-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Nepavyksta numesti svorio – privalote atlikti tris tyrimus

Yra žmonių, kurie labai nori ir tikrai stengiasi sulieknėti, bet jiems nepavyksta, tad reikia žinoti, kad nekrintantis svoris gali būti rimtų ligų požymis, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Jo teigimu, yra trys sutrikimai, dėl kurių svoris nekrinta.
Mergina, numetusi svorio
Mergina, numetusi svorio / Vida Press nuotr.

Jei svoris ne tik kad nekrinta, bet priešingai – auga, be to, atsirado nuotaikų svyravimų, tai ženklas, kad sutrikusi skydliaukės veikla. Taigi pirmas tyrimas, kurį reikia atlikti – TTH (tirotropinis hormonas). Jis reikalingas norint įvertinti skydliaukės aktyvumą, sako A.Unikauskas.

„Sulieknėti neleidžia ir padidėjęs kortizolio kiekis organizme, todėl antras reikalingas tyrimas gali būti AKGT – jis nustato kortizolio kiekį kraujyje“, – aiškina medikas.

O jei, atlikti tyrimai yra geri, priduria A.Unikauskas, moterys neišvengs vizito pas ginekologą: „Jei svoris nekrinta, yra padidėjo veido plaukuotumas, galima įtarti policistinių kiaušidžių sindromą.“

Tokiu atveju gydytojas ginekologas apžiūri ultragarso aparatu ir nustato, ar yra pakitimų, ar viskas gerai.

„Dažnai moterys ginekologų bijo labiau nei odontologų. Reikia keisti požiūrį. Nes reguliariai lankantis pas gydytoją galima laiku aptikti dar nespėjusias įsisenėti ligas“, – pabrėžia A.Unikauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius