų būdų, stabdančių plaukų slinkimą. Tačiau kaip nepasimesti procedūrų gausoje, ir kokios priemonės – visgi mažai efektyvios.
Plikimas
Plikimas / Shutterstock.com

Trijų mėnesių riba

Žmogus vidutiniškai turi apie 80 000–150 000 plaukų. Nustatyta, kad didžiausią jų kiekį iš prigimties turi šviesių plaukų savininkai. Vertinant JAV dermatologų akademijos duomenis, per dieną gali išslinkti nuo 50 iki 100 plaukų – šis skaičius yra laikomas norma. Sunerimti reikėtų tada, kai pastebite gerokai didesnį iškritusių plaukų kiekį ar net galvoje išplikusius plaukų plotelius.

Gydytoja dermatologė-trichologė Jurgita Stoškienė sako, kad pastebint gausų plaukų slinkimą ilgiau nei tris mėnesius, patartina kreiptis į gydytoją, rašoma „Era Esthetic“ pranešime žiniasklaidai.

„Tris mėnesius paminėjau ne šiaip sau. Tiek įprastai trunka plaukų augimo ramybės fazė. Apskritai plaukai yra skirstomi į augimo, telogeno - perėjimo į iškritimą ir ramybės fazes. Patį plaukų augimą dažniausiai nulemia genai, amžius, mityba, gyvenimo būdas, kiek plaukus pažeidžia kenksmingi UV spinduliai.

Asmeninio arch./Dermatologė Jurgita Stoškienė
Asmeninio arch./Dermatologė Jurgita Stoškienė

Svarbu mokėti atskirti sezoninį plaukų slinkimą nuo nuolatinio. Negydant nuolatinio slinkimo sumažėja plaukų apimtis, pastebimas didesnis plaukų retėjimas, išryškėja ir skalpo problemos. Negana to, gresia nuplikimas, – sako trichologė J.Stoškienė. – Tarkime, padidėjusį plaukų slinkimą rudenį lemia prasta plaukų apsauga nuo saulės vasarą.

O pavasarį plaukų slinkimas dažniausiai vargina dėl žiemą patirto šalčio, kuomet plaukais buvo netinkamai pasirūpinta, neapsaugant galvos apdangalais. Labai svarbus veiksnys, kiek organizmas pasisavina vitaminų ir maistinių medžiagų. Esant organizme vitaminų ir mineralų trūkumui, tai neigiamai atsiliepia ir plaukams.“

„Naminis“ plaukų būklės testas

Gydytoja dermatologė-trichologė sako, kad norėdami džiaugtis sveikais plaukais, turime tinkamai pasirūpinti ir skalpo oda. Beje, norint įvertinti plaukų būklę, galima tai padaryti ne tik klinikose, bet ir namuose.

„Paimkite nedidelę savo plaukų sruogelę – iki šešiasdešimt plaukų. Pirštais sruogą perbraukite ir timptelėkite. Rankose likus nedideliam plaukų kiekiui – penkiems ar aštuoniems, galite būti ramūs. Tačiau pastebėję, jog liko apie dvidešimt plaukų, turite sunerimti. Yra ir kitas, plaukų slinkimą nusakantis metodas.

Pasidėkite ant lovos pagalvę, palenkite galvą žemyn ir šukuokite plaukus nuo pakaušio iki kaktos. Kartokite veiksmą minutę, o tada įvertinkite, kiek sruogų liko ant pagalvės. Padidėjusį plaukų slinkimą galite numanyti tada, jeigu suskaičiuosite daugiau nei dešimt plaukų sruogų.“ J.Stoškienė primena, kad plaukus šukuoti geriau natūralių šerių, medinėmis šukomis. Venkite plastikinių, nes jos dažnai įelektrina plaukus.

Kas veikia, o kas ne?

„Vadovėliuose vien odos ligų yra aprašomą daugiau kaip 2000, o skalpo ir plaukų – dar atskira paletė. Plaukai – mūsų visos sveikatos atspindys. Štai, kad ir gyvūnas – jeigu jo kailis žvilga, vadinasi, jis gerai valgo, yra sveikas. Tas pats ir su žmonėmis, nes plaukai parodo organizme vykstančius biocheminius procesus.

Ne taip jau retai pasitaiko, jog pacientams atrandame kur kas gilesnių sveikatos problemų, nei tik pablogėjusią plaukų būklę. Plaukų slinkimas kartais būna ir tam tikros ligos pasekmė. Tarkime, kenčiant ne nuo sezoninio plaukų slinkimo, o alopecijos – plikimo, liaudiški metodai, namuose naudojamos kaukės, galvos odos šveitimas ir masažai – tikrai nepadės.

Jokia vienkartinė procedūra nesuveiks stebuklingai, todėl naudinga priemones kombinuoti. Visgi pirmiausia aiškinkitės priežastį, kodėl retėja plaukai, atlikite išsamius tyrimus, o tada bandykite tikslingai spręsti problemą“, – sako dermatologė J.Stoškienė.

Gydytoja išskiria naujausius ir jau laiko patikrintus metodus, kurie iš tiesų gali padėti efektyviai gerinti plaukų būklę, stabdyti jų slinkimą ar net sumažinti autoimuninės ligos – alopecijos požymius.

Hialurono rūgšties ir peptidų plaukų užpildas

Tokios sudėties plaukų užpildas – pirmasis pasaulyje, skatinantis kraujo cirkuliaciją galvos paviršiuje, iš poilsio režimo padeda pažadinti plauko folikulą ir paskatina jo augimą. Šis plaukų užpildas suleidžiamas tiesiai į galvos odą mikroadatėlėmis, kad veiksmingai skatintų paties folikulo didėjimą. Taikomas ir gydant plikymą.

Shutterstock.com /Plikimas
Shutterstock.com /Plikimas

Plaukų užpildą sudaro hialurono rūgštis, septyni biomimetiniai peptidai ir augimo faktoriai. Dėl unikalios sudėties ir procedūros atlikimo suintensyvinamas naujų plaukų augimas ir atliekama stipri galvos odos biorevitalizacija – drėkinimas.

Namuose naudojami lazeriniai prietaisai

Efektyviai kovoti su plaukų slinkimu ir gerinti jų būklę galima ir patiems namuose. Tam amerikiečiai sukūrė inovatyvius, belaidžius ir saugius lazerinius prietaisus: lazerinį lankelį, šukas, kepuraitę. Šie lazeriniai įrenginiai skatina plaukų folikulų veiklą ir spartina naujų sveikų plaukų augimą. Moksliškai efektyvumą įrodę prietaisai taip pat gerina galvos odos mikrocirkuliaciją, stabdo uždegimus, kurie dažnai nulemia moterų plikimą. Galvos odą ima mažiau niežėti ir pleiskanoti, didėja plaukų tankumas. Pirmieji rezultatai įprastai ima matytis per kelis mėnesius.

PRP terapija

PRP procedūros metu naudojamas paties paciento kraujas. Iš paciento paimtas kraujas sukamas specialioje centrifugoje, kad raudonieji kraujo kūneliai atsikirtų nuo plazmos. Plazma, kurioje gausu trombocitų, surenkama iš mėgintuvėlio ir įšvirkščiama tiesiai į galvos odą. PRP geriausiai tinka pacientams, kuriems nustatyta androgeninė alopecija. Vyrams tokiais atvejais įprastai pradeda plikti viršutinė galvos dalis. Trombocitai išskiria augimo faktorius, kurie stimuliuoja odos papilių ląsteles, kurios yra labai svarbios plaukams augti: „Geriausiai procedūra veikia tuomet, kai neseniai pastebėjote plaukų slinkimą ar retėjimą“, - priduria.

Mezoterapija

Mezoterapinis kokteilis, kurį parenka specialistas, sušvirkščiamas į galvos odą, kur matomas plikimas ar plaukų retėjimas. Viename švirkšte yra visos reikalingos aktyvios medžiagos, stimuliuojančios plaukų augimą. Ruošiant preparatą yra sumaišoma nuo 2 iki 6 veikliųjų medžiagų: B grupės vitaminai, varis ir cinkas. Preparate dažnai naudojama ir hialurono rūgštis, atsakinga už folikulų maitinimą ir greitesnį plaukų augimą. Naudojamos ir aminorūgštys, biomimetiniai peptidai.

„Pakaušis ir smilkinių zona – jautriausios injekcijoms vietos. Moterims verčiau vengti atlikti šią procedūrą menstruacijų metu, nes tuo laikotarpiu skausmas jaučiamas stipriau“, – pataria J.Stoškienė. Šis metodas taip pat padeda kovoti su skalpo pleiskanojimu, seborėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius