Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Onkologinius ligonius sukaustė baimė – Kauno ligoninėje sugedo jų gydymui itin svarbus aparatas

Jau savaitė Kauno onkologijos ligoninėje neveikia linijinis greitintuvas, atliekantis onkologiniams ligoniams itin svarbią gydymo procedūrą – „švitinimą“. Pacientai jaučiasi pamiršti, nes niekas apie tai jų neinformuoja. Ligoninės atstovas ramina, kad aparatas, kasdien „aptarnaujantis“ apie pusšimtį ligonių, turėtų būti sutvarkytas jau kitą savaitę.
Kauno onkologijos ligoninė
Kauno onkologijos ligoninė / Kauno klinikų nuotr.

Apie tai, kad sugedo Kauno onkologijos ligoninės linijinis greitintuvas („švitinimo aparatas“), ketvirtadienį 15min pranešė skaitytojas Aleksas. Pasak jo, daug žmonių šiuo metu yra nežinioje, juos kamuoja baimė, nes ligoninės atstovai apie tai neinformuoja nei asmeniškai, nei paskelbia savo internetiniame puslapyje. Pasiteiravus, neva nesuteikiama jokia konkreti informacija.

„Niekas nieko nežino. Žmonės iš kitų miestų atvažiuoja didelius atstumus to nežinodami, o kada bus sutaisyta ar ką tiksliai daryti, niekas jiems nepraneša. Aparatas neveikė visą šią savaitę, ir, pasak ligoninės atstovų, neveiks dar ir kitą savaitę!“, – stebėjosi Aleksas.

Anot jo, dvi savaitės – labai didelė pertrauka, atliekant radioterapiją, dėl to gali susiklostyti kritiška situacija vėžiu sergantiems žmonėms. Štai jo vėžiu sergančiam draugui „švitinimas“ atliekamas kiekvieną dieną, išskyrus savaitgalius. Procedūra trunka apie pusvalandį.

„Draugas minėjo, kad sužinojo, jog aparatas neveikia, tik atėjęs į procedūrą, niekas jam nepranešė. Taip pat nesulaukė jis ir tikslios informacijos, kada gedimas bus pašalintas. Buvo sakyta “gal kitą savaitę„, o tai reiškia dviejų savaičių pertrauką. Jam jau buvo pradėtas švitinimas ir tokiu atveju jį laikinai tęsti ant kito aparato yra gan keblu. Reikia žinoti visą “sistemą„, eiti pas naujų specialistų, viską iš naujo derinti, o dar eilės...“, – situaciją nupasakojo skundo autorius.

Kaip 15min pripažino Kauno onkologijos ligoninės Spindulinės terapijos sektoriaus vadovas – gydytojas Artūras Andrejaitis, linijinis greitintuvas išties yra sugedęs nuo pastarojo pirmadienio ryto.

„Suprantame pacientų nerimą ir dedame visas įmanomas pastangas, kad šis gedimas sukeltų kuo mažiau nepatogumų. Kiekviena gydymo pertrauka yra nepageidautina, todėl priklausomai nuo klinikinės situacijos gali būti koreguojamas pradinis gydymo planas. Pacientai dėl pasikeitimų informuojami telefonu kaip įmanoma greičiau, periodiškai teikiama informacija apie gedimo pašalinimo terminus. Sužinojus, kad aparatas neveiks ilgiau nei savaitę, planuojamas pacientų gydymas kitais aparatais“, – teigė ligoninės atstovas.

Pasak jo, jeigu greitintuvo techninę priežiūrą ir remontą atliekanti gamintojui atstovaujanti kompanija Lietuvoje suplanuotų ilgalaikį remontą, kurio trukmė priklauso nuo gedimo ir reikalingų atsarginių detalių keitimo, pacientai būtų nukreipiami į Kauno klinikų Spindulinio gydymo skyrių.

„Jau gydomiems pacientams perkėlimas yra sudėtingas, nes spindulinio gydymo planas suplanuojamas konkrečiam aparatui, todėl perėjimas prie kito aparato užtruktų dėl paruošimo ir planavimo procedūrų iš naujo“, – problemą pripažino gydytojas A.Andrejaitis.

Onkologijos ligoninėje esantis greitintuvas veikia nuo 2010 metų, per dieną vidutiniškai procedūros atliekamos 50-60 stacionaro ir ambulatorijos pacientų. Spindulinis gydymas taikomas darbo dienomis, 5 kartus per savaitę, netaikoma švenčių dienomis.

Planuojama, kad sugedęs aparatas bus sutaisytas kitos savaitės pradžioje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius