Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Nauji vaistai ir tyrimai teikia vilties įveikti tuberkuliozę

Tūkstančiai mokslininkų, aktyvistų ir tuberkulioze persirgusių žmonių šeštadienį baigia Hagoje vykusią tarptautinę konferenciją, per kurią buvo paskelbta keletas proveržių stengiantis įveikti šią pavojingą ligą.
Vaiko sveikatos patikrinimas
Vaiko sveikatos patikrinimas / 123RF.com nuotr.

Žemiau pateikiama apžvalga, ką gydytojams ir pagalbos darbuotojams pavyko nuveikti kovojant su šiuo užkrečiamu susirgimu.

Stebuklingi vaistai

Tuberkuliozė yra sunki bakterinė plaučių infekcija, kurios sukėlėjai gali pasiekti smegenis. Kai kurios jos atmainos yra atsparios antibiotikams, o šios ligos gydymas istoriškai būdavo sunkus ir skausmingas.

Kai kurios šalys, įskaitant Pietų Afriką, smarkiai kenčiančią nuo šios ligos, paskelbė, kad vienas naujas preparatas bedakilinas pasirodė esąs stulbinamai veiksmingas gydant įvairiems vaistams atsparias tuberkuliozės atmainas.

Kai kuriuose šalyse, tarp jų – Baltarusijoje, bedakilinu išgydyta 80 proc. pacientų. Šis pasiekimas ekspertų giriamas kaip kardinaliai keičiantis padėtį. Naujoji terapija gali pakeisti ištisus mėnesius trunkančias skausmingas ir dažnai neveiksmingas injekcijas.

Pirmoji per šimtmetį vakcina

Dar vienas svarbus proveržis pasiektas prevencijos srityje – buvo sukurta nauja vakcina nuo tuberkuliozės, pirmoji per beveik šimtmetį.

Farmacijos milžinės „GlaxoSmithKline“ trijose Afrikos valstybėse atlikti klinikiniai bandymai rodo, kad vakcina pasižymi 54 proc. veiksmingumu, skiepijant asmenis, užsikrėtusius tuberkuliozės sukėlėjais, bet dar nepradėjusius sirgti.

„Tokio lygio veiksmingumas gali išties padaryti poveikį pasaulio sveikatos apsaugai“, – naujienų agentūrai AFP sakė GSK vakcinų kūrimo padalinio vadovė Marie-Ange Demoitie.

Nauji tyrimai vaikams

Per vieną iš paskutiniųjų pranešimų konferencijoje dalyvavę mokslininkai paskelbė apie revoliucingą naują būdą tikrinti vaikus, ar jie užsikrėtę tuberkulioze.

Pasak tyrėjų, naujasis metodas, pagrįstas išmatų mėginių tikrinimu, kasmet apsaugos šimtus tūkstančius vaikų nuo užsikrėtimo šia liga.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Laboratorija
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Laboratorija

Šiuo metu vienintelis prieinamas būdas nustatyti, ar vaikas užsikrėtęs tuberkulioze, yra skausminga procedūra, paprastai reikalaujanti naktį praleisti ligoninėje, todėl neprieinama daugeliui kaimiškų vietovių gyventojų.

Kiekvieną dieną nuo tuberkuliozės pasaulyje miršta apie 650 vaikų. Dauguma jų taip ir nesulaukia jokio gydymo.

Tikslinis gydymas

Vienas inovatyvus metodas, padedantis apsaugoti rizikos grupei priklausančius vaikus, pasirodė esąs labai sėkmingas keturiose Afrikos šalyse.

Tarptautinė tuberkuliozės ir plaučių ligų sąjunga atliko tyrimą su jaunesniais kaip penkerių metų vaikais, gyvenančiais šeimose, kur bent vienam suaugusiajam yra diagnozuota ši liga.

Vaikams, kurių organizme nebuvo aptikta aktyvių tuberkuliozės sukėlėjų, apie ketvirtadaliui žmonių galinčių niekada nepasireikšti, buvo tris mėnesius taikomas prevencinis gydymas. Šis terapijos kursas buvo perpus trumpesnis negu įprasta.

Iš beveik 2 000 bandyme dalyvavusių vaikų 92 proc. terapijos kursą baigė sėkmingai.

Plaučių higiena

Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) ateinančią savaitę surengs pirmąją savo pasaulinę konferenciją dėl oro taršos ir sveikatos klausimų.

Hagoje vykusioje konferencijoje susirinkę mokslininkai ragino vyriausybes laikyti oro taršą itin rimta visuomenės sveikatos problema. Kaip rodo statistika, 90 proc. pasaulio gyventojų kvėpuoja užterštu oru.

„Kasmet šeši milijonai žmonių miršta dėl blogos kokybės oro“, – sakė JAV nevyriausybinės organizacijos „Vital Strategies“ vyresnysis mokslo patarėjas Neilas Schlugeris, rengiantis naują tarptautinę strategiją kovai su šia problema.

„Vis dėlto per daug vyriausybių nevertina šios problemos kaip visuomenės sveikatos krizės. Kasdien klinikų gydytojai mato oro taršos daromą žalą – žmonės kenčia nuo ūmios astmos, širdies smūgių, insultų ir kita“, – pabrėžė N.Schlugeris.

„Turime mobilizuotis, nes problema aštrėja ir būtina skubiai imtis veiksmų“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius