Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuo liepos kūdikiai bus skiepijami nuo meningokoko: skiepai atsieis 2,6 mln. eurų

Į vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių įtraukiami skiepai nuo B tipo meningokokinės infekcijos – kūdikiai nuo infekcijos bus skiepijami nuo liepos, kai Lietuvą pasieks vakcinos.
Kūdikis.
Kūdikis / Shutterstock nuotr.

Tokią informaciją ketvirtadienį paskelbė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), ministrui Aurelijui Verygai pasirašius pokyčius įteisinantį įsakymą.

„Skiepijami bus patys mažiausi, 2 mėnesių sulaukę, pacientai. Kaip ir įprasta, visą skiepijimo schemą sudarys trys vakcinos dozės, tai reiškia, kad mažyliai bus skiepijami tris kartus ir tėveliams už tai mokėti nereikės. Pirmąją vakcinos dozę gaus 2 mėn. kūdikiai, antrąją – 4 mėn., o trečiąją – 12–15 mėn.“, – rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Lietuvoje sergamumas meningokokine infekcija yra gana didelis, o palyginti neseniai sukurta vakcina yra išties labai brangi, todėl tėveliams dažnai būdavo sudėtinga savo mažylius paskiepyti“, – teigia A.Veryga.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Reikiamų vakcinų skiepijimui pirkimą organizuos Valstybinė ligonių kasa (VLK).

SAM žiniomis, VLK artimiausiu metu pradės vykdyti meningokokinės infekcijos vakcinos pirkimą ir planuojama, kad vakcina Lietuvą pasieks kaip ir numatyta – iki 2018 m. liepos 1 dienos.

2018 m. Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžete šios meningokokinės vakcinos įsigijimui numatyta 2,6 mln. eurų. Vaikams skiepyti skirtas vakcinas VLK perka kasmet, už jas sumokama PSDF lėšomis.

Nuo šių metų rudens vaikai bus pradėti skiepyti ir nuo rotavirusinės infekcijos. Šia vakcina bus skiepijami vaikai nuo 2 mėnesių. Jai įsigyti per metus planuojama išleisti apie 600 tūkst. eurų.

Lietuva bus viena pirmųjų šalių Europoje, pradėjusi skiepyti vaikus nuo B tipo meningokokinės infekcijos. Iki šiol šie skiepai buvo įtraukti į Airijos, Jungtinės Karalystės ir Italijos skiepijimų kalendorius.

Meningokokinė infekcija ypač pavojinga vaikams iki penkerių metų. Lietuvoje per metus fiksuojama kelios dešimtys meningokokinės infekcijos atvejų, iš jų apie dešimt baigiasi mirtimi.

Šiai infekcijai būdingas karščiavimas, vėmimas, mieguistumas, vangumas, sąmonės aptemimas, kaklo raumenų įtempimas, sąnarių ar raumenų skausmai, vaikams dar būdingas nuolatinis verkimas, atsisakymas valgyti ar gerti, hemoraginis bėrimas.

Skiepai yra efektyviausia apsisaugojimo nuo šios infekcijos priemonė. Skiepyti nuo jos Lietuvoje pradėta 2014 metais, iki šiol skiepai buvo savanoriški ir mokami. 2014 metais paskiepyti 338 žmonės, 2016 metais – jau 13 tūkst. 604.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius