-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nudilę dantys gali pakeisti net veido formą: kodėl būtina juos atstatyti?

Ar kada susimąstėte, kiek visko per gyvenimą tenka atlaikyti dantims? Šaltis, karštis, kietas maistas, įvairios higienos, cheminės medžiagos... Daugybė fizinių ir cheminių veiksnių sukelia kietųjų danties audinių nusidėvėjimą. Kai kramtomasis paviršius dyla, laikui bėgant atsiranda ir įvairios problemos, o jau tuomet prireikia odontologų pagalbos.
„Medwell“ klinikoje
„Medwell“ klinikoje

Funkcinė odontologija – tai kompleksinis restauracinis dantų gydymas, susijęs su dantų estetikos sutrikimais, dantų, raumenų ir net galvos skausmu, sąnarių traškesiais, dantų jautrumu.

Žmogaus visos kūno dalys yra tarpusavyje susijusios, todėl atsiradusių sutrikimų, tokių kaip pasikartojantys galvos ar sprando skausmai, ūžimas ausyse, miego sutrikimas, priežastis gali būti visai ne ten, kur mes ieškome.

Dantų ir jų padėties formavimąsi lemia net tokie veiksniai kaip taisyklingas kvėpavimas, laikysena, įprastinė galvos padėtis.

„Dar vaikystėje svarbu atkreipti dėmesį, kaip vaikas kvėpuoja – tą jis daryti turėtų pro nosį, ne pro burną. Priešingu atveju labiau vystosi apatinis veido trečdalis, o tai lemia visiškai kitokį sąkandį. Beje, dėl to vėliau gali dažnai varginti ir slogos, o tuomet gaunasi užburtas ratas – vėl kvėpuojama pro burną“, – 15min sako estetinės medicinos ir odontologijos „Medwell“ gydytoja-odontologė Žaneta Boverytė-Vaitekūnė.

Asmeninio albumo nuotr./Odontologė Žaneta Boverytė-Vaitekūnė
Asmeninio albumo nuotr./Odontologė Žaneta Boverytė-Vaitekūnė

Priekiniai ir iltiniai dantys – sąkandžio sergėtojai. Jiems nudilus, pažeidžiamas sąnarys, o tada prasideda smilkininio apatinio žandikaulio sąnario disfunkcijos, sutrikimai. Gyd. Ž.Boverytė – Vaitekūnė ragina stebėti ir atstatyti šių dantų aukštį bei funkcijas, kad būtų apsaugoti krūminiai dantys nuo dilimo ir visas sąkandis nuo žemėjimo: „Sąkandžio reikšmė dantų estetikoje labai svarbi. Jei krūminiai dantys ir sąkandis netvarkingi, galite nesitikėti ir geros dantų estetikos bei gražios šypesnos. Viskas labai glaudžiai susiję.”

Pasak Ž.Boverytės-Vaitekūnės, pacientai dažnai patys kreipiasi dėl jiems nepriimtinos dantų būklės. Pagrindinės priežastys – sutrumpėję dantys, pradėję skilinėti jų galiukai, sutrikęs kramtymas, slidinėjantis žandikaulis, sąnario traškesiai, taip pat padidėjęs dantų jautrumas, kai tampa skausminga valgyti ne šiltą ar šaltą, bet ir kąsti kietą maistą.

Klinikos „Medwell“ nuotr./Funkcinės odontologijos pavyzdys
Klinikos „Medwell“ nuotr./Funkcinės odontologijos pavyzdys

Odontologės teigimu, pacientai neretai skundžiasi ir iš pirmo žvilgsnio su dantų gydymu nesusijusiais raumenų, galvos skausmais. Tačiau šis požymis signalizuoja apie bruksizmą, arba kitaip – patologinį dantų trynimą, griežimą dantimis ar stiprų sukandimą miego metu, kas sukelia pastovią smilkininio apatinio žandikaulio sąnario lėtinę mikrotraumą.

„Tų, kurie griežia dantimis, dantys per parą trinasi net 7 kartus daugiau nei turėtų. Nors ramybės padėtyje dantys turėtų net nesiliesti vienas su kitu, lūpos turėtų būti sučiauptos, o tarp dantų likti tarpas. Bruksistai dažniausiai dantimis trina miegodami, tačiau neretai jei žmogus patiria stresą, jis gali imti griežti dantimis ar laikyti juos stipriai sukąstus net sėdėdamas darbe“, – pasakojo pašnekovė.

Klinikos „Medwell“ nuotr./Funkcinės odontologijos pavyzdys
Klinikos „Medwell“ nuotr./Funkcinės odontologijos pavyzdys

Pasak jos, tokio gydymo tikslas – atstatyti ir stabilizuoti visos sistemos kramtymo, raumenų ir sąnario veikimą. O tai yra ilgas ir sudėtingas procesas, kuriam reikia kruopščiai pasiruošti ir išanalizuoti situaciją – nustatyti taisyklingą žandikaulio poziciją, įvertinti kramtomųjų raumenų funkciją, judesius įvertinti sąkandį, konkrečias vietas, kuriose viršutiniai dantys liečiasi su apatiniais, atlikti pavaškavimą, suplanuoti būsimą dantų ilgį, formą, šypsenos liniją.

Klinikos „Medwell“ nuotr./Funkcinės odontologijos pavyzdys
Klinikos „Medwell“ nuotr./Funkcinės odontologijos pavyzdys

„Dantų atstatymo procedūra – labai sudėtinga, reikalaujanti gilios analizės ir profesionalių, kvalifikuotų gydytojų darbo. Krūminiai dantys turi būti atstatyti reikiamo aukščio ir formos, išgauti taisyklingi šoniniai ilčių vedimai. Tik tada galime kalbėti apie estetiką, priekinius dailius ilgus dantis, tobulą šypseną, nesukritusį veidą“, – tikino pašnekovė. Pasak gydytojos-odontologės, esant reikalui, procedūros reiktų neatidėlioti – net mažas nukrypimas nuo taisyklingos žandikaulio pozicijos laikui bėgant gali sukelti dideles problemas.

„Atstatyti visus dantis, turint ne patį didžiausią pažeidimą, gali trukti nuo 6 iki 10 valandų. O jei pažeidimai stiprūs – visos burnos atstatymui gali prireikti 2–4 dienų. Po procedūros pacientui rekomenduojama naktimis dėvėti apsaugines ir stabilizuojančias kapas – jos po restauracinio gydymo padeda apsaugoti dantis nuo dilimo, skilinėjimo, trupėjimo, užtikrina, kad šie tarnautų ilgiau“, – sakė pašnekovė.

TAIP PAT SKAITYKITE: Perversmas odontologijoje: Lietuvoje populiarėja dantys, spausdinami 3D spausdintuvu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius