Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nepelnytai pamirštas mineralas grožiui ir sveikatai: kokie yra cinko trūkumo simptomai

Mūsų organizmą galima palyginti su sudėtinga laboratorija, kurioje vyksta daugybė cheminių medžiagų. Būtent nuo to, kiek ir kokių medžiagų organizmas turi, priklauso, kaip mes jaučiamės, kaip atrodome ir kokia mūsų sveikata. Vienas iš mikroelementų, kuris yra be galo svarbus, tačiau apie jį vis dar mažai kalbama, yra cinkas.
Plaukai
Plaukai / 123RF.com nuotr.

Cinkas būtinas daugybei biologinių funkcijų

Cinkas yra būtinas visai gyvajai gamtai. Jeigu dirvoje yra per mažai cinko, augalai prastai auga, skursta, užmezga silpnus vaisius. Ne mažiau cinkas reikalingas ir žmogaus organizmui. Jis dalyvauja aktyvuojant daugiau nei 200 fermentų, taip pat DNR, baltymų sintezėje, hormonų apykaitoje. Taigi cinkas būtinas įvairioms biologinėms funkcijoms ir svarbi daugelio žmogaus organizmo fermentų sudėtinė dalis.

Šis mikroelementas užtikrina normalų visų mūsų organizmo ląstelių funkcionavimą, stiprina imuninę sistemą, padeda palaikyti normalią rūgščių ir šarmų pusiausvyrą, angliavandenių apykaitą, šis mikroelementas labai svarbus reprodukcinei funkcijai – padeda palaikyti normalų vaisingumą bei normalią testosterono koncentraciją kraujyje.

Cinko trūkumas gali paskatinti lėtinio nuovargio atsiradimą, taip pat prisidėti prie odos, akių, širdies ir kraujagyslių, virškinimo sistemos, medžiagų apykaitos, diabeto, autoimuninių ligų, vėžio ir kitų susirgimų išsivystymo. Dėl šio mikroelemento trūkumo gali sulėtėti vaikų augimas, atsirasti alergija, dingti apetitas, kamuoti viduriavimas, sutrikti menstruacijų ciklas moterims, sumažėti skonio ir uoslės receptorių jautrumas, suprastėti regėjimas tamsoje ir pan.

Trūkstant šio mikroelemento, pažeidžiamos imuninės ląstelės, o susilpnėjus imuninei sistemai atsiranda uždegimo procesai organizme, organų ir audinių degeneracija. Ir atvirkščiai – stimuliuodamas imuninę sistemą, cinkas didina organizmo atsparumą bakterinėms, virusinėms, grybelinėms infekcijoms. Tyrimai parodė, jog cinkas turi antivirusinį ir antitoksinį poveikį ląstelėms.

Cinkas veikia kaulus, raumenis, smegenis

Gydytojai mano, kad cinko trūkumas gali prisidėti prie psichikos ligų, tokių kaip epilepsija ar šizofrenija, pasireiškimo. Taip pat manoma, kad nuo cinko koncentracijos organizme priklauso protiniai gebėjimai. Buvo nustatyta, kad gerai besimokančių jaunuolių organizme cinko koncentracija buvo didesnė nei besimokančių prasčiau. Taip pat pastebėta, kad senyvo amžiaus žmonėms, kuriems dėl senatvės sutriko atmintis, koordinacija, suvokimas, gydant juos cinko papildais, šie sugebėjimai pagerėja.

Ne tik kalcis, bet ir cinkas būtinas, kad būtų sveiki mūsų kaulai ir dantys. Trūkstant cinko, kaulai retėja, taip pat silpnėja ir gali pradėti lūžinėti dantys. Ypač cinkas būtinas ankstyvoje vaikų vystymosi vystymosi ir brendimo stadijoje.

Pastebėta, kad pakankama cinko koncentracija gali pristabdyti artrito vystymąsi, o tam tikrais atvejais gal net visai nuo jo išgydyti. Tiesa, šiai prielaidai dar renkami įrodymai.

Cinkas labai svarbus vyrų prostatos funkcijoms ir net gali išgydyti prostatos uždegimą, jeigu jis susijęs su cinko trūkumu organizme.

Pirmoji pagalba odai, plaukams ir nagams

Taip pat jeigu esate nepatenkinti savo plaukais ir nagais, greičiausiai trūksta būtent cinko. Ne veltui cinkas laikomas ir grožio mikroelementu. Cinkas yra galingas antioksidantas, užtikrinantis odos grožį ir stabdantis senėjimo procesus organizme. Vienas iš cinko trūkumo požymių gali būti pleiskanojanti oda, odos bėrimai, plaukų slinkimas, baltos dėmės ant nagų, jų lūžinėjimas.

Taip pat jis pagerina žaizdų gijimą. Šią cinko savybę žinojo jau egiptiečiai, kurie žaizdoms gydyti naudojo cinko tepalą. Šiuo metu tokių tepalų taip pat yra ir turbūt jau visi paaugliai žino, kad jaunatviškus spuogus galima išgydyti cinko pagalba. Tačiau žaizdų gijimą skatina ir cinko papildai. Tai pirmoji pagalba, kai kamuoja aknė. Mat cinkas slopina bakterijų sukeltą odos uždegimą ir tam tikrais atvejais gali pakeisti antibiotikus.

Cinkas stimuliuoja kolageno sintezę ir neleidžia jam pasišalinti, o būtent nuo kolageno didelė dalimi priklauso odos būklė – kolageno mažėjant senėjimo procesai odoje vyksta greičiau. Be to, cinkas teigiamai veikia limfinę sistemą ir kepenų funkciją, o tai savo ruožtu skatina geresnį toksinų šalinimą iš organizmo. Tai savo ruožtu vėlgi teigiamai veikia odą, suteikia jai sveiko spindesio.

Beje, kalbant apie odos, plaukų ir nagų grožį, dažnai pabrėžiama tik vitaminų A ir E svarba, tačiau būtent cinkas cinkas dalyvauja vitamino A apykaitoje ir padeda palaikyti reikiamą vitamino E koncentraciją kraujyje. Kepenyse esantis vitaminas A tampa veiksmingas tik tuomet, jeigu organizme yra pakankamai cinko, taigi vitamino A vartojimas, esant cinko trūkumui, yra bevertis, kadangi be cinko jis negali būti išlaisvintas iš kepenų ir patekti į odą ar kitus audinius, kuriems jo reikia.

123RF.com nuotr./Spuogai
123RF.com nuotr./Spuogai

Kokiame maiste gausu cinko

Moksliniai tyrimai parodė, kad su amžiumi cinko mūsų organizme mažėja, kadangi prastėja jo pasisavinimas, todėl mums jo reikia gauti su maistu net kelis kartus daugiau.

Cinko gausu moliūgų, saulėgrąžų sėklose, daigintuose grūduose, jūros gėrybėse (ypač austrėse), grybuose, mėsoje (ypač jautienoje ir avienoje), pupelėse, avinžirniuose, riešutuose, kakavoje. Cinko yra obuoliuose, apelsinuose, citrinose, finikuose, greipfrutuose, spanguolėse, juoduosiuose serbentuose, datulėse. Jo turi burokėliai, pomidorai, bulvės, ridikėliai, nevalyti ryžiai, kiaušiniai, avižos, sėlenos, žaliosios daržovės.

Geriausiai cinkas pasisavinamas, kai vartojama pakankamai baltyminio maisto. Vegetarinėje mityboje cinko yra gerokai mažiau. Jo pasisavinimą gali mažinti ir sūrus bei saldus maistas, taip pat patariama vengti fitino – fosforo rūgšties, kalcio ir magnio druskos – turinčių produktų. Jo gausu įprastoje duonoje, kituose perdirbtuose grūduose. Fitinas neleidžia iš grūdų pasisavinti cinko, todėl reikėtų rinktis neskaldytų grūdų, pilno grūdo duoną, taip pat pilno grūdo makaronus bei kruopas.

Cinko kiekį organizme mažina alkoholis – ypač kepenyse, moterų vartojamos kontraceptinės tabletės. Taip pat cinko mažėja sergant tam tikromis ligomis, pavyzdžiui, sutrikus skydliaukės veikla, sergant kepenų ligomis, vėžiu. Dar vienas įdomus faktas – tyrimais nustatyta, kad esant streso būsenai cinko, kuris kaupiamas kauluose ir raumenyse, koncentracija mūsų organizme sumažėja, lyginant su norma, net 3–5 kartus.

123RF.com nuotr./Maistas, kuriame gausu cinko
123RF.com nuotr./Maistas, kuriame gausu cinko

Kaip pasirinkti maisto papildus

Jeigu mityboje trūksta cinko ar sergama ligomis, kurios mažina jo pasisavinimą, su gydytoju verta pasitarti dėl cinko papildų vartojimo. Rekomenduojama rinktis tokius preparatus, kuriuose cinkas yra citrato arba gliukonato pavidalu, kadangi ši forma yra geriau pasisavinama.

Maisto papildų gamintojas „Walmark“ siūlo 2 cinko formas. Vienoje papildo „Cinkas 15“ cinko gliukonato tabletėje yra 15 mg, arba 150 proc. dienos normos, cinko. „Cinkas aktiv“ papilduose cinkas pateikiamas citrato pavidalu ir papildytas 5 mg juodojo pipiro (Piper nigrum) ekstrakto.

Rekomenduojama cinko dienos norma – apie 10 miligramų, tačiau tam tikrais atvejais, pasireiškus cinko trūkumui, specialistai rekomenduojama jo vartoti net kelis kartus daugiau.

Žmogaus organizmas paprastai būna sukaupęs apie 2–3 g cinko, prisijungusio prie ląstelėse esančių baltymų. Daugiausia jo randama raumenyse, kepenyse, inkstuose kauluose ir prostatoje. Cinkas yra antras mikroelementas pagal kiekį žmogaus organizme po geležies.

VIDEO: Išbandyti patarimai: kaip išsaugoti grožį ir odos jaunystę

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius