-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Nusilpus imuninei sistemai – „atviro lango fenomenas“

Peršalimas dažniausiai yra vienas iš požymių, kad imuninė sistema susilpnėjo. O kai susilpnėja imunitetas, skverbiasi bakterijos – infekcijų sukėlėjai patenka į žmogaus organizmą tarsi per atvirą langą. Per uždegimo apimtą, paburkusią gleivinę bakterijos lengviau patenka į organizmą ir gali sukelti bronchų bei nosies ančių gleivinės uždegimą, kosulį, gerklės, galvos ir viso kūno skausmus.
Nusilpus imuninei sistemai – „atviro lango fenomenas“
Nusilpus imuninei sistemai – „atviro lango fenomenas“ / Projekto partnerio nuotr.
Temos: 2 Sveikata Sloga

Tokiais atvejais imuninei sistemai reikia skubios pagalbos, kad ji kuo greičiau įveiktų peršalimą. Labai gerai toleruojami sudėtiniai fermentų preparatai pagerina kraujo tekėjimą ir mažina uždegimą, todėl pagerėja uždegimo apimto audinio kraujotaka ir paspartėja gijimas. Ypač svarbu, kad fermentai ne slopina uždegimą, o natūraliu būdu padeda greičiau jam nurimti, todėl mažėja tinimai bei skausmai ir vėl galima lengviau kvėpuoti.

Intensyviai sportuodami būkite atsargūs

Sportininkai, kuriems reikalinga didelė ištvermė, ypač gerai žino „atviro lango fenomeną“. Intensyvios treniruotės arba varžybos silpnina imuninę sistemą, todėl šaltuoju metų laiku ypač padidėja rizika susirgti. Atšalus, esant drėgniems ir vėjuotiems orams ir sportininkams, ir tiesiog linkusiems peršalti labai aktualu mažinti organizmo imlumą infekcijoms. Kaip? Gali padėti sisteminė enzimų terapija.

Pavyzdžiui, po kiekvienos ilgesnės kaip valandos intensyvios treniruotės imuninė sistema funkcionuoja silpniau maždaug 72 valandas, o ekstremalių sporto šakų sportininkų, imuninės sistemos susilpnėjimas gali išsilaikyti net 14 parų. Sporto medicinoje tai vadinama „atviro lango fenomenu“, dėl kurio padidėja organizmo imlumas ligų sukėlėjams, pavyzdžiui, bakterijoms ir virusams.

Projekto partnerio nuotr./Nusilpus imuninei sistemai – „atviro lango fenomenas“
Projekto partnerio nuotr./Nusilpus imuninei sistemai – „atviro lango fenomenas“

Sporto gydytojas Lutzas Graumannas teigia: „Nors dėl didelio fizinio krūvio baltųjų kraujo ląstelių (leukocitų, kurie yra imuninės sistemos dalis) kiekis iš pradžių žymiai padidėja, iš karto po fizinio krūvio jis būna mažesnis nei prieš krūvį. Tai reiškia, kad šiuo laikotarpiu imuninės sistemos galimybės apsaugoti organizmą yra ribotos – padidėja rizika susirgti. Gripo infekcijos, kvėpavimo takų, šlapimo organų ir virškinimo trakto infekcinių ligų sukėlėjai daug lengviau patenka į organizmą, dauginasi ir plinta jame.“

Kas priveria langą bakterijoms?

Tik per regeneracijos fazę imuninė sistema vėl pradeda stiprėti. Todėl ekspertai įspėja, kad dėl pernelyg trumpo organizmo atsigavimo laikotarpio iki treniruočių ar varžybų serijos „atviro lango fenomenas“ gali sustiprėti. Tada imuninė sistema nespėja pakankamai atsigauti iki kito sunkaus išbandymo. Galimi atkryčiai, kraštutiniais atvejais gali ištikti miokarditas. Dėl šios priežasties labai svarbu rasti subalansuotą pusiausvyrą tarp streso ir atsigavimo.

Keletas labai paprastų priemonių gali padėti išlaikyti langą kuo mažiau pravertą. Natūralų gijimą pagreitina be recepto vaistinėje įsigyjami sudėtiniai natūralių enzimų preparatai, pavyzdžiui, „Wobenzym“, „Phlogenzym“. Sporto gydytojai rekomenduoja vartoti sudėtinius didelių dozių fermentų preparatus, kurie palaiko natūralią imuninę reakciją.

Vidaus ligų gydytojas Markusas Matulas, daug kartų baigęs „Ironman“ distanciją, teigia: „Atviro lango“ metu vartojant natūralių fermentų derinių preparatus, pavyzdžiui, „Wobenzym“, galima išnaudoti visą fermentų potencialą regeneracijai gerinti. Fermentai palaiko organizmo atsaką regeneracijos fazėje ir stiprina visas organizmo sistemas. Dėl tokio imuninės sistemos reaktyvinimo sportininko organizmas geriau apsaugotas nuo gripo infekcijos arba peršalimo. Be to, įrodyta, kad „Wobenzym“ sudėtyje esantys natūralūs fermentai mažina raiščių, sausgyslių ir sąnarių uždegimą bei malšina skausmą po intensyvios treniruotės ar varžybų.“

Projekto partnerio nuotr./Phlogenzym
Projekto partnerio nuotr./Phlogenzym

Modernūs treniruočių planai, pagal kuriuos pamažu didinamas treniruočių intensyvumas, pakankamas atsigavimo laikotarpis – taip pat naudingos priemonės. Sveika mityba irgi saugo organizmą regeneracijos fazės metu. Reiktų vartoti daug daržovių, vaisių, baltymų produktų, pvz., raudonos mėsos, kiaušinių, žuvies. Būtina gerti pakankamai skysčių: gydytojas Lutzas Graumannas rekomenduoja kasdien išgerti du ar tris litrus skysčių, o per varžybas ar treniruotes – dar daugiau. Be to, veiksminga vartoti atsigavimo gėrimus, kurių sudėtyje yra tinkamas angliavandenių ir baltymų santykis (idealu 3:1). „Tačiau būtina sąlyga – gėrimai turi būti išgerti per pirmąsias 30 minučių po fizinio krūvio“, – teigia gydytojas Lutzas Graumannas.

Daugiau informacijos tinklapyje enzimuterapija.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius