Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuolat graužiantis rėmuo nėra nekaltas – negydant gali išsivystyti net vėžys

Žodžiai „ėda rėmuo“ skamba grėsmingai ir sako, kad kažkas mums sukelia labai nesmagius pojūčius. Rėmeniu vadinamas nemalonus graužimas – diskomfortas ir už krūtinkaulio juntamas deginančio pobūdžio skausmas. Tad „surūgusi“ veido išraiška ne visuomet slepia blogą nuotaiką – kai žmogų ėda rėmuo, šypsotis nėra lengva.
Rėmuo
Rėmuo / 123RF.com nuotr.

„Eurovaistinės“ vaistininkės Reginos Molotkovos teigimu, kartu su rėmeniu neretai juntami ir kiti simptomai, pavyzdžiui, rūgštus ar kartus skonis burnoje, pilvo pūtimas, raugėjimas oru ir pan. Visi šie simptomai paprastai pasireiškia po valgio ir trunka keletą valandų. Rėmuo atsiranda, kai skrandžio turinys kyla iš skrandžio atgal į stemplę. Jeigu tai kartojasi dažnai, tai stemplėje randama nemažai skrandžio turinio ir vystosi stemplės uždegimas.

Negydant šios būklės, rėmuo gali sukelti tolimesnius pažeidimus, tokius kaip: stemplės išopėjimas, susiaurėjimas, vėžys.

Anot specialistės, pakitimai vyksta ir virškinamojo trakto sistemoje. „Įprastai maistas slenka nuo burnos stemple žemyn. Esant rėmeniui, skrandžio turinys sugrįžta atgal į stemplę, sutrinka apatinės stemplės dalies susitraukimai, kaupiasi skrandžio turinys ir vystosi stemplės uždegimas – gastroezofaginio refliukso liga (GERL). Negydant šios būklės, rėmuo gali sukelti tolimesnius pažeidimus, tokius kaip: stemplės išopėjimas, susiaurėjimas, vėžys. Rūgštus skrandžio turinys taip pat pažeidžia ne tik stemplę, bet ir burnos gleivinę, dantis bei gerklas“, – vardijo pašnekovė.

Rėmenį dažniausiai išprovokuoja maistas

Netinkami mitybos įpročiai yr viena iš rėmenį sukeliančių priežasčių. „Dažnai varginant rėmeniui, reikėtų vengti riebaus, kepto, rūkyto, sūdyto ar marinuoto maisto. Taip pat netinkamas pasirinkimas ir greitasis, kaloringas, bet menkavertis maistas. Rekomenduojama maitintis subalansuotai bei įvairiai, pasirinkti šviežius, natūralius, visaverčius maisto produktus. Taip pat verta atsisakyti alkoholio, putojančių, gazuotų bei kofeino turinčių gėrimų, rūgščių sulčių. Derėtų nepiktnaudžiauti citrusiniais vaisiais, mėtiniais saldainiais, šokoladu, granatais, kečupu, svogūnais, pipirais, garstyčiomis“, – perspėja R.Molotkova.

Rėmens graužimą, anot vaistininkės, gali išprovokuoti ne tik maistas, bet ir per mažas fizinis aktyvumas, darbas pasilenkus, gulima padėtis pavalgius, įtampa, stresas, antsvoris, alkoholis, rūkymas bei kitos virškinamojo trakto ligos.

123RF.com nuotr./Rėmuo
123RF.com nuotr./Rėmuo

Greitoji pagalba: ką visada turėti po ranka

„Eurovaistinės“ specialistės teigimu, būklę lengvina vaistai – protonų siurblio inhibitoriai – omeprazolas, pantoprazolas, esomeprazolas, rabeprazolas, lanzoprazolas ir kt. ar H2 receptorių antagonistai – ranitidinas. Juos dažniausiai ilgesniam vartojimui skiria gydytojas. Naujos kartos vaistai itin silpnai sąveikauja su kitais preparatais, dėl to yra saugūs vartoti ir daugiau preparatų vartojantiems pacientams. Greitam poveikiui pasiekti dažniausiai vartojamos kramtomosios tabletės ar geriamosios suspensijos, kurias galima vartoti pagal poreikį, keletą kartų per dieną.

Rėmens graužimą gali išprovokuoti ne tik maistas, bet ir per mažas fizinis aktyvumas, darbas pasilenkus, gulima padėtis pavalgius, įtampa, stresas, antsvoris, alkoholis, rūkymas bei kitos virškinamojo trakto ligos.

Jeigu mėgstate gydytis vaistažolėmis, R.Molotkova pataria vaistinėse pasieiškoti žolinių preparatų: „Liaudies medicina rėmens graužimo slopinimui pataria vartoti anyžių, kmynų, pankolių sėklas, vaistinę taukę, arbūzus, bananus, įvairių daržovių (agurkų, burokėlių, morkų, petražolių, šparagų, salierų, ridikėlių) sultis, kefyrą, šaltai spaustą sėmenų aliejų, ananasus ir kt.“

Vaistininkės rekomenduojama atmintinė tiems, kuriuos dažnai kamuoja rėmuo:

  • pakeiskite mitybos įpročius;
  • valgykite reguliariai, subalansuotai ir nedidelėmis porcijomis;
  • neprisivalgykite einant miegoti;
  • palaikykite normalų kūno svorį;
  • daugiau judėkite, mankštinkitės;
  • meskite rūkyti;
  • venkite alkoholinių gėrimų;
  • miegokite ant kairiojo šono;
  • miegokite pakeltu galvūgaliu (apie 10 cm);
  • venkite streso;
  • išmokite atsipalaiduoti;
  • venkite vaistų, kurie stiprina rėmens simptomus (aspirinas, antibiotikai, antidepresantai, nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo ir kt.).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius