-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Organų donorystė 2020-aisiais: donorų skaičius didėja nepaisant pandemijos

Per praėjusius metus buvo užregistruota 112 potencialių donorų, iš kurių net trys buvo itin reti – neplakančios širdies. Iš užsienio į Lietuvą buvo atgabenti trys organai, o iš Lietuvos į užsienį, nepavykus šalyje rasti jiems tinkamo recipiento – 8 organai, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Organų donorystė
Organų donorystė / Asociatyvi nuotr.

„Praėjusiais metais koordinavome net 152 organų transplantacijas, o organai pasiekė ne tik vyresnius, bet ir net labai jaunus recipientus“, – pasakojo Nacionalinio transplantacijos biuro prie SAM direktorius Artūras Bagotyrius.

Per 2020-uosius buvo atliktos 82 inkstų transplantacijos ir trys iš jų – iš gyvo donoro, taip pat dešimčiai Lietuvos piliečių buvo transplantuotos donorų širdis. Tuo pat laikotarpiu buvo atliktos ir 14 kepenų transplantavimo operacijų, viena labai reta plaučių transplantacija. Be to, net 45 asmenims buvo pagerinta gyvenimo kokybė atlikus ragenų transplantacijas.

Sunkūs metai atsiliepė ir pačioms transplantacijos operacijoms bei koordinavimo procesui. Iš užsienio atvykstantiems chirurgams ne kartą teko susidurti su COVID-19 keliamais trukdžiais, o Lietuvos chirurgams darbas taip pat tapo gerokai sudėtingesnis. Be to, ir pats organų tinkamumo vertinimo procesas tapo ilgesnis, nes tiek donoras, tiek recipientas privalomai turėjo būti tiriamas, ar neserga koronavirusu.

Nacionalinio transplantacijos biuro nuotr./Organų donorystė
Nacionalinio transplantacijos biuro nuotr./Organų donorystė

Organų donorų paruošimo lyderiai – Kaune

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės (LSMUL) Kauno klinikų Neurochirurgijos intensyviosios terapijos skyriaus vadovas dr. Tomas Tamošuitis teigia, kad praėję metai kėlė daug iššūkių. „Nebuvo aišku, kaip geriausiai valdyti procesus, kuris donoras tinkamas, kas bus po organo transplantacijos. Reikėjo daug ir sutelkto analitinio komandinio darbo. Kitas iššūkis – naujai suburtos ir kol kas pirmosios Lietuvoje donorų koordinatorių komandos darbo organizavimas. Ypač šioje nestandartinėje situacijoje.“

Reikėjo daug ir sutelkto analitinio komandinio darbo, – sakė T.Tamošuitis.

Nepaisant visko, pasak dr. T.Tamošuičio, 2020-aisiais LSMUL Kauno klinikose buvo sudaryta galimybė artimiesiems paaukoti, o recipientams sulaukti rekordinio donorinių organų skaičiaus.

Per 2020-uosius metus LSMUL Kauno klinikose buvo užregistruoti 51 potencialūs organų donorai, 26 jų buvo efektyvūs. „Manau, kad naujoji donorystės idėjos entuziastų komanda, kurią sudarė jauni anesteziologai-reanimatologai, palaikomi ligoninės administracijos, garantavo, kad organų donorystės ir transplantacijos rodikliai ne tik nepablogėtų, bet ir augtų.“

Jam antrino ir LSMUL Kauno klinikų gydytojas hematologas Domas Vaitiekus. „Didžiausias iššūkis buvo pacientų saugumo užtikrinimas bei nenutrūkstamo darbo organizavimas. Mums pavyko atlikti visas būtinas kraujodaros kamieninių ląstelių transplantacijas ir nė vienas pacientas periprocedūriniu laikotarpiu neužsikrėtė COVID-19“, – pasakoja gydytojas.

Daugiausiai organų transplantacijų atlikta Vilniuje

Iššūkių 2020-aisiais netrūko ir Vilniuje. „Labiausiai jaudino ne tiek materialiniai, kiek žmogiškieji ištekliai. Per daug metų išdirbta organų paėmimo tvarka galėjo sugriūti paprasčiausiai dėl sveikų darbuotojų nebuvimo.

Juk su donorų paruošimu ir transplantacija susiję žmonės dirba ir kasdieninį darbą gydant ligoninių pacientus. Tai nefrologai, urologai, anesteziologai, bendrosios praktikos ir operacinės slaugytojos. Laimei, pakankamas paruoštų specialistų rezervas leido pakeisti laikinai susirgusius“, – pasakoja VUL Santaros klinikų Urologijos centro vadovas doc. Arūnas Želvys.

Juk su donorų paruošimu ir transplantacija susiję žmonės dirba ir kasdieninį darbą gydant ligoninių pacientus, – pasakoja A.Želvys.

Su juo sutinka ir VUL Santaros klinikų Organų transplantacijos koordinavimo centro vadovė Eglė Ašakienė. „2020-ieji buvo didelių išbandymų metas ne tik mirusiųjų artimiesiems, medikams, laboratorijų specialistams, Nacionalinio transplantacijos biuro koordinatoriams, bet ir inksto transplantacijos laukiantiems recipientams.

Visiems atvykusiems recipientams buvo atliekami Covid-19 testai ir tik sulaukus neigiamų rezultatų, transplantacijos procesas vyko toliau. Transplantacijų apimtys šiuo laikotarpiu ženkliai nesumažėjo palyginti su ankstesniais laikotarpiais.“

Transplantacijų apimtys šiuo laikotarpiu nesumažėjo palyginti su ankstesniais laikotarpiais, – teigė E.Ašakienė.

Per visus metus VUL Santarų klinikose buvo atliktos 41 inkstų transplantavimo operacija, taip pat buvo atliktos dvi inkstų ir kasos komplekso transplantacijos. Be inkstų, Santarų klinikose buvo atlikta ir daugiau širdies (viso 7) ir kepenų (viso 9) transplantacijų.

Donoro kortelės ir donorystė be sienų

Iki 2020-ųjų pabaigos norą turėti Donoro kortelę Lietuvoje buvo pareiškę 34449 asmenys, o būtent praėjusiais metais jos gavimui užsiregistravo 2339 asmenys. 67 procentai Donoro kortelę turinčių asmenų yra moterys, o vyrai sudaro likusius 33 procentus. Daugiau nei pusė, 54 procentai, kortelės turėtojų yra 18-30 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius