-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Netgi viena cigaretė per dieną labai padidina širdies ligų riziką

Vos viena surūkyta cigaretė per dieną labai stipriai padidina širdies ir kraujagyslių ligų riziką, taip pat ir riziką patirti insultą. Tyrimo komanda teigia, kad jei rūkaliai nori sumažinti šių ligų riziką, svarbu ne šiaip sumažinti rūkalų kiekį, bet visiškai mesti rūkyti ir taip sumažinti riziką mirti anksčiau laiko.
Rūkalai
Rūkalai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Allanas Hackshaw iš Londono universiteto, vadovavęs tyrimui, su komanda apžvelgė 141 anksčiau darytą tyrimą tarp 1946 ir 2015 m. Šiuose tyrimuose, susijusiuose su rūkymu ir šio žalingo įpročio sukeliamomis ligomis, dalyvavo milijonai žmonių.

Komanda atrinko informaciją iš anksčiau atliktų tyrimų, kaip širdies ligų rizika didėjo rūkant vidutiniškai po 1 arba 5 cigaretes per dieną, arba 20 per dieną ir tų, kurie visiškai nerūkė. Tada komanda palygino bendrus sveikatos rezultatus tų, kurie rūkė 1, 5 arba 20 cigarečių per dieną ir išvis nerūkė.

Abiem atvejais širdies ligų rizika buvo didesnė rūkančioms moterims nei vyrams. Nustatyta, kad rūkymas 74 procentais vyrams padidina riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, palyginus su nerūkančiais vyrais, o rūkalės moterys susiduria su minėtų ligų rizika 119 proc., palyginus su neturinčiomis šio įpročio.

„Kraujagyslių ligos susijusios su kraujotaka, širdimi, ir progresuoja labai greitai. Net nedidelis neigiamas poveikis gali būti lemtingas. Štai, kodėl vos 1 cigaretė per dieną yra kur kas kenksmingesnė sveikatai, nei įsivaizduojame. Jei sutrauksite po 20 cigarečių per dieną, rizika susirgti labai padidėja“, – perspėja A.Hackshaw.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius