-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Norite pradėti sportuoti? Trys patarimai, kaip pasirinkti trenerį

Pasiryžę sportuoti neišvengiamai turime atlikti keletą su tuo susijusių sprendimų – išsirinkti patogią vietą, laiką, mankštos ar sporto šaką. Turbūt vienas sudėtingesnių sprendimų yra pasirinkti trenerį.
Moteris sporto klube
Moteris sporto klube / Vida Press nuotr.

„Jeigu neturite geros draugės ar draugo, kurie jau seniai sportuoja ir gali ką nors parekomenduoti, tuomet susiduriame su nedideliu iššūkiu – juk nesinori savo sveikatos patikėti bet kam. Kaip kad atsakingai renkamės savo šeimos gydytoją ar odontologą, taip pat norime, kad ir mūsų fiziniu pasirengimu rūpintųsi profesionalas“, – teigė treniruočių namų „Body Lounge“ vadovas Regimantas Lukoševičius.

Pasak jo, būtent treneris yra atsakingas, kad sportuotume sveikai, kad sportas būtų naudingas, gerintų mūsų savijautą, kad atliekami pratimai ne žalotų, o tinkamai koreguotų ir stiprintų raumenyną.

Būtent todėl, antrindamas kolegai, body control pilates instruktorius Artūras Čižas ragina nebijoti pirmiausiai pasidomėti treneriu – pasiskaityti informaciją apie jį internete, klientų atsiliepimus, taip pat drąsiai užduoti klausimus jam pačiam.

„Profesionalus treneris neturėtų įsižeisti klausiamas apie savo kompetenciją – abipusis pasitikėjimas yra būtinas veiksnys siekiant rezultatų“, – teigė jis.

Taigi į ką atkreipti dėmesį pasirenkant trenerį?

Trenerio išsilavinimas

Geriausiai tinkamą trenerio kompetenciją pagrindžia aukštojo mokslo diplomas sveikatos priežiūros srityje (pvz., kūno kultūros, kineziterapijos, ergoterapijos ir pan.). Tokie treneriai paprastai turi gilesnių ir platesnių žinių apie žmogaus kūno anatomiją, raumenų, kaulų sandarą ir pan.

Žinoma, visuomet yra išimčių – galima sutikti labai profesionalių ir savo darbą išmanančių trenerių, kurie baigę su sveikatos priežiūra visiškai nesusijusius mokslus ir tik vėliau atradę savo tikrąjį pašaukimą. Tuomet jie siekia kvalifikacijos savo naujoje srityje, įgyja sporto leidimus, licenzijas.

Trenerio kompetencija pasirinktoje sporto ar mankštos šakoje

Dažnai perprasti mankštos tipą prireikia daug laiko ir pastangų. Profesionalios mokyklos, rengiančios trenerius–mokytojus, jiems kelia itin aukštus reikalavimus.

Pavyzdžiui, mokyklos sertifikatas suteikiamas tik po metus trunkančio mokymosi, po keliasdešimt praktinių valandų vedant užsiėmimus su patyrusio trenerio priežiūra, išlaikius teorinį ir praktinį mankštų vedimo bei žmogaus anatomijos egzaminą. Idealu, jei jis ieško specializacijos, įgauna kryptingą kvalifikaciją jau turėdamas bendrą supratimą bei aukštąjį išsilavinimą sporto srityje.

„Toks pasirengimas dažnai iš trenerio pareikalauja ne tik laiko ir pastangų, bet ir nemažai finansinių investicijų (kartais jos siekia ir kelis tūkstančius eurų). Todėl natūralu, kad sunkią atranką perėjęs treneris prisistatydamas tikrai stengsis paminėti, kokią mokyklą jis atstovauja ir kokius sertifikatus turi“, – teigė A.Čižas.

Trenerio asmeninės savybės

R.Lukoševičius taip pat pataria pasidomėti, pasiklausti draugų ar kitų sportuojančiųjų apie vieną ar kitą trenerį, su kuriuo jie sportuoja. Taip galima susidaryti aiškesnį įspūdį apie trenerį – ne tik kaip apie specialistą, bet ir kaip apie asmenį.

„Natūralu, kad yra įvairių trenerių, kaip ir įvairių klientų. Vieniems klientams labiau patinka didelis dėmesys, artimas ir šiltas bendravimas, pašnekesiai ne tik apie sportą, bet ir asmeninio santykio užmezgimas. Kiti prioritetą teikia dalykiniam bendravimui, vengia familiarumo ir vertina trenerius, kurie geba išlaikyti profesinį santykį“, – svarstė pašnekovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius