Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NTB vadovė apie organų donorystę: kažkieno mamai, vaikui tai – vienintelis būdas išgyventi

Organų donorystė ir transplantacija daugiau kaip trims šimtams sunkiai sergančių žmonių Lietuvoje yra paskutinė viltis prisikelti naujam gyvenimui. Kažkieno mamai, tėčiui, vaikui ar draugui tai yra vienintelis gydymo būdas, leidžiantis toliau gyventi.
Audronė Būziuvienė / Donoro kortelė
Audronė Būziuvienė / Donoro kortelė / 15min koliažas

Nacionalinis transplantacijos biuras prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NTB) dalijasi 2024 metų pirmojo ketvirčio rezultatų apžvalga, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Sausio-kovo mėnesiais budintiems koordinatoriams užregistravus 40 pranešimų apie potencialius donorus, 28-ios šeimos, nepaisydamos netekties skausmo, sutiko savo mirusio artimojo organus dovanoti transplantacijai. Jie visi tapo išskirtinio organų donorystės proceso dalyviais.

„Atlikus visus medicininius tyrimus 15 donorų tapo efektyviais, t. y. buvo paimtas nors vienas organas ir/ar audinys transplantacijai pacientams. Iš viso buvo atliktos 55 audinių ir organų transplantacijos, suteikusios viltį pasveikti ir prisikelti naujam gyvenimui“, – pasakoja NTB vadovė Audronė Būziuvienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Į Vilniaus Santaros klinikas iš Rygos atgabenta donoro širdis (asociatyvinė nuotr.)
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Į Vilniaus Santaros klinikas iš Rygos atgabenta donoro širdis (asociatyvinė nuotr.)

Daroma viskas, kad žmogus gyventų

Pasak A.Būziuvienės, nėra nieko svarbesnio ir didingesnio už gyvybę, todėl daroma viskas, kas įmanoma, kad kiekviena gyvybė būtų išgelbėta. Donorų, jų artimųjų gerumo ir medikų profesionalumo dėka kokybiškesnio gyvenimo ir geresnės sveikatos vilties sulaukė daugiau kaip pusšimtis recipientų: dviejuose Lietuvos transplantacijos centruose, LSMUL Kauno klinikose ir VUL Santaros klinikose, atliktos 21 inkstų, 1 gyvoji inkstų, 3 širdies, 6 kepenų, 2 plaučių ir 22 ragenų transplantacijos.

Nors Donoro kortelė Lietuvoje buvo įteisinta dar 2000 metais, o žmonių tariusių donorystei „taip“ ir turinčių kortelę skaičius artėja prie 50 tūkstančių, visgi kol kas labai retai pasitaiko atvejų, kuomet konstatavus smegenų mirtį ir patikrinus informaciją Žmogaus audinių, ląstelių ir organų donorų bei recipientų registre paaiškėtų, kad miręs žmogus turėjo donoro kortelę.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Donoro kortelė
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Donoro kortelė

„Kovo mėnesį turėjome ir išskirtinį donorystės atvejį – konstatavus smegenų mirtį ir patikrinus asmens apsisprendimą Registre – koordinatorius atidžiai tikrino dar kartą, nes kompiuterio monitoriuje matė neįprastą eilutę – asmuo turėjo donoro kortelę. Šeima tai žinojo, ir didžiuodamiesi pildė mirusiojo valią. Tai 8 kartas, kai potencialus donoras turėjo donoro kortelę“, – dalinasi NTB vadovė, pridūrusi:

„Tyli užuojauta ir nuoširdus ačiū mirusių donorų artimiesiems. Dėkojame už besąlyginį gerumą ir neįkainojamas dovanas kitiems. Tik stiprūs ir kilnūs žmonės sunkią netekties valandą geba galvoti ne vien apie save, bet ir apie kitus bei apsisprendžia padėti. Tikime, kad toks apsisprendimas palengvins ir jų netekties skausmą.“

Shutterstock nuotr./Donorystė
Shutterstock nuotr./Donorystė

Efektyvių donorų skaičius auga

Lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai efektyvių donorų skaičius išaugo trečdaliu nuo 10 iki 15, taip pat didėjo ir transplantacijų skaičius nuo 39 iki 55.

Recipientams, laukiantiems donorinių organų, NTB jų ieško ir užsienyje tarptautinėje donorinių organų mainų platformoje FOEDUS, kurioje talpinami pasiūlymai arba prašymai apie donorinius organus. Šiais metais donorinių organų mainų dėka vienas recipientas Lietuvoje iš Lenkijos sulaukė inkstų.

Kai Lietuvoje nėra tinkamo recipiento, kuriam tiktų donorinis organas, visada gerbiamas artimųjų ištartas „taip“ ir neįkainojama dovana iškeliauja į kitas ES šalis, kuriose yra tinkamas recipientas. Šiemet tokios dovanos sulaukė 8 sunkiai sergantys ligoniai iš Lenkijos, Vokietijos, Šveicarijos ir Kroatijos.

Shutterstock nuotr./Organų gyvybingumo laikas
Shutterstock nuotr./Organų gyvybingumo laikas

Dokumentinis ciklas „Prisikėlimas“ įkvėpė tarti „taip“ donorystei

Nors NTB paprastai per mėnesį sulaukia kiek daugiau kaip 100 prašymų Donoro kortelei gauti, per pirmąjį šių metų ketvirtį sulaukta net 620.

„Vasario mėnesį LRT eteryje rodytas 4 dalių dokumentinis ciklas apie organų donorystę ir transplantaciją „Prisikėlimas“ įkvėpė žiūrovus tarti donorystei „taip“. Prasidėjus filmo transliacijoms vien per pirmąsias valandas internetu sulaukdavome pusšimčio sutikimų donoro kortelėms, kiek vėliau prašymų skaičius viršydavo 100. Džiaugiamės, kad žmonės išgirdo ir suprato mūsų siunčiamą žinutę, kad apie donorystę būtina kalbėtis su artimaisiais ir apsisprendus tarti tvirtą taip“, – pasakoja Nacionalinio transplantacijos biuro direktorė Audronė Būziuvienė.

Sprendimą gali užginčyti artimieji

Lietuvoje yra beveik 48 tūkstančiai žmonių, išreiškusių pritarimą organų ir audinių donorystei bei užpildžiusių sutikimo formą Donoro kortelei gauti, bet šiam apsisprendimui turi neprieštarauti ir mūsų artimieji. Todėl labai svarbu, kad jie žinotų apie jūsų apsisprendimą – skirkime laiko šiam pokalbiui, kuris kažkam gali išgelbėti gyvybę ar pagerinti gyvenimo kokybę.

„Nenorėčiau moralizuoti – tik noriu visų paprašyti, kad susėstumėte su savo tėvais, su vaikais ir pasikalbėtumėte. Juk nė vienas iš mūsų nežinome, kas mūsų laukia. Koks bus priimtas sprendimas, čia jau antrinis klausimas, svarbu pasikalbėti apie tai. Ir net sunkiausią akimirką turime suprasti, kad savo ištartu „taip“ mes paliekame savo savanaudiškumą ir egoizmą nuošalyje ir tampame stebukladariais, nes dovanojame gyvenimus kitiems“, – skatina dokumentinių filmų „Prisikėlimas“ kūrėjas – režisierius ir prodiuseris Dominykas Kubilius.

„Donorystės procesas – komandinis darbas. Tik susitelkimas ir bendradarbiavimas neleidžia nutrūkti šiam procesui. Dėkoju regioninių donorystės koordinavimo centrų gydytojams koordinatoriams. Jie vis intensyviau bendradarbiauja su ligoninių, kuriose galima donorystė, specialistais, aktyviai talkina išlaikant donorus“, – pasakoja NTB vadovė.

Pasak NTB vadovės, prie gerėjančių donorystės ir transplantacijos rezultatų prisideda regioninių donorystės koordinavimo centrų komandos, apimančios Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos regionus. Jų dėka net ir mažesnė ligoninėse – kaip Kauno, Telšių ar Utenos, buvo registruoti potencialūs donorai, kai kurie tapo efektyviais.

Šiuo metu transplantacijų laukia daugiau kaip 300 žmonių. Tarp jų: 85 – inksto, 23 – širdies, 35 – kepenų, 4 – plaučių, 2 – širdies ir plaučių komplekso, 1 – kasos ir inksto komplekso ir 164 – ragenų transplantacijos. Iš jų – 7 vaikai, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Pritarimas organų donorystei nieko nekainuoja, tačiau gali padovanoti neįkainojamą dovaną – išsaugoti gyvybę ar pagerinti sveikatą 7-iems transplantacijos laukiantiems žmonėms. Kviečiame išreikšti pritarimą organų donorystei – tai padaryti galite užpildę prašymą internetu ntb.lt svetainėje arba bet kurioje „Camelia“, „Eurovaistinė“ arba „Gintarinė vaistinė“ vaistinėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius