Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuo kūdikiams mirtinai pavojingos ligos Lietuvoje vakcinos nėra

Kokliušu susirgusius kūdikius turintys tėvai gali tik laukti ir tikėtis, kad iki vakcinos pasirodymo vaikams nieko blogo nenutiks – Lietuvoje šiuo metu vakcinų nuo kokliušo nėra. Medikai dėl vakcinų trūkumo kaltina užsienio vaistų gamintojus, kurie jų laiku neparūpino, praneša „TV3 žinios“.
Skiepijimas
Skiepijimas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pavėlavus gydyti kokliušą, kuris prasideda į paprastą peršalimą panašiu kosuliu, liga gali komplikuotis ir kūdikius gali ištikti mirtis.

Kokliušu sergančios nepaskiepytos pusės metų mergaitės tėvai dėl trūkumo baksnoja į valdininkus.

Medikus vakcinomis turinčios aprūpinti institucijos atsakomybės neprisiima – esą užsienio gamintojai vakcinų neparūpino, nors šios buvo užsakytos.

„Versija, kuri nuskambėjo poliklinikoje iš gydytojų lūpų paprasta ir lietuviška – keitėsi ministerijų vadovai ir, kaip pas mus Lietuvoje įprasta, keitėsi ir visa komanda, – sakė mažametę dukrą auginantis Dominykas Kubilius. – Darbuotojai ministerijoje pasikeitė, rūpinosi savo kėdėmis, ir, kai galbūt buvo laikas užsakyti tuos skiepus, tai tapo antraeiliu dalyku.“

Medikus vakcinomis turinčios aprūpinti institucijos atsakomybės neprisiima – esą užsienio gamintojai vakcinų neparūpino, nors šios buvo užsakytos.

Valstybinės ligonių kasos žada, kad kitą savaitę Lietuvą jau turėtų pasiekti 7 tūkst. vakcinų, o medikai ramina, kad iki to laiko sergantiems vaikams nieko blogo nenutiks.

Kokliušo atvejų Lietuvoje daugėja – šįmet jau mirė vienas asocialioje šeimoje augęs neskiepytas kūdikis, kuris be kokliušo sirgo ir kitomis ligomis. Prieš trejus metus taip pat užfiksuotas mirties atvejis.

Kokliušu serga ir suaugusieji, bet jiems liga nepavojinga. Vaikai dažniausiai nuo suaugusiųjų ir užsikrečia.

Atskirai nuo kokliušo neskiepijama – vakcina yra iškart nuo penkių ligų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius