Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Onkologinai ligoniai kultūros renginiuose galės dalyvauti nemokamai

Vasario 4-ąją, minint Tarptautinę kovos su vėžiu dieną, Lietuvoje startuoja kol kas pirmas ir vienintelis pasaulyje ir Europoje projektas „Kartu sveikti lengviau“, kuriuo siekiama prisidėti prie onkologinės ligos paliestų žmonių sveikimo ir jų aplinkos gerovės. Projekto metu į kultūrinius renginius onkologiniai ligoniai bus kviečiami dalyvauti nemokamai.
Vėžiu sergantis pacientas
Vėžiu sergantis pacientas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Projekto globėjas kultūros ministras Šarūnas Birutis ragina Lietuvos kultūros įstaigas kviesti onkologinės ligos paliestus žmones nemokamai dalyvauti įvairiuose kultūriniuose renginiuose.

Ypatinga meno nauda atsiskleidžia tarp ligos paliestų žmonių, todėl manome, kad galime padėti sergantiems, – sakė Š.Birutis.

Antradienį surengtoje spaudos konferencijoje Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacija POLA kartu su Kultūros ministerija pristatė projektą „Kartu sveikti lengviau“.

„POLA kreipėsi į mus siūlydama šį projektą, tad mes nusprendėme neatidėlioti ir kuo skubiau pradėti šį naudingą ir prasmingą projektą. Kad tokios pagalbos poreikis ir jo mokslinis pagrindimas yra, jau žinojome anksčiau – Kultūros ministerija prieš porą metų atliko studiją „Menas žmogaus gerovei“, kuri parodė, jog kultūros ir meno poreikis labai didelis įvairiose socialinėse terpėse. Tačiau ypatinga meno nauda atsiskleidžia tarp ligos paliestų žmonių, todėl manome, kad galime padėti sergantiems, o šis projektas turės teigiamą poveikį žmogaus sveikatai ir taip gerins gyvenimo kokybę“, – sakė kultūros ministras Š. Birutis.

Projekte dalyvauja svarbiausios kultūros įstaigos

Dalyvauti projekte yra sutikusios tokios kultūros įstaigos, kaip Kauno filharmonija, Kauno valstybinis choras, Lietuvos dailės muziejus, Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatras, Alytaus dramos teatras, festivalis „Kino pavasaris“

Pasak „Kartu sveikti lengviau“ rengėjų, socialiniuose meno projektuose, kaip ir meno terapijoje, nebūtini juose dalyvaujančių žmonių meniniai įgūdžiai. Svarbiausia – dalyvauti procese, kuriuo siekiama tobulėti, ugdyti meninius gebėjimus ir pasiekti rezultatą, kai patiriamas atsipalaidavimas, saviraiškos teikiamas džiaugsmas, išgyvenama malonių pojūčių, kyla naujų potyrių, susiduriama su naujais išbandymais.

Taip pat svarbu, jog projektas jungia įvairias socialines grupes – onkologinės ligos paliestus žmones iš visos Lietuvos, žymius Lietuvos kūrėjus ir menininkus, aktyvius Lietuvos visuomenės narius, medikus, savivaldybes. Pasak projekto rengėjų, dalyvauti projekte yra sutikusios tokios kultūros įstaigos, kaip Kauno filharmonija, Kauno valstybinis choras, Lietuvos dailės muziejus, Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatras, Alytaus dramos teatras, festivalis „Kino pavasaris“ ir kt., taip pat sveikintinos privačios kultūrinės iniciatyvos.

Pasak rengėjų, šis projektas tampa gražiu ir prasmingu pagalbos onkologiniams ligoniams pavyzdžiu ir kitoms šalims, o artimiausiu metu atsiras Tarptautinės kovos su vėžiu organizacijos renginių sąraše. Šiais metais kultūros renginiuose Lietuvoje tikimasi sulaukti apie 5 tūkstančių žmonių, kuriuos palietė onkologinės ligos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius