Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nekalti užkandžiai, sukeliantys gaisrą jūsų skrandyje

Skrandžio rėmuo, dar vadinamas padidėjusiu rūgštingumu arba refliuksu – nemalonus sutrikimas, kai skrandžio sultys patenka į stemplę, sukeldamos joje nemalonų skonį, kvapą, deginantį pojūtį. Tai ne tik nemalonu, tačiau ilgainiui gali būti kenksminga sveikatai: sukelti stemplės uždegimą, balso stygų, kvėpavimo pažeidimus.
Nekalti užkandžiai, sukeliantys gaisrą jūsų skrandyje
Nekalti užkandžiai, sukeliantys gaisrą jūsų skrandyje / Projekto partnerio nuotr.

Nors ši problema gali nutikti bet kuriam iš mūsų, kai kurie maisto produktai itin aktyviai didina refliuksą: jautresnių skrandžių savininkams reikėtų jų vengti arba taisyti padėtį specialiomis priemonėmis. Taigi, kokie jie?

Greitas maistas. Greitas maistas, ypač gruzdintos bulvytės, yra gaminamas negailint aliejaus ir kitų riebalų. Matematika paprasta – kuo daugiau riebalų, tuo didesnė rizika padidėti skrandžio rūgštingumui. Kitą kartą užsisakydami dvigubą sūrainį su dideliu bulvyčių kiekiu pagalvokite apie tai. Tačiau gurmanams džiūgauti dar anksti – panašų poveikį turi ir įvairūs riebūs sūriai.

Šokoladas. Šokoladas yra skanus, suteikia energijos ir apskritai yra puikus užkandis jei juo nepiktnaudžiaujama. Tai taip pat pats blogiausias pasirinkimas kenčiantiems nuo padidėjusio skrandžio rūgštingumo. Visos svarbiausios šokolado sudedamosios dalys – kakava, riebalai ir kofeinas – didina rūgštingumą. Galite tik įsivaizduoti, kas nutinka, kai į skrandį įmetate iš šių trijų komponentų sudarytą „bombą“.

Gazuoti gėrimai. Artėjant vasarai daugelyje šaldytuvų atsiras įvairių gazuotų gėrimų. Problema su burbuliukais ta, kad jie nedingsta patekę į skrandį. Procesas ten vyksta toliau sukeldamas spaudimą ir pakeldamas skrandžio rūgštį ten, kur jai ne vieta.

Alkoholis. Kad jau prakalbome apie gėrimus – alkoholis, kaip ir beveik kiekvieno sveikatos sutrikimo atveju, nerekomenduojamas. Alkoholiniai gėrimai patys nekelia rūgštingumo, tačiau jie atpalaiduoja vidinius raumenis, atsakingus už tai, kad skrandžio rūgštis išliktų skrandyje. Sumaišykite šį poveikį su rūgštingumą keliančiomis apelsinų sultimis ar limonadu ir gausite labai nemalonius pojūčius.

Pomidorai. Puikus vitamino C šaltinis ir šiaip sveikas pasirinkimas pomidoras yra rūgštingas, dėl to suaktyvina skrandžio rūgštį ir jos išsiskyrimą. Taip pat suveikia ir įvairūs citrusiniai vaisiai bei jų sultys.

Itin aštrus maistas. Nors aštrūs prieskoniai suaktyvina virškinimą ir, anot kai kurių mokslinių tyrimų, net skatina laimės hormono endorfino išsiskyrimą, jie taip pat gali būti rėmens sukėlėjai. Gera žinia ta, kad jų visiškai atsisakyti nebūtina – tik reiktų sumažinti patiekalo skonį nuo „pragariškai aštraus“ iki „šiek tiek aštroko“.

Jei paragavote šių produktų ir jaučiate kylančią skrandžio rūgštį, išbandykite „Gastrotuss“ – skrandžio rūgšties kilimą sustabdantį preparatą. Yra ir tinkančio vaikams!

Projekto partnerio nuotr./Gastrotuss
Projekto partnerio nuotr./Gastrotuss

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius