Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Natūralus šeimos planavimas – gyvenimas be kontracepcijos

„Tai jau planuojate trečią atžalą“, – nusistebėjo draugė, kai pasakiau, jog vakare su vyru einu į Natūralaus šeimos planavimo (NŠP) kursus. Nuomonė, kad natūralūs metodai padeda tik norintiems kuo greičiau pastoti ir turėti gausią šeimą, paplitusi. Anot NŠP mokytojų, tokį mitą sukuria žmonių nežinojimas arba neatsakingas šio metodo taikymas.
Vilija Slopšnienė
Akušerė Vilija Slopšnienė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Nenaudoti jokios kontracepcijos ir nepastoti daugeliui atrodo frazė iš fantastikos srities. Tačiau iš tiesų nėra jokio triuko. Per NŠP mokymus poros išmoksta stebėti ir suprasti vaisingumo požymius bei gauna labai aiškų taisyklių rinkinį, kaip individualiai sau nustatyti kiekvieno mėnesio vaisingus ir nevaisingus laikotarpius.

Vaisingumo stebėjimas padeda ir trokštantiems susilaukti vaikelio, ir norintiems atidėti nėštumą, ir tiems, kurie griežtai nenori pastoti. Priklausomai nuo tikslų ir motyvacijos pora renkasi atitinkamą elgesį.

Svarstant apie NŠP kaip apsisaugojimo nuo nėštumo patikimumą, galima jį palyginti su kelių eismo taisyklėmis – jų laikymasis arba ne turi įtakos jūsų saugumui.

Svarstant apie NŠP kaip apsisaugojimo nuo nėštumo patikimumą, galima jį palyginti su kelių eismo taisyklėmis – jų laikymasis arba ne turi įtakos jūsų saugumui. Žinoma, kartais galima saugiai spėti praslysti ir per raudoną šviesą, bet taip elgdamasis prisiimi riziką ir dėl galimų pasekmių. Užtat visada yra kitas pasirinkimas – sulaukti aiškaus žalio signalo.

Ir katalikiška, ir ekologiška

„Kai prieš skaitydama paskaitą paklausiu, kas iš susirinkusių yra girdėję apie natūralų šeimos planavimą, rankas pakelia gal 10-20 proc. dalyvių. O į antrą klausimą, kiek jų mano, kad šis metodas patikimas, teigiamai atsiliepia gal tik 5 proc.“, – sako akušerė Vilija Slopšnienė, kuri veda NŠP kursus Leidybos ir informacijos centre „Už gyvybę“, šeimos klinikoje „Sveika pradžia“, taip pat skaito paskaitas sužadėtiniams Kauno Arkivyskupijos šeimos centre.

Praktikuojantiems katalikams NŠP yra vienintelis Bažnyčios pripažintas būdas atidėti nėštumą. Todėl šiuo metodu labiausiai domisi jaunos sužadėtinių poros, kurios ketina susituokti bažnyčioje.

Tačiau vis dažniau jį renkasi ir netikintieji, pavargę nuo nuolatinio kontraceptikų vartojimo ar nusivylę jų efektyvumu. Akušerė džiaugiasi, kad neretai į kursus savo antrąsias puses atsiveda vyrai, susirūpinę dėl jų mylimosioms daromos hormoninės kontracepcijos žalos.

„Motyvuotai laikantis NŠP metodo, jo efektyvumas yra 99,4 proc., tai reiškia – beveik toks pat, kaip ir hormoninės kontracepcijos. Jokia kontracepcija nėra šimtaprocentinė, net ir sterilizacija“, – aiškina V.Slopšnienė ir priduria: „Nebent susilaikymas“.

Būtent juo ir yra pagrįstas NŠP efektyvumas: poros, kurios nenori susilaukti vaikų tiesiog susilaiko nuo lytinių santykių vaisinguoju laikotarpiu.

NŠP dar vadinamas pačiu ekologiškiausiu šeimos planavimo būdu, nes nieko nereikia pirkti, nieko vartoti – taip nepadaroma žalos nei sau, nei aplinkai.

Šis metodas kai kuriems siejasi su neefektyviu kalendoriniu metodu, kuris tikdavo tik idealiai reguliarų ciklą turinčioms moterims, nes vaisingos dienos būdavo paskaičiuojamos statistiškai ir preziumuojama, kad jos kiekvieną mėnesį bus tuo pačiu metu.

Natūralus šeimos planavimas – visiškai kas kita. Jis paremtas simptoterminiu arba dvigubo patikrinimo metodu, kai stebimi keli simptomai. Be to, vaisingasis laikotarpis kiekvieną mėnesį nustatomas iš naujo, todėl jis tinka ir esant nereguliariam ciklui, ir žindančioms ar premenopauzinį laikotarpį išgyvenančioms moterims.

Stiprina poros ryšį

Daugelį gali atbaidyti mintis, jog tam tikru laikotarpiu kiekvieną mėnesį reikės pamiršti intymius santykius, jei siekiama nepastoti. Ar dingus spontaniškumui neatšąla aistra?

„Tyrimais patvirtinta, kad poros, naudojančios NŠP metodą, skiriasi net keturis kartus rečiau. Žinoma, galima kelti klausimą, ar reikia būti brandžia šeima, kad galėtumei gyventi tokiu ritmu. O gal būtent toks gyvenimo būdas ir brandina šeimą?

Taip pat galiu nuraminti ir tuos, kurie galvoja, kad natūraliai planuojant šeimą mylimasi rečiau. Priešingai – susilaikymo periodai neleidžia įsivyrauti monotonijai, tad intymus gyvenimas neretai net paintensyvėja pradėjus taikyti NŠP“, – sako V.Slopšnienė.

Anot akušerės, nesėkmingo NŠP naudojimo istorijų dažniausiai pasitaiko, kai galvojama, kad Natūralus šeimos planavimas – tai jokio planavimo. Arba kai žmonės ima taikyti šį metodą kažką paskaitinėję internete ar viena ausimi kažką nugirdę iš pažįstamų.

„Labai svarbu teisingas mokymas, metodo pasirinkimas, jo išmanymas ir, kaip jau minėta – motyvacija jo laikytis.

Blogai, kad dauguma gydytojų patys netiki natūralių šeimos planavimo metodų efektyvumu, todėl apie juos net nepasakoja savo pacientėms. 

Blogai, kad dauguma gydytojų patys netiki natūralių šeimos planavimo metodų efektyvumu, todėl apie juos net nepasakoja savo pacientėms. Žinoma, kur kas paprasčiau išrašyti receptą piliulėms. Be to, neretai medikai patys labai mažai žino apie NŠP, nes studijų metu jam skiriama vos viena kita paskaita“, – apgailestauja V.Slopšnienė.

Iškalbingas faktas ir tai, kad NŠP mokytojus ruošia ne medicinos mokyklos, o VDU Katalikų teologijos fakultetas.

Mokytojai – ne tik medikai

„Nebūtina turėti medicininį išsilavinimą, kad galėtum būti NŠP instruktoriumi, bent jau užsienyje gydytojai jais tampa itin retai. Galbūt taip yra todėl, kad gydytojo darbas – ne mokyti, o tirti, išrašyti vaistų“, – sako ekonomikos magistro laipsnį turinti Ingrida Radėnė.

Moteris jau trejus metus kartu su bičiule teisininke Elena Kosaite-Čypiene natūralaus šeimos planavimo paskaitas veda Vilniaus Arkivyskupijos šeimos centre.

Kai I.Radėnė lankė NŠP mokytojų kursus Kaune, sutiko daugiausia socialinių darbuotojų, kurie taip pat sėmėsi žinių, kad galėtų vesti mokymus katalikiškuose šeimų centruose.

Pati Ingrida natūraliai savo šeimą planuoja jau 8 metus. Vyriausiajam sūnui dabar 11 metų, kitos dvi dukrytės, kurių vienai – 8 metai, o kitai – 9 mėnesiai – abi suplanuotos ir sulauktos tada, kai šeima to norėjo. Žinoma, taikant tik natūralų šeimos planavimo būdą.

„Skirtumas tarp dukrų puikiai įrodo, kad NŠP veiksmingas. Kai nenorėjau pastoti, nepastojau, kai santuokos dešimtmečio proga suplanavome trečią vaikelį, jis ir atsirado“, – džiaugiasi I.Radėnė.

NŠP lektorė nežino kiek tiksliai porų, išklausiusių jos paskaitas sėkmingai ir ilgai naudojasi naujai įgytomis žiniomis. Būna, kad į ketvirtą NŠP mokymų susitikimą, kuris vyksta po pertraukos ir yra skirtas asmeninių atvejų aptarimui, kai kurios poros nebeateina, bet tokių labai nedaug.

„Tie, kurie pradeda taikyti NŠP, elgiasi įvairiai: vieni iškart laikosi visų taisyklių, praktikuoja susilaikymo periodus, kiti pereina palaipsniui, t,y. dar kurį laiką bent vaisinguoju laikotarpiu naudoja kontracepciją. Būna, kad žmonės visai nepasitiki šiuo metodu, todėl kurį laiką ir toliau nuolat naudoja apsisaugojimo būdus, bet stebi savo vaisingumą, kaupia žinias ateičiai“, – pasakojo Ingrida.

Ingrida ir pati šį metodą į savo gyvenimą įsileido pamažu. Be to, žino, kaip svarbu, kad į natūralų šeimos planavimą įsitrauktų ir vyras.

„Kol aš viena skaičiavau ir žymėjau, sutuoktiniui tai atrodė būrimas iš kavos tirščių, jis nenorėjo taikyti NŠP, nes tiesiog nepasitikėjo tuo. Perversmas įvyko, kai jis pats išklausė kursus. Todėl tai tikrai turi rūpėti ir vyrui, ir žmonai“, – sako I.Radėnė.

Atsakomybė – abiem partneriams

Vilniuje gyvenanti akušerė Ieva Girdvainienė NŠP paskaitas skaito Molėtų parapijos namuose. Ji su natūraliu šeimos planavimu susipažino dar studijuodama. Pačią jo laikytis ir mokyti to kitas moteris ją skatina nenoras naudoti jokių kitų apsisaugojimo priemonių.

„Turiu savos patirties – organizmas tiesiog atmetė hormonines priemones. Be to, kaip medikė puikiai žinau, kokią žalą vartojami hormonai daro organizmui.

Natūralus šeimos planavimas iš pirmo žvilgsnio atrodo sudėtingas, nes reikia stebėti daug įvairių požymių. Tačiau vėliau atsiranda įdirbis“, – sako I.Girdvainienė.

Nors taikant NŠP yra stebimi moters kūno pokyčiai (temperatūra, gleivės, gimdos kaklelio padėtis), šiame procese aktyviau dalyvauja ir vyras – juk abiems tenka priimti sprendimą, kada susilaikyti ir kada mylėtis, abu vienodai turi būti motyvuoti.

Žinoma, kai kurie vyrai to nesupranta, nenori laukti. 

„Žinoma, kai kurie vyrai to nesupranta, nenori laukti. Todėl poros, kurioms katalikų moralės klausimai nėra aktualūs kartais vaisinguoju laikotarpiu mylisi naudodami kitus apsisaugojimo būdus.

Pasaulyje jau išrasta nemažai kontracepcijos vyrams – ir įvairios hormonų injekcijos, ir operacijos. Juk nesąžininga, kad įvairių preparatų vartojimas paliekamas tik moterims. Lietuvoje dar nepopuliaru, kad vyrai rūpintųsi kaip kontroliuoti savo vaisingumą. Kita vertus, įvairios intervencijos kenkia ir jų organizmui. NŠP – vienintelis metodas, kuris ne tik nedaro žalos, bet ir yra sveika“, – įsitikinusi akušerė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius