-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Negydomas klausos sutrikimas gali paskatinti senatvinę silpnaprotystę

Neseniai Lietuvoje viešėjusi amerikiečių gydytoja audiologė Carol Barnett pasakojo apie naujausius mokslinius tyrimus, kurie patvirtino, jog blogėjant klausai ir nenaudojant priemonių ją pagerinti, vystosi senatvinė silpnaprotystė.
„Oticon  Opn“ klausos aparatas
„Oticon Opn“ klausos aparatas / Partnerio nuotr.

Jungtinių Valstijų Johnso Hopkinso universiteto profesorius Frankas Lina vienuolika metų vykdė specialius tyrimus, kurie atskleidė, jog yra glaudus ryšys tarp klausos, atminties ir psichinės sveikatos. Jo tyrime dalyvavo 2000 pacientų, kurių amžius svyravo nuo 70 iki 80 metų.

Taigi, buvo įrodyta, kad vidutinio sunkumo klausos sutrikimą turintiems žmonėms 30–40 procentų dažniau, nei puikiai girdintiesiems, gresia kognityvinė degeneracija, kitaip – senatvinė silpnaprotystė, pasireiškianti smegenų degeneracija, protinių, psichinių funkcijų nykimu, elgesio pakitimais. Senatvinė silpnaprotystė su metais ištinka vis jaunesnius žmones.

„Manau, kad šie tyrimai įspėja, kad klausos praradimas yra labai svarbus veiksnys, galintis nulemti prastėsiančią ir senatvėje neatitaisomą žmogaus gyvenimo kokybę“, – kalbėjo C.Barnett.

Todėl, anot amerikiečių gydytojos, yra labai svarbu laiku pastebėti klausos sutrikimus dar proceso pradžioje ir neleisti jiems progresuoti. O čia yra vienintelė priemonė geriau girdėti – tinkamas klausos aparatas.

Partnerio nuotr./„Oticon  Opn“ klausos aparatas
Partnerio nuotr./„Oticon Opn“ klausos aparatas

Gydytoja C.Barnett yra Danijos klausos aparatų kompanijos „Oticon“ atstovė. Ši kompanija yra viena seniausių ir pažangiausių pasaulyje.

„Oticon“ klausos aparatų pranašumas tas, kad jie suteikia žmogui didesnes galimybes sutelkti dėmesį į mąstymą, o ne į klausymą. Kai žmonės deda mažiau klausymosi pastangų, protas nepervargsta, geriau dirba jų atmintis“, – sakė C.Barnett.

Su šiais klausos aparatais žmonėms pagerėja gyvenimo kokybė, nes neprivalo nuolat būti įsitempę, kad tarp pašalinių triukšmų išskirtų pašnekovo žodžius.

„Negirdintis žmogus įprastoje aplinkoje jaučiasi taip, kaip girdintysis nuo ryto iki vakaro bendraudamas užsienio kalba. Vienu ir kitu atveju bendraujant reikia įdėti daug pastangų. O tai labai vargina“, – pasakojo C.Barnett.

Šį birželį kompanija „Oticon“ pristatė novatorišką, išmanų klausos aparatą „Oticon Opn“, kuris žmonių su susilpnėjusia klausa pasaulyje sukėlė tikrą revoliuciją.

Partnerio nuotr./„Oticon  Opn“ klausos aparatas
Partnerio nuotr./„Oticon Opn“ klausos aparatas

Naujausio klausos aparato procesorius yra kelis kartus greitesnis ir galingesnis, nei kitų panašios klasės aparatų.

Nuo šiol klausos sutrikimų turintys žmonės gali lengviau orientuotis triukšmingoje aplinkoje, geriau girdėti aplinkui juos sklindančius balsus.

Dauguma klausos aparatų turi kryptinį nustatymą, tad žmogus girdi tik tą asmenį, į kurį konkrečiu metu yra sutelkęs dėmesį. Į kitus šalia esančių žmonių pokalbius toks klausos aparatas nereaguoja.

„Oticon Opn“ aparato išskirtinumas yra tai, kad jis analizuoja visą aplinką, taip pat sumažina aplinkos triukšmą, bet neprislopina žmonių balsų. Netgi geba sumažinti vėjo švilpimo garsą.

Partnerio nuotr./„Oticon  Opn“ klausos aparatas
Partnerio nuotr./„Oticon Opn“ klausos aparatas

Asmuo gali drąsiai ant klausos aparato užsidėti šaliką ar kepurę – negirdės jokio nemalonaus švilpimo. Kiti klausos aparatai tokio privalumo neturi.

Mažas ir stilingas klausos aparatas „Oticon Opn“ turi WI-FI funkciją. Jis tiesiogiai jungiasi prie telefono, todėl nereikia naudoti laisvų rankų įrangos. Žmogus telefonu gali kalbėti per klausos aparatą.

Jei namai yra „išmanūs“, klausos aparatas gali atlikti daug buitinių funkcijų. Pavyzdžiui, įmanoma suprogramuoti, kad kavos aparatas automatiškai išvirtų rytinės kavos, kad namuose įsijungtų arba išsijungtų šviesos. Klausos aparatas yra derinamas ir programuojamas kompiuteriu, atsižvelgiant į individualų žmogų.

Partnerio nuotr./„Oticon  Opn“ klausos aparatas
Partnerio nuotr./„Oticon Opn“ klausos aparatas

Nors klausos aparatas yra gana mažas, žmogus neturėtų baimintis, kad gali jį negrįžtamai pamesti. Telefone yra įvesta speciali programa, kuri visada parodys klausos aparato buvimo vietą.

Taip pat telefonas gali pranešti apie klausos aparato būklę, primins, jog reikia keisti bateriją.

Galima sakyti, jog „Oticon Opn“ padeda pagerinti santykius šeimoje. Pavyzdžiui, neretai artimieji skundžiasi, jog klausos sutrikimų turintys žmonės didžiuliu garsu klausosi televizoriaus. Su šiuo klausos aparatu į namus grįžta ramybė, nes televizoriaus garsas atkeliauja tiesiai į klausos aparatą. Žmogus pats nusistato kokio stiprumo garso jam reikia. Kiti šeimos nariai televizoriaus klausosi jiems priimtinu garsu.

Nei šaltis, nei karštis neigiamos įtakos klausos aparatui nedaro. Be to jis yra atsparus drėgmei, dulkėms, prakaitui.

Kompanija „Oticon“ atsižvelgė ir į gaminio estetiką – sukūrė aštuonių spalvų klausos aparatus.

Vienintelis oficialus „Oticon“ atstovas Lietuvoje kompanija „Audiomedikos klausos centras“. Šio centro vadovai kalbėjo, jog nė vienas lietuvis įsigijęs „Oticon Opn“ nesigailėjo dėl tokio pasirinkimo.

Partnerio nuotr./„Oticon  Opn“ klausos aparatas
Partnerio nuotr./„Oticon Opn“ klausos aparatas

Klaipėdietį Gintarą ypač sužavėjo klausos aparato galimybės ir valdymo patogumas.

„Mane maloniai veikia švarus garsas pokalbio metu. Niekada nereikėjo stipriai susikoncentruoti į pašnekovą ir prašyti jo pakartoti ką pasakė“, – pasakojo Gintaras.

20 metų studentė Kotryna įsigijusi „Oticon Opn“ pajuto kitokią mokymosi kokybę. Anksčiau mergina per paskaitas nepajėgdavo išgirsti visos reikiamos informacijos. Tačiau dabar ji visiškai kitaip pradėjo jaustis didelėje auditorijoje – aidas ir pašaliniai garsai išnyko, o dėstytojo balsas tapo girdimas pakankamai aiškiai.

„Tai daugiau nei geresnis garsas. Dienos pabaigoje nėra poreikio išsiimti klausos aparatų, tiesiog apie juos pamirštu.

Dalyvaujant seminare, man nebereikia stengtis atsisėsti priekyje ar įsijungti specialios, kalbą išryškinančios programos, kuri nėra maloni ausiai, nes garsai tampa nenatūralūs.

Jei salėje daug pašalinių garsų, tokių kaip oro kondicionieriaus šnypštimas, projektoriaus burzgimas, pakanka persijungti programėlę, kuri slopina tuos garsus. Tuomet išryškėja pranešėjo ir kitų dalyvių balsai, todėl lengviau galiu susikaupti ties paskaitos turiniu. Programėlę labai patogu perjungti telefonu, galima padidinti arba sumažinti garsą“, – pasakojo vilnietė Jolanta.

Partnerio nuotr./„Oticon  Opn“ klausos aparatas
Partnerio nuotr./„Oticon Opn“ klausos aparatas

Dabar Jolanta girdi ne tik atvažiuojantį automobilį, bet pagal garsą gali nustatyti jų skaičių.

Jai patinka, kad tik vieno mygtuko paspaudimu, gali prijungti ausinukus prie telefono ir aiškia girdėti pašnekovą abejose ausyse, kas padeda geriau suprasti kalbą.

„Tiesiog nuostabu klausytis mėgstamos muzikos tiesiai iš telefono, netrukdant aplinkiniams, nesvarbu esu namie ar troleibuse“, – kalbėjo Jolanta.

Daugiau informacijos ,,Audiomedika klausos centras” visoje Lietuvoje, www.audiomedika.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius