-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nėštumas ir odos priežiūra: kaip veido kremu bei kita kosmetika nepakenkti vaisiui?

Jei laukiatės, ant odos tepami dalykai patenka ne tik į jūsų, bet ir į vaisiaus organizmą. Nors daugelis vaistinėse ar kosmetikos parduotuvėse parduodamų nereceptinių produktų – kremų, serumų ar tonikų yra saugūs ir kenkti nėštumo metu neturėtų , tačiau yra ingredientų, kurie nėra tinkami.
Nėščia moteris
Nėščia moteris / 123RF.com nuotr.

R.Kančaitė laidoje aptaria, kokie tie ingredientai, bei paaiškina apie moters odos pokyčius nėštumo metu.

Kokie galimi odos pokyčiai laukiantis kūdikio?

„Nors dalis būsimų mamų džiaugiasi, kad jos ima skleisti kažkokį pregnancy glow (angl. nėštumo švytėjimą), jų oda švyti ir atrodo lyg patempta, išgražėjusi, tačiau dalis moterų skundžiasi, kad jų turėtos odos problemos kaip tik suintensyvėjo arba atsirado naujų.

Nėščios moterys dažniausiai susiduria su sausa oda, odos patamsėjimu (melasma) arba akne. Tuo tarpu atopiniu dermatitu, psoriaze ar rožine sergančios moterys paminėjo, kad nėštumo metu odos ligos paryškėjo, paūmėjo“, – aiškino R.Kančaitė.

VIDEO: Nėštumo metu odos priežiūros priemonės patenka ir į vaisiaus organizmą: kaip jam nepakenkti?

Pasak jos, nėštumo metu keičiasi ne tik veido oda, atsiranda ir kitų požymių, kurių nebuvo iki tol. Pavyzdžiui, laukiantis daugeliui moterų atsiranda strijų, taip pat gali pradėti slinkti plaukai, lūžinėti nagai.

Kokie ingredientai kosmetikoje netinkami, kai laukiatės?

Prieš pradėdama juos vardinti, R.Kančaitė įspėjo, jog duomenų apie juos nėra labai daug.

„Suprantama – juk su nėščiomis moterimis niekas neeksperimentuoja, jokių galimai kenksmingų medžiagų nebando. Tačiau neigiama praeities patirtis bei tam tikrų tyrimų rezultatai, organizacijų rekomendacijos yra pakankamai tvirti argumentai tam, jog galima būtų įvardyti pagrindinius ingredientus, kurių odos priežiūrai nėščios moterys naudoti negali“, – kalbėjo laidos vėdėja.

Retinoidai. Vitaminas A yra būtinas žmogaus organizmui. Jis atlieka svarbų vaidmenį, formuojant regą, sudarant imuninę sistemą, taip šis vitaminas svarbus odai. Vitaminas A, kuris yra geriamas ar tepamas ant odos, organizme yra keičiamas retinoliu.

Retinoidai yra naudojami grožio produktuose, skirtuose kovoti su odos senėjimu. Jie padeda atsistatyti odos ląstelėms, taip skatindami odos atsinaujinimą ir užkirsdami kelią jos senėjimui.

Šių medžiagų kiekis nereceptiniuose preparatuose yra mažas, o štai receptiniuose, tokiuose kaip tretinoinas ir izotretinoinas, yra žymiai didesnės šios medžiagos koncentracijos.

Taigi nėštumo metu nerekomenduojama naudoti priemonių, kuriose yra bet kokių retinoidų. Izotretinoiną vartojančios moterys turėtų žinoti, jog vaistą reikėtų nutraukti likus mėnesiui ar dviem iki planuojamo pastojimo.

Salicilo rūgštis. Ji veikiausiai žinoma visiems, kam teko kovoti su akne ar spuogais. Nors mažomis dozėmis ant odos tepama salicilo rūgštis neturėtų būti kenksminga, visgi geriamų preparatų arba didesnės koncentracijos produktų, tokių kaip odos šveitikliai, nėščios moterys turėtų vengti.

Hidrokvinonas. Tai receptinis vaistas, skirtas odai šviesinti. Jo naudojimą taip pat rekomenduojama nutraukti, jei laukiatės.

Ftalatai. Girdėtas terminas, tiesa? Šios medžiagos galima rasti daugelyje grožio produktų. Tyrimuose, atliktuose su gyvūnais, yra pastebėta, jog ftalatų naudojimas yra siejamas su endokrininės sistemos ir reprodukcinės sistemos trikdžiais. Manoma, jog ftalatai taip pat gali pakenkti ir vaisiui. Taigi nėščios moterys turėtų žiūrėti, kad kosmetikos produktų sudėtyje tų ftalatų nebūtų. Dažniausias kosmetikoje naudojamas ftalatas – dietilftalatas.

123RF.com nuotr./Veido deginimas
123RF.com nuotr./Veido deginimas

Dar vienas produktas, kurio neturėtų naudoti besilaukiančios moterys, yra formaldehidas. Tiesa, šiai laikais jis gana retai sutinkamas kosmetikos produktuose, nes žinomi faktai, kad jis sukelia vėžį. Tačiau yra medžiagų, kurios atpalaiduoja formaldehidą, taigi reikia žiūrėti, kad ir jų nebūtų grožio produktuose.

Oksibenzonas – tai medžiaga, kurios nėščiosios taip pat turėtų vengti. Oksibenzonas – dažniausiai apsaugoje nuo saulės naudojamas UV filtras. Manoma, kad ši medžiaga taip pat kenkia vaisiui.

Taigi rūpinkitės savo ir būsimo vaikelio sveikata ir atidžiai skaitykite etiketes – žiūrėkite, ką tepatės ant veido.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius