Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Organų donorystei pritarę mirusiųjų artimieji padovanojo viltį 6 sunkiems ligoniams

Praėjusi savaitė organų donorystės koordinatoriams buvo itin darbinga – per vieną parą Lietuvoje registruoti trys efektyvūs organų donorai. Šie donorai galimybę pasveikti suteikė šešiems sunkiai sergantiems pacientams, rašoma Nacionalinio transplantacijos biuro pranešime spaudai.
Operacija
Operacija / 123RF.com nuotr.

Pirmasis skambutis apie registruojamą potencialų donorą Nacionalinio transplantacijos biuro prie SAM koordinatorius pasiekė iš Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų (LSMUL KK). Kiek vėliau LSMUL KK koordinatoriai pranešė, kad yra registruojamas dar vienas potencialus donoras.

Vėliau telefonas suskambėjo dar kartą – pranešta, jog dar vienas potencialus donoras registruojamas Respublikinėje Šiaulių ligoninėje.

123RF.com nuotr./Inkstų transplantacija
123RF.com nuotr./Inkstų transplantacija

Netekties akimirką artimieji nusprendė padėti nepažįstamiems žmonėms ir padovanoti jiems galimybę pasveikti.

Atlikus tyrimus paaiškėjo, kad donorinių organų bei galimybės sugrįžti į įprastą gyvenimą sulauks šeši recipientai, kurie laukė inkstų, širdies ar kepenų.

Transplantacijų laukia šimtai

Apie galimybę dovanoti organus sergantiems žmonėms yra pradedama kalbėti tik tada, kai reanimacijoje žmogui yra konstatuojama klinikinė smegenų mirtis arba sustojęs kvėpavimas ir nutrūkusi kraujotaka. Svarbu suprasti, kad smegenų mirtis – ne koma. Konstatavus smegenų mirtį, žmogus nebepabus, nes jo smegenų veikla nebeatsikurs.

Artimųjų jaučiamas netekties skausmas ir liūdesys apsunkina sprendimo, ar pritarti organų donorystei, priėmimą.

Artimiesiems sutikus padovanoti organus, gavus kraujo tyrimų rezultatus ir gydytojams įvertinus organų būklę, pradedama komunikacija su potencialiais recipientais. Per gana trumpą laiką jie turi apsispręsti, ar galės atvykti transplantacijai į Kauno arba Santaros klinikas. Atvykus jiems taip pat yra atliekami įvairūs tyrimai siekiant įvertinti, ar donoro organas tikrai jiems tinkamas.

Vienas efektyvus organų ir audinių donoras galėtų padėti daugiau nei septyniems žmonėms. Inkstų ir inksto-kasos komplekso laukiantiems recipientams transplantacija reiškia išsilaisvinimą iš gydymo procedūrų ir gyvenimo kokybės pagerinimą, ragenų laukiantiems – galimybę regėti, o kitiems tai vienintelė likusi viltis gyventi.

Šiuo metu Lietuvoje transplantacijos laukia 317 žmonių: 69 laukia inksto, 1 – kasos-inksto komplekso, 32 – širdies, 8 – plaučių, 4 – širdies-plaučių komplekso, 44 – kepenų, 159 – ragenų transplantacijos. Iš jų – 4 vaikai. Šių žmonių sveikata priklauso tik nuo kitų žmonių gerumo ir pasiryžimo padovanoti savo organus po mirties.

Kviečiame išreikšti pritarimą organų donorystei – tai padaryti galite užpildę prašymą internetu ntb.lt svetainėje arba bet kurioje „Camelia“, „Eurovaistinės“ arba „Gintarinės vaistinės“ vaistinėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius