Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuo subliuškusių plaučių iki plyšusios gerklės: kas gali nutikti, jei sulaikysime čiaudulį?

Jokiu būdu nesulaikyk čiaudulio – tokį perspėjimą, ko gero, esame išgirdęs kiekvienas. Gydytojai nuolat kartoja, jog toks elgesys yra pavojingas ir gali baigtis išties nemaloniomis pasekmėmis sveikatai. Štai, pavyzdžiui, prieš kelerius metus vienam britui, kuris bandė išvengti čiaudėjimo užspausdamas nosį ir burną, net plyšo gerklė. Kas dar gali nutikti, jei nebūsime atsargūs?
Alergija
Čiaudulys / 123RF.com nuotr.

Kaip rašo Healthline.com, čiaudėjimas yra galingas veiksmas. Jo metu gleivių lašeliai iš nosies gali išskrieti net iki 160 kilometrų per valandą greičiu. Tokią didžiulę jėgą lemia spaudimas, kurį čiaudint mūsų kūnas sukuria kvėpavimo sistemoje.

Sulaikant čiaudulį, spaudimas kvėpavimo sistemoje padidėja iki maždaug 5–24 kartų, palyginti su pačiu čiauduliu. Ekspertų teigimu, šio papildomo spaudimo sulaikymas kūne gali sukelti traumų, kurios gali būti išties rimtos.

Žemiau pateikiame sąrašą nemalonių padarinių, su kuriais gali susidurti žmonės, sulaikę čiaudulį.

„Scanpix“ nuotr./Čiaudulys
„Scanpix“ nuotr./Čiaudulys

Plyšęs ausies būgnelis

Kuomet žmogus sulaiko spaudimą, susidarantį kvėpavimo sistemoje prieš nusičiaudint, dalis oro yra pasiunčiama į ausis. Šis oras patenka į abiejose ausyse esantį Eustachijaus vamzdelį, jungiantį vidurinę ausį ir būgnelį.

Ekspertų teigimu, įmanoma, jog dėl padidėjusio spaudimo gali plyšti vienos ar net abiejų ausų būgneliai ir žmogus gali prarasti klausą. Dauguma plyšusių ausies būgnelių užgyja be gydymo per kelias savaites, tačiau kai kuriais atvejais prireikia ir operacijos.

Vidurinės ausies infekcija

Čiaudėjimas padeda išvalyti nosį nuo to, ko ten neturėtų būti. Tai apima ir bakterijas. Manoma, kad oro nukreipimas į ausis iš nosies takų gali pernešti bakterijas ar užkrėstas gleives į vidurinę ausį ir sukelti infekciją.

123RF.com nuotr./Ausies skausmas
123RF.com nuotr./Ausies skausmas

Šios infekcijos dažnai yra gana skausmingos. Kartais vidurinės ausies uždegimas praeina be gydymo, tačiau kitais atvejais prireikia antibiotikų.

Pažeistos akių, nosies ar ausies būgnelių kraujagyslės

Ekspertai teigia, kad, nors ir retai, sulaikant čiaudulį galima pažeisti akių, nosies ar ausies būgnelių kraujagysles. Dėl padidėjusio spaudimo, susidarančio tuo metu, kraujagyslės nosies ertmėje gali susispausti ir sprogti.

Toks sužalojimas dažniausiai sukelia paviršinius išvaizdos pažeidimus, pavyzdžiui, akių ar nosies paraudimą.

Diafragmos pažeidimas

Diafragma yra raumeninga krūtinės dalis virš pilvo. Nors šie sužalojimai pasitaiko retai, gydytojai yra pastebėję atvejų, kai žmonėms, kurie bandė sulaikyti čiaudulį, suspaustas oras įstrigo diafragmoje ir jiems subliuško plaučiai.

123RF.com nuotr./Plaučiai
123RF.com nuotr./Plaučiai

Tai gyvybei pavojinga trauma, dėl kurios būtina žmogų nedelsiant hospitalizuoti. Dažnesniais atvejais dėl papildomo spaudimo sulaikant čiaudulį galima jausti skausmą krūtinėje.

Aneurizmos plyšimas

Pasak ekspertų, dėl spaudimo, kurį sukelia sulaikomas čiaudulys, žmogui gali plyšti smegenų aneurizma. Tai gyvybei pavojingas sužalojimas, dėl kurio gali prasidėti kraujavimas kaukolėje aplink smegenis.

Gerklės pažeidimas

Gydytojai yra nustatę bent vieną atvejį, kai dėl sulaikyto čiaudulio žmogui plyšo gerklė. Pranešta, kad šį sužalojimą patyręs 34 metų vyras jautė labai stiprų skausmą, jis vos galėjo kalbėti ar nuryti.

Pacientas teigė pajutęs spragtelėjimą kakle po to, kai bandė sulaikyti čiaudulį užčiaupdamas burną ir tuo pat metu suspausdamas nosį. Jo sužalojimas buvo rimtas, reikalaujantis skubios medicininės pagalbos.

123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotr.
123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotr.

Sulaužyti šonkauliai

Kai kuriems žmonėms, dažnai vyresnio amžiaus, dėl čiaudulio yra lūžę šonkauliai. Taip pat gali nutikti ir sulaikant čiaudulį, mat tuo metu į plaučius oras patenka su didžiule jėga.

Širdies smūgis?

Ekspertai tikina, kad nei čiaudint, nei sulaikant čiaudulį žmogui širdis nesustos. Šie veiksmai gali nebent laikinai paveikti širdies ritmą.

Mirtis?

Nors pranešimų apie asmenis, mirusius dėl sulaikyto čiaudulio, Healthline.com nesurado, techniškai mirtis dėl šios priežasties nėra neįmanoma.

Kai kurie sužalojimai, įskaitant smegenų aneurizmų plyšimą, gerklės plyšimą ir subliuškusius plaučius, gali būti labai sunkūs. Pavyzdžiui, smegenų aneurizmų plyšimas yra mirtinas maždaug 40 procentų atvejų.

Vida Press nuotr./Čiaudulys
Vida Press nuotr./Čiaudulys

Kaip išvengti čiaudėjimo?

Norint čiaudulio išvengti saugiai, Healthline.com rekomenduoja pasitelkti šiuos būdus:

  1. gydytis alergijas
  2. saugotis ore sklindančių dirgiklių
  3. vengti žiūrėti tiesiai į šviesą
  4. vengti persivalgymo
  5. naudoti homeopatinį nosies purškalą
  6. išsipūsti nosį
  7. 5–10 sekundžių liežuviu kutenti sau gomurį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius