-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nustatyti nauji COVID-19 ligos simptomai – fiksuojami keisti odos pažeidimai

Nors dažniausiai koronavirusas pasireiškia peršalimo požymiais – gerklės skausmu, kosuliu, temperatūra ir pan., pastebėta, kad apie ligą gali įspėti ir neįprasti simptomai. Viena iš tokių dažnų ankstyvųjų simptomų jau žinomas – kvapo ir skonio praradimas. Tačiau neseniai paaiškėjo dar vienas naujas šios ligos simptomas – odos bėrimai.
Kova su koronaviruso pandemija Lenkija
Kova su koronaviruso pandemija Lenkija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Viename pranešime iš Italijos nurodoma, kad odos bėrimus patyrė apie 20 proc. pacientų. Pusei iš jų bėrimas pasireiškė ligos pradžioje, pusei – jau vėliau, rašo forbes.com (kaip atrodo pažeista oda, galite pažiūrėti ČIA).

Sebastiano Recalcati iš Alessandro Manzoni ligoninės Lecco mieste, Italijoje, teigė, kad ankstyvojoje ligos stadijoje bėrimas dažniau atsiranda ant liemens, niežėjimas yra minimalus arba jo nėra. Vėlesnėje stadijoje odos pažeidimai dažniau atsiranda ant rankų ir kojų pirštų.

Jie gali būti skirtingi: vieni panašūs į dilgėlinę, kiti savo struktūra panašūs į nėrinius, treti buvo apibūdinti kaip „paraudimai dėl nušalimo “ arba „nuožvarbos“, t. y. panašūs į nušalimo sukeltus pažeidimus. Tokie odos pažeidimai atsiranda pirmiausiai ant rankų ir kojų pirštų, o Nacionalinė dermatologų ir venerologų sąjunga juos apibūdina kaip „pseudonušalimus“, nes jie pasireiškia be šalčio poveikio.

Vienas iš įdomesnių aprašytų atvejų, kai vaiko motina ir sesuo savaitę turėjo klasikinius COVID-19 simptomus, t. y. karščiavo, kosėjo, buvo atsiradęs dusulys, o berniukui po savaitės pasireiškė odos bėrimai ant pėdų.

Kaip pasakoja dermatologijos profesorius dr. Ramonas Grimaltas iš Ispanijos, medikai pastebėjo, kad odos pažeidimai, panašūs į nušalimus, dažniau pasireiškė vaikams ir paaugliams, kurie paprastai neturėjo jokių kitų COVID-19 simptomų ar turėjo jų nedaug.

Kai kurie bėrimai netgi panašūs į vėjaraupius. Jie atsiranda liemens srityje ir gali sukelti nestiprų niežulį. Dar kiti panašūs į vorų įkandimus.

Bankoko mieste buvo pastebėti bėrimai, panašūs į nedideles mėlynes, kurios pasireiškia sergant dengės karštlige. Ši virusinė infekcija, tuose kraštuose yra dažna, todėl iš pradžių buvo manoma, kad būtent ji sukėlė šį simptomą ir tik vėliau, atlikus tetą, paaiškėjo, kad šie pacientai užsikrėtę koronavirusu.

Teigiama, kad visi šie bėrimai yra mažų kraujagyslių užsikimšimo arba uždegimo pasekmė. Įdomu, kad pacientai, kuriems jie pasireiškia, ypač vaikai, serga lengvesne COVID-19 forma.

Taigi, pasak medikų, mes dar labai daug ko nežinome apie šį naująjį virusą. Panašu, kad jis pasireiškia kaip sifilis, kaip „puikus imitatorius“, galintis sukelti daugybę skirtingų simptomų. Ir kol kas nėra aiški tokios įvairovės prigimtis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius