Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuo pirštų tirpimo iki riebalų siurbimo: ką operuoja plastikos chirurgai ir apie ką nutyli vyrai

Plastinę chirurgiją visų pirma siejame su grožiu, tačiau ne tik apie populiariąsias plastines akių vokų operacijas ar pažangų riebalų siurbimą koreguojant kūno linijas kalbėjomės su Baltijos-Amerikos klinikos plastikos chirurge Justina Vaičiulėnaite. Ką išduoda tirpstantys pirštai ir kuo gali baigtis ši, atrodo, nedidelė problema, jei delsiama kreiptis į plastikos chirurgus? Kodėl būtent šios srities specialistai turėjo ypač daug darbo per karantiną, kai meistrauti ėmė anksčiau galbūt to nedarę vyrai, ir dar asmeniškesnes problemas aptarėme 15min studijoje, „Gydytojas pataria“ laidoje.
Ruošiamasi riebalų nusiurbimo operacijai
Ruošiamasi riebalų nusiurbimo operacijai / 123RF.com nuotr.

Plastinės-rekonstrukcinės chirurgijos gydytojai atlieka ne tik estetines, bet ir labai sudėtingas rekonstrukcines operacijas po nudegimų, traumų, onkologinių susirgimų.

„Naudodami mikrochirurginę techniką ir operacinį mikroskopą atkuriame kaulų, raiščių, sausgyslių, nervų, kraujagyslių vientisumą, tokiu būdu grąžindami per traumą prarastą funkciją, jeigu, pavyzdžiui, žmogus neteko vieno ar kelių pirštų ar net visos rankos“, – pasakojo plastinės-rekonstrukcinės chirurgijos gydytoja.

123RF.com nuotr./Operacija
123RF.com nuotr./Operacija

Tirpsta pirštai? Neverta delsti!

Gana dažną – pirštų tirpimo – problemą, pasirodo, irgi sprendžia plastikos chirurgai. Pasak J.Vaičiulėnaitės, pirštai gali tirpti dėl įvairių priežasčių, tačiau dažniausiai galima įtarti kažkurio nervo tunelinį sindromą.

„Tai yra liga, kai anatomiškai siaurose vietose užspaudžiamas tam tikras nervo segmentas ir pradeda tirpti pirštai – pirmiausiai naktimis, o vėliau mažėja plaštakos jėga, sutrinka smulkioji motorika. Tai ima labai riboti įprastą gyvenimą ir blogina jo kokybę. Jeigu pacientas laiku nesikreipia į plastikos chirurgą, laikui bėgant jutimai pirštuose vis blogėja, tampa sunku suimti ir išlaikyti daiktus“, – negalios požymius vardijo plastikos chirurgė.

123RF.com nuotr./Riešo kanalo tunelinis sindromas
123RF.com nuotr./Riešo kanalo tunelinis sindromas

Operacija trunka vos 15-30 minučių

Dalis pacientų šios problemos priežasčių pasakoja ieškoję kelerius metus, kol pagaliau pateko pas plastikos chirurgą, kuris atlaisvino nervą.

„Sėkmė priklauso ir nuo šeimos gydytojo, į kurį visų pirma kreipiasi žmonės, todėl labai norėtųsi, kad jie žinotų, jog viena iš tirpstančių pirštų priežasčių – nervo tunelinis sindromas ir kad tokiais atvejais pacientą reikia siųsti mums. Plastikos chirurgai atlieka tam tikrus testus ir diagnozuoja, kokioje vietoje ir koks nervas užspaustas“, – sakė J.Vaičiulėnaitė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Justina Vaičiulėnaitė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Justina Vaičiulėnaitė

Kaip pridūrė gydytoja, Baltijos-Amerikos klinikoje nervo tunelinio sindromo operacijos atliekamos su vietine nejautra ir trunka nuo 15 iki 30 minučių. Po tokios operacijos pacientas gali tą pačią dieną keliauti namo ir maždaug po mėnesio, priklausomai nuo to, kaip operatyviai kreipėsi, grįžti į įprastą gyvenimą.

Jeigu tirpsta pirštai, plastikos chirurgė patarė iškart ieškoti pagalbos ir nelaukti, kol nebevaldysime rankų.

Pagal populiarumą lyderė vokų plastika

Baltijos-Amerikos klinikoje plastikos chirurgai atlieka ne tik minėtas operacijas, bet ir kitas plaštakos bei riešo operacijas, o taip pat – labai daug estetinių operacijų. Populiariausios – viršutinių ir apatinių vokų plastika.

123RF.com nuotr./Pasiruošimas plastinei operacijai
123RF.com nuotr./Pasiruošimas plastinei operacijai

„Beveik kiekvienam 40 metų sulaukusiam žmogui, daugiau ar mažiau pakrenta vokai, tačiau nebūtinai visi išsyk sprendžia šią problemą. Vieni nori operuotis tuojau pat, kiti – palaukti garbingesnio amžiaus, tačiau anksčiau ar vėliau vis vien sugalvoja ateiti pas plastikos chirurgą“, – pastebi J.Vaičiulėnaitė.

Antroje vietoje pagal populiarumą plastinė operacija – krūtų augmentacija, pakėlimas, mažinimas, taip pat – pilvo sienos plastika ir kūno kontūravimo operacijos.

Pagalba moterims po onkologinių susirgimų

Kokia galbūt šiuo metu mažiau žinoma plastinė operacija gali būti ypač populiari ateityje? Pasak plastikos chirurgės, krūtų rekonstrukcinės operacijos po onkologinių susirgimų atliekamos ir Lietuvoje, tačiau pasaulyje jos yra tapusios standartizuotu gydymo etapu. Baigiant gydyti onkologinį krūties susirgimą, yra atliekama rekonstrukcinė operacija.

„Lietuvoje tokios operacijos atliekamos, bet vis dar apipintos įvairiais mitais, baimėmis. Dalis jų objektyvios, nes tai – ilgos operacijos, po kurių laukia netrumpas gijimo laikotarpis. Ilgai sirgusiai ir nuo onkologinės ligos pasveikusiai moteriai nelengva ryžtis dar ir plastinei operacijai, nes tai reiškia ir vėl tapti paciente. Kad ir kaip būtų, šios operacijos moterims tikrai grąžina pasitikėjimą savimi ir pagerina gyvenimo kokybę“, – neabejoja J.Vaičiulėnaitė.

Ne prabanga, o būtinybė

Plastinė-rekonstrukcinė chirurgija tampa ne prabanga, o būtinybe, kai padeda grąžinti prarastą funkciją, kurios žmogus neteko ar kuri yra ribota.

„Neretai plastinė operacija slepia rimtą medicininę problemą, kurią galima spręsti chirurginiu būdu. Pavyzdžiui, pilvo tiesiųjų raumenų diastazė, kai nėštumo metu moterims prasiskiria tiesieji pilvo aumenys, susidaro tarpas tarp jų deformuojantis priekinę pilvo sieną. Tai yra liga, kurią pilvo sienos plastikos metu ištaisome, raumenis grąžindami atgal. Taip išsprendžiame ne tik estetinę, bet kai kuriais atvejais – ir medicininę problemą“, – pavyzdį pateikė plastikos chirurgė.

123RF.com nuotr./Moters pilvas po gimdymo
123RF.com nuotr./Moters pilvas po gimdymo

Kaip vertina gydytoja, kad moterys, kurioms per 40 metų, pagimdžiusios savo vaikelius ir netekusios formų, kuriomis džiaugėsi prieš gimdymus, nori tas buvusias dailias kūno linijas atgauti? „Manau, kad noras susigrąžinti tai, ką anksčiau turėjai, yra labai suprantamas, juolab kad šiuolaikinės technologijos tai leidžia“, – komentavo J.Vaičiulėnaitė.

Po atostogų grįžta „pailsėję“

Į plastikos chirurgus norėdami šį tą pakoreguoti kreipiasi vis daugiau vyrų. Paklausta, kokios pastinės operacijos atliekamos išimtinai vyrams, gydytoja J.Vaičiulėnaitė nedetalizavo, pabrėždama, kad diskretiškumas plastikos chirurgo darbe – ypač svarbus.

„Jokia nuotrauka, vaizdu, informacija negalime dalintis be žmogaus sutikimo. Dauguma pacientų nenori, kad kiti sužinotų apie atliktą plastinę operaciją, susiderina tokį laiką, kad niekas ir nesužinotų, jog buvo kažkas daryta: išvyksta „ilgesnių atostogų“ ir grįžta „pailsėję“, – pasakojo gydytoja.

123RF.com nuotr./Odos perteklius ant pilvo
123RF.com nuotr./Odos perteklius ant pilvo

Paklausta, dėl kokių specifinių problemų vyrai gali kreiptis į plastikos chirurgą, 15min pašnekovė kaip pavyzdį pateikė ginekomastiją, apie kurią vyrai nekalba, bet turintys šią problemą gali išgyventi, drovėtis lankytis paplūdimiuose, pirtyse. Ginekomastija yra krūties liaukos išvešėjimas, kurį plastikos chirurgai gali pašalinti.

Ne visiems lengva kreiptis į plastikos chirurgą dėl šios problemos, tačiau, kaip sako plastikos chirurgė, tai gana dažna patologija tarp vyrų, kurią plastikos chirurgai pasirengę išspręsti.

Pažangesnės technologijos – geresni rezultatai

Kalbėdama apie technologinius pasiekimus plastikos chirurgijos srityje, gydytoja akcentavo nuolat tobulėjančią techniką, kuri plečia plastikos chirurgų galimybes operacijas atlikti vis greičiau ir saugiau.

Tobulėjant operacinei technikai, gerėjant aparatūrai operacijas galima atlikti su mažesne kraujavimo, skysčių kaupimosi rizika, tad pacientai greičiau gyja, o ir rezultatas būna geresnis.

Pavyzdžiui, kūno kontūravimui naudojant naujos kartos riebalų siurbimo aparatus galima saugiai nusiurbti daug didesnį riebalinio audinio kiekį. Po operacijos pacientai jaučia nedidelį skausmą, greičiau gyja, nes aparatas minimaliai traumuoja audinius riebalų siurbimo metu.

123RF.com nuotr./Pasiruošimas plastinei operacijai
123RF.com nuotr./Pasiruošimas plastinei operacijai

Riebalų siurbimas nepalyginamai saugesnis

Prieš 10 ir daugiau metų riebalų nusiurbimo operacija buvo gana pavojinga, tačiau dabar naudojama moderni aparatūra kūno kontūravimą daro nepalyginamai saugesniu.

Kaip pabrėžė plastikos chirurgė, riebalų siurbimas tarnauja ne svorio mažinimui, o kūno kontūravimui nusiurbiant riebalus nuo tų probleminių vietų, kur net ir subalansavus mitybą bei sportuojant sudėtinga pašalinti riebalų sankaupas.

„Naujos kartos riebalų siurbimo aparatai mums leidžia būti drąsesniems, siūlyti pacientui nusiurbti daugiau riebalų žinant, kad nusiurbsime tolygiai ir pacientai greitai pasveiks“, pabrėžė J.Vaičiulėnaitė.

Plastikos chirurgijos aukso amžius

15min pašnekovė neabejojo, kad plastikos chirurgija metams bėgant tik populiarės: žmonės vis ilgiau ir kokybiškiau gyvena, rūpinasi savo sveikata ir nori išlikti jaunatviški ne tik savo vidumi, bet ir išore, kuri dažnai išduoda amžių.

Su kokiais mitais apie plastikos chirurgiją dažniausiai susiduria šioje srityje dirbantys gydytojai, kodėl vienus pacientus reikia padrąsinti, o kitus atkalbėti nuo plastinės chirurgijos operacijų, Baltijos-Amerikos klinikos plastikos chirurgė J.Vaičiulėnaitė pasakojo „Gydytojas pataria“ laidoje. Kviečiame pasiklausyti ir pasižiūrėti:

VIDEO: Kodėl plastikos chirurgai operuoja riešus ir ką signalizuoja tirpstantys pirštai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius