-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ne visada laikotės sveikos mitybos principų?

Ką tik grįžote į darbą po kelių savaičių ligos? Teko gerti antibiotikus? Peršalimą ar uždegimą jie nugalėjo, tačiau kartu padarė žalos jūsų skrandžiui. O gal esate tas laimingasis ar laimingoji, keliaujantis į šiltus kraštus tuo metu, kai visi Lietuvoje vyniojasi storais šalikais ir dejuoja vos išgirdę dar vieną orų prognozę? Jei tai itin egzotiški Pietų Amerikos, Azijos ar Afrikos kraštai, didelė tikimybė, jog skrandžiui tokios atostogos nepatiks.
Vyras valgo dešrainį.
Vyras valgo dešrainį. / Fotolia nuotr.

Pasak Dalios Stulginskienės, vaistinių tinklo „Eurovaistinė“ farmacijos specialistės, mitybos sutrikimais dažniausiai skundžiasi jauni žmonės, kurie daug dirba ir dėl to maitinasi nereguliariai. Kita svarbi grupė – vyresnio amžiaus klientai, kuriems virškinimas trinka ir lėtėja dėl amžiaus ar jo sukeltų ligų.

„Dažniausiai pasireiškiantys simptomai – dėl sumažėjusio virškinimo fermentų aktyvumo jaučiamas sunkumo jausmas skrandyje, pykinimas ar blogas burnos kvapas. Į vaistines užsukę žmonės neretai skundžiasi ir rėmeniu, vidurių pūtimu, žarnyne susikaupusiomis dujomis, pilvo diegliais ar viduriavimu“, – sako D.Stulginskienė.

Taip pat skrandis ims protestuoti, jei nuolat patiriate stresą, ir per pietų pertrauką griebiate tai, kas pirma papuola po ranka. Dažniausiai – kokį nors greitai paruošiamą, nesveiką maistą. Visais šiais atvejais skrandis jums gali atkeršyti viduriavimu. Tačiau jūs galite nuo to apsisaugoti papildydami skrandį milijardais gerųjų bakterijų – probiotikų.

Mūsų organizme – burnoje, nosyje, ant odos ir skrandyje – gyvena daugybė įvairių mikroorganizmų. Jie padeda mums virškinti suvalgytą maistą. Tačiau minėtais atvejais gerųjų bakterijų gretos praretėja ir iškart pajuntame, kokį svarbų vaidmenį jie vaidina mūsų virškinimo procese. Šiame straipsnyje apžvelgsime 3 dažnas viduriavimo priežastis – jei esate vienoje iš aprašytų situacijų, geriau iš anksto pradėkite vartoti maisto produktus ar papildus, turinčius probiotikų.

Antibiotikų vartojimas

Didžiausias antibiotikų vartojimo minusas, jog jie išnaikina visas bakterijas – tiek gerąsias, padedančias mūsų organizmui darniai funkcionuoti, tiek blogąsias, sukeliančias ligą.

Iš skrandžio išnykus bakterijoms sutrinka mikroorganizmų pusiausvyra, pasikeičia žarnyno mikrofloros sudėtis, tuomet pradedame viduriuoti, maistas nėra tinkamai suvirškinamas, prasideda pilvo pūtimas.

Atsigauti po antibiotikų vartojimo geriausiai padeda laktobakterijos ir bifidobakterijos. Šių probiotikų yra kai kuriuose maisto produktuose: laktobakterijų – rūgpienyje, jogurte, raugintuose kopūstuose, mieliagrybių ir fitobakterijų yra raugintoje duonoje.

„Kadangi itin nemalonias virškinimo problemas siekiama išspręsti kuo greičiau, dauguma žmonių ieško virškinimo fermentų. Vis dėlto profilaktiniam virškinimo sistemos palaikymui neretai rekomenduojamos ir gerąsios bakterijos – probiotikai, kurie atstato virškinamojo trakto bakterinės mikrofloros pusiausvyrą“, – sako D.Stulginskienė „Eurovaistinės“ farmacijos specialistė.

Kelionės į egzotiškus kraštus

Keliaujant kyla rizika, jog gerąsias skrandžio bakterijas nugalės į skrandį papuolę mikrobai. Didžiausia grėsmė – su užterštu vandeniu, maistu praryti ir Escherichia coli bakteriją. Jei manote, kad keliaujant užteks dažnai plauti rankas, negerti vandens iš čiaupo ir atsisakyti gatvės prekeivių siūlomų vaisių – klystate. Kartais skrandis sustreikuoja tiesiog kavinėje išgėrus kokteilio su ledukais – mat šie taip pat būna sušaldyti iš nevirinto vandens. Net nepagalvotumėte, kad paprastas vėsus kokteilis gali sukelti viduriavimą ir sugadinti atostogas, ar ne?

Nustatyta, kad viduriavimas dažniau prasideda tiems, kurie vartoja skrandžio rūgšties išsiskyrimą mažinančius vaistus. Nes skrandžio rūgštis yra natūralus barjeras įvairiems mikrobams.

Taip pat dažniau viduriuoja jaunesni keliautojai, vaikai. Viduriavimas yra itin pavojingas diabetikams, vartojantiems steroidus, sergantiems imuninę sistemą slopinančiomis ligomis (pavyzdžiui, vėžiu).

Stresas ir nesveikas maistas

Mūsų virškinimo trakte gyvena per 200 skirtingų bakterijų rūšių. Kad geriau įsivaizduotume jų kiekį, galime jas „pasverti“ – suaugęs žmogus skrandyje nešiojasi net 1 kilogramą gerųjų bakterijų. Geriausiai jų naudą galima iliustruoti tokiu pavyzdžiu: net žmonės, kurie netoleruoja laktozės, dažniausiai gali valgyti jogurtą. Būtent todėl, kad pačiame jogurte yra probiotikų, padedančių suvirškinti laktozę.

Kartu šie mikroorganizmai nuolat kovoja su blogosiomis bakterijomis. Tačiau stresas, nereguliari mityba, alkoholio vartojimas, nesveikas maistas gali nusverti svarstykles ir jūsų skrandyje viršų paims blogosios bakterijos. Apie savo pergalę jos netruks pranešti nuvydamos jus į tualetą. Beje, gali nutikti ir priešingai – bakterijos sukels vidurių užkietėjimą.

Taigi, jei pastaruoju metu kankinote savo skrandį greitais užkandžiais, geriau iš anksto palepinkite jį probiotikų užtaisu.

Peržiūrėti turinį naujame langeGeros savijautos gidas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius