Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Nepagydoma, bet suvaldoma: naujos kartos vaistai LOPL pacientams leis įkvėpti daugiau gyvenimo

Negrįžtamai žmogaus plaučius ir bronchus pažeidžianti lėtinė obstrukcinė plaučių liga (LOPL) gali būti suvaldoma. Deja, tik kas dešimtas pacientas, anot VUL Santaros klinikų gyd. pulmonologės Elenos Jurevičienės, reguliariai gydosi. LOPL gydymas ir gyvenimo būdo pakeitimai pacientui padeda sumažinti ligos paūmėjimų riziką ir grįžti į socialinį gyvenimą. Naujos kartos vaistai jau įtraukti į 100 proc. kompensuojamųjų vaistų kainyną, todėl tikimasi, kad LOPL gydymas taps prieinamesnis ir efektyvesnis daugeliui pacientų.
Lėtinė obstrukcinė plaučių liga (LOPL)
Lėtinė obstrukcinė plaučių liga (LOPL) / Projekto partnerio nuotr.

LOPL – nepagydoma liga. Vaistais galima pristabdyti ligos progresavimą, sumažinti paūmėjimų riziką, tačiau atstatyti plaučių funkcijos nebegalima. Dėl šios priežasties yra lengviau užkirti kelią susirgimui LOPL nei vėliau ligą gydyti.

LOPL prevencija – sveika gyvensena

Pagrindinis LOPL rizikos faktorius – rūkymas. Todėl žmonės, kurie nerūko ar meta rūkyti vos pajutę pirmuosius simptomus, gali šios ligos išvengti arba sustabdyti jos progresavimą dar labai ankstyvoje stadijoje.

Deja, ir nerūkantys gyventojai gali susirgti šia sunkia plaučių liga, ypač jeigu jiems tenka dirbti ar gyventi ir kvėpuoti užterštą vidaus ar išorės orą. Išvengti oro taršos sunkiau, tačiau dirbantieji pramonės šakose, pasižyminčiose didele oro tarša, pvz., statybos, transporto, turėtų pasirūpinti kuo geresne apsauga nuo dūmų ir dulkių patekimo į plaučius.

Kol kas tendencijos rodo, kad sergamumas LOPL toliau didėja, valstybėms tenka skirti didelę dalį sveikatos priežiūrai skirtų lėšų LOPL sergančių gyventojų gydymui. Visoje Europoje LOPL pacientų gydymui ir sveikatos priežiūrai išleidžiama kone 50 mln. Eur kasmet.

Gydymas padeda ligą suvaldyti

Gydytoja pulmonologė E. Jurevičienė sako, kad visi, sulaukę 40 m. ir rūkantys gyventojai, kurie kosti ar jaučia dusulį, turėtų profilaktiškai tikrintis dėl LOPL.

„Kuo anksčiau pradėsime šią ligą gydyti, tuo didesnė tikimybė pristabdyti ligos progresavimą. Labai svarbu, kad pacientas mestų rūkyti. Jeigu rūko sergantis žmogus, vaistų poveikis yra silpnesnis, o ligos progresavimas – ryškesnis. Labai svarbu pacientą išmokyti taisyklingai naudoti inhaliatorius, kad vaistai veiktų efektyviau ir būtų kiek įmanoma mažesnis šalutinis poveikis“, - sako VUL Santaros klinikų pulmonologė.

Gydant LOPL pacientus, pirmiausia siekiama pristabdyti ligos progresavimą ir pagerinti paciento plaučių funkciją, t. y. gerinti bronchų laidumą orui. Reguliarus gydymas palengvina ligos simptomus ir leidžia pacientui gyventi socialiai aktyvų gyvenimą.

Antra, siekiama sumažinti ligos paūmėjimų riziką. LOPL paūmėjimas – tai staigus kasdienių LOPL simptomų sustiprėjimas: dusulys tampa intensyvesnis, sustiprėja kosulys, pagausėja skreplių, pasikeičia jų pobūdis. Kiekvienas paūmėjimas dar labiau blogina paciento savijautą, vis labiau jį izoliuoja namuose.

Diagnozavus LOPL, pacientui skiriamas tiek medikamentinis, tiek nemedikamentinis gydymas, kuris taip pat yra labai svarbus, siekiant efektyviai valdyti ligą. Ligos simptomams ir paūmėjimų rizikai sumažinti svarbūs keli faktoriai:

  • Rūkymo atsisakymas ir/ar vidaus ir išorės taršos mažinimas;
  • Reguliarus vaistų vartojimas;
  • Fizinis aktyvumas;
  • Subalansuota mityba;
  • Pozityvus nusiteikimas.

Kuo anksčiau liga diagnozuojama ir pradedama gydyti, laikantis gydytojų rekomendacijų, tuo rečiau pacientą kamuoja paūmėjimai, didesnė tikimybė išvengti komplikacijų ir gyventi pilnavertį gyvenimą. Tačiau, pasak E. Jurevičienės, reguliariai gydosi tik apie dešimtadalis LOPL pacientų, kurių Lietuvoje yra beveik 60 tūkst.

„Anksčiau vaistai lėtinei obstrukcinei plaučių ligai gydyti buvo kompensuojami 80 proc. Ir tos priemokos vyresnio amžiaus žmonėms buvo finansiškai skausmingos, nes vaistai gana brangūs. Pacientams pirmiausiai skiriami bronchus plečiantys vaistai ar jų deriniai, sunkesniems pacientams papildomai skiriami įkvepiami priešuždegiminiai vaistai, pacientams tenka vartoti net keletą inhaliatorių“, - apie buvusį ne visiems finansiškai prieinamą LOPL gydymą pasakoja gydytoja pulmonologė.

Naujos kartos vaistų kompensavimas padidins gydymo prieinamumą

Nuo liepos mėnesio pasikeitė vaistų LOPL gydyti kompensavimo tvarka – jie kompensuojami 100 proc. O į š. m. spalio mėnesį skelbiamą kompensuojamųjų vaistų kainyną įtraukti ir naujos kartos vaistai LOPL gydyti. Šie vaistai taip pat bus 100 proc. kompensuojami ir todėl prieinami visiems LOPL pacientams, kuriems šį vaistą paskirs gydantis gydytojas.

Naujos kartos vaistai, viename inhaliatoriuje sujungiantys trijų LOPL gydymui skiriamų vaistų derinį, efektyviai mažina ligos paūmėjimų riziką, pagerina plaučių funkciją ir paciento gyvenimo kokybę. Pasak VUL Santaros klinikų gyd. pulmonologės, pakeista LOPL vaistų kompensavimo tvarka, efektyvesni vaistų deriniai ir patogumas vartoti LOPL gydymą padarys prieinamesnį. Taigi ir besigydančių bei sėkmingai LOPL valdančių pacientų skaičius turėtų augti.

Informacija parengta, bendradarbiaujant su sveikatos priežiūros bendrove „GlaxoSmithKline Lietuva“.

Daugiau informacijos apie ligą ir jos profilaktiką rasite: http://copdchoices.gsk.com

Dėl asmeninės medicininės konsultacijos prašome kreiptis į sveikatos priežiūros įstaigą

© 2018 GSK įmonių grupė arba licencijos turėtojas.

LT/TLY/0036/18; Parengta 2018 m. spalio mėn.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius