Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujus metus pradėkime sveikai: 5 profilaktiniai tyrimai, rekomenduojami atlikti kasmet

Kiekvienas iš mūsų žinome, kad sveikata – didžiausias mūsų turtas. Deja, dažniausiai ja pradedame rūpintis tik tada, kai pajaučiami pirmieji negalavimų simptomai. Lietuva yra viena iš nedaugelio ES valstybių, kurioje žmonės mažiausiai laiko ir dėmesio skiria sveikatos profilaktikai ir dažniausiai apie sveikatos patikrą pagalvoja tik tuomet, kai rimtai suserga. O be reikalo.
Laboratoriniai tyrimai
Laboratoriniai tyrimai
Temos: 1 Tyrimas

Profilaktiniai patikrinimai tam ir skirti, kad liga būtų diagnozuota ankstyvoje stadijoje, lengviau bei greičiau pagydoma, išvengiama rimtų komplikacijų ir, be abejo, ligos gydymas kainuotų mažiau. Net ir nejaučiant jokių negalavimų ar nesiskundžiant sveikatos sutrikimais, profilaktiškai tikrinti sveikatą patariama kasmet, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Profilaktinę sveikatos patikrą sudaro penki pagrindiniai tyrimai: bendras kraujo tyrimas, gliukozės ir cholesterolio kiekio kraujyje nustatymas, šlapimo tyrimas ir elektrokardiograma.

Vilniaus Centro poliklinikos Senamiesčio filialo šeimos gydytoja Otilija Marcinkevičienė teigia, kad tik apie 20% poliklinikos pacientų savarankiškai atvyksta pasitikrinti sveikatos ir atlikti profilaktinius bei valstybinių prevencinių programų tyrimus. Likusius tenka kviesti ir raginti tai daryti bent vieną kartą metuose.

Profilaktinę sveikatos patikrą sudaro penki pagrindiniai tyrimai: bendras kraujo tyrimas, gliukozės ir cholesterolio kiekio kraujyje nustatymas, šlapimo tyrimas ir elektrokardiograma.

Galima įvertinti dinamiką

Kokius tyrimus atlikti nusprendžia ir paskiria šeimos gydytojas, įvertinęs asmens sveikatos būklę ir nustatęs jų reikalingumą.

Visus minėtus tyrimus galima atlikti bet kuriuo metų laiku, tačiau O. Marcinkevičienė rekomenduoja naujus metus pradėti pasitikrinus sveikatą.

„Kiekvienas žmogus atlikęs tyrimus metų pradžioje jaučiasi psichologiškai geriau. Be to, atliekant pakartotinius tyrimus ateityje, aktualu lyginti tyrimų rezultatų dinamiką“, – teigė gydytoja.

Pasak gydytojos vis dažniau pacientams yra rekomenduojama tikrintis ir įsivertinti savo odos būklę, be to, žiema yra pats tinkamiausias laikas šalinti apgamus.

Tyrimams vertėtų pasiruošti

Bendrasis kraujo tyrimas turi būti atliekamas nevalgius 3 val., todėl geriausia jį atlikti ryte. Svarbu prisiminti, kad sultys, arbata, kava ir ypač su cukrumi – taip pat maistas.

Profilaktinių tyrimų atlikimas neužima daug laiko, tačiau jiems svarbu iš anksto pasiruošti.

Bendrasis kraujo tyrimas turi būti atliekamas nevalgius 3 val., todėl geriausia jį atlikti ryte. Svarbu prisiminti, kad sultys, arbata, kava ir ypač su cukrumi – taip pat maistas. Todėl rekomenduojama gerti tik vandenį.

Prieš gliukozės ir cholesterolio kiekio nustatymą pacientas turi būti nevalgęs 12 val. (per naktį).

Atliekant šlapimo tyrimą tinkamiausias yra rytinis šlapimas, surinktas į sterilų vienkartinį indelį (jie parduodami vaistinėse). Patariama 24 val. nevartoti vitamino C preparatų.

Kiekvienas pacientas prieš atlikdamas profilaktinius tyrimus turi žinoti, kad daugelio fermentų ir hormonų kiekis kraujyje įvairiu paros metu gali svyruoti, todėl kraujo tyrimą patartina atlikti iki 10 val. ryto.

Prieš atliekant kraujo tyrimą rekomenduojama vengti fizinio krūvio ir streso, nusiraminti ir 10–15 min. pailsėti. Likus 1–2 dienoms iki tyrimo, patariama mažiau valgyti riebaus ir kepto maisto, nevartoti alkoholio, likus valandai – nerūkyti. Verta prisiminti, kad prieš tyrimą taip pat reikėtų nevartoti jokių vaistų, kavos ir didelio kiekio vandens.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius