Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nauja erkių rūšis Lietuvoje: kol kas epidemiologinė situacija nesikeičia

Medicinos entomologė, biomedicinos mokslų daktarė Milda Žygutienė nuramina – erkių rūšis nauja, bet erkinio encefalito virusai seniai žinomi ir vakcina prieš juos efektyvi.
Erkė
Erkė / 123rf.com

Europoje pagrindinė erkinio encefalito ir Laimo ligos platintoja yra europinė miško erkė, kuri yra išplitusi visoje Lietuvos teritorijoje.

Beveik prieš 40 metų išsiaiškinus Laimo ligos sukėlėjo perdavimo kelią ir kaip plačiai ši liga išplitusi šiauriniame žemės pusrutulyje, suaktyvėjo moksliniai tyrimai tiek erkių rūšių, tiek jų platinamų ligų sukėlėjų įvairovės ir geografinio paplitimo srityse. Tyrimai duoda rezultatus ir jų dėka vis daugiau sužinome apie erkių platinamas ligas.

Pastaruoju metu žiniasklaidoje pasklido žinia apie Lietuvoje aptiktą naują erkių rūšį, kuri yra šiltamėgė, todėl paplitusi Pietinėje Europos dalyje. Šalių, atlikusių daugiamečius stebėjimus, tyrimai rodo, kad ši rūšis sudaro labai nedidelę dalį visoje erkių populiacijoje ir nėra efektyvi erkinio encefalito platintoja.

Partnerio nuotr./Medicinos entomologė, biomedicinos mokslų daktarė Milda Žygutienė
Partnerio nuotr./Medicinos entomologė, biomedicinos mokslų daktarė Milda Žygutienė

Erkių rūšių įvairovė neturi įtakos erkinio encefalito viruso įvairovei. Yra žinomi trys erkinio encefalito viruso potipiai: Europos, Sibiro ir Tolimųjų Rytų. Šiuos tris skirtingus erkinio encefalito viruso potipius gali platinti iksodinės erkės, kitaip dar vadinamos europinėmis miško erkėmis. Lietuvoje prieinama vakcina, kuria daugiausiai skiepijasi mūsų šalies gyventojai, kuri skatina žmogaus kūną gaminti erkinio encefalito virusus neutralizuojančius antikūnus (taip susiformuoja imunitetas). Vakcinos poveikyje pasigaminę antikūnai yra efektyvūs prieš visus tris erkinio encefalito viruso potipius ir apsaugo žmogų nuo erkinio encefalito nepriklausomai nuo to, kuriuo erkinio encefalito viruso potipiu žmogų užkrėtė įsisiurbusi erkė – Europos, Sibiro ar Tolimųjų Rytų.

Šio straipsnio publikacija remiama „Pfizer“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius