Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Orthokine“ – nauja terapija Lietuvoje

Daugybė žmonių visame pasaulyje kenčia sąnarių osteoartrito ar lėtinį nugaros skausmą. Ne išimtis ir Lietuvos pacientai. Situacijos, kai dėl vienų ar kitų priežasčių nebepadeda vaistai nuo skausmo, kai dėl sunkios organizmo būklės negalimas chirurginis gydymas, veda į neviltį ir verčia ieškoti kitokių gydymo būdų.
Gydytojas traumatologas-ortopedas Paulius Grigas
Gydytojas traumatologas-ortopedas Paulius Grigas / Asmeninio archyvo nuotr.
Temos: 1 Radikulopatija

Apie naują gydymo būdą „Orthokine“ pasakoja gydytojas traumatologas-ortopedas Paulius Grigas.

„Orthokine“ – unikalus biologinės terapijos būdas, kuris naudojamas sąnarių skausmui ir uždegimui, lėtiniems nugaros skausmams,  po traumų patirtiems raisčių, raumenų pažeidimams gydyti.Ši terapija unikali tuo, kad proceso metu nenaudojamos jokios cheminės medžiagos-tik paties paciento baltymai ir kitos sveikimą skatinančios medžiagos. Šios terapijos tikslas-skausmo ir uždegimo slopinimas. Specialia laboratorine įranga paruoštas serumas padeda sugrąžinti pažeistai vietai judrumą ir tinkamą funkcionavimą.

Gydymo būdą 1987 m. sukūrė vokiečių profesorius Peteris Wehlingas. 1992 m. įkūrta „Orthogen Lab Services GmbH“ kompanija nuodugniai ištyrė ir remiantis 12 klinikinių studijų (nuo 1996-2012 m.)išvadomis patvirtino „Orthokine“ terapijos efektyvumą ir saugumą. Šiandien šis gydymo būdas plačiai taikomas daugelyje Europos šalių, taip pat Izraelyje, Australijoje, Jungtiniuose Arabų Emyratuose. JAV šis metodas žinomas kitu pavadinimu – „Regenokine“. Terapija serumu itin populiari tarp sportininkų. „Orthokine“ terapija buvo taikyta žinomiems NBA žaidėjams Kobe Bryanui, Andrew Bogutui. Šį natūralų gydymo būdą išbandė ir popiežius Jonas Paulius II.

Lietuvoje „Orthokine“ terapija pradėta taikyti tik  prieš keletą mėnesių. Jau gydyta daugiau kaip 20 pacientų. Pirmieji rezultatai leido įsitikinti šio metodo efektyvumu. Geriausias poveikis stebėtas sergantiesiems sąnarių osteoartritu (I-III laipsnio), taip pat pacientams, kuriems dėl traumų buvo pažeisti raumenys ir sausgyslės. Mažesnė patirtis kol kas gydant nugaros skausmus, tačiau 2007m.(Spine 2007;32:1803–1808 ) atlikta klinikinė studija  įrodo, kad „Orthokine“ terapija serumu efektyviai mažina skausmą esant stuburo juosmeninės dalies kompresinei radikulopatijai, tarpdiskinės išvaržos sukeltus skausmus.

„Orthokine“ terapija gydomi pacientai, kuriems negalima atlikti operacijos dėl sunkios bendros būklės, tiems, kurie netoleruoja gydymo gliukokortikoidais, nesteroidiniais vaistais nuo uždegimo ar tiesiog nenori jų gerti kiekvieną dieną. Saugu yra gydyti keletą pažeistų vietų vienu metu. Terapija tinkama ir tiems pacientams, kuriems reikia atstatyti raumenų, sausgyslių veiklą po traumų, taip pat tuo atveju, jei po operacijos užsitęsia gijimo procesas.

Procedūros metu pacientui iš venos paimamas kraujas. Jis apdorojamas specialia laboratorine įranga ir išgaunamas autologinis koncentruotas serumas. Šio serumo injekcijas gydytojas suleidžia į pažeistas kūno vietas-sąnarį ar raumenis. Injekcijos atliekamos 1-2 kartus per savaitę. Dažniausiai prireikia 3-6 injekcijų-jų kiekis priklauso nuo pažeidimo sunkumo. Gydymo poveikis ir jo trukmė priklauso nuo ligos sunkumo, paciento bendros būklės prieš gydymą, pakartotinių traumų . Remiantis klinikinių studijų rezultatais poveikis trunka vidutiniškai nuo pusės iki dviejų metų. Bet yra buvę atvejų, kai pacientai gerai jautėsi ir šešerius metus.

„Orthokine“ terapiją gali taikyti tik specialiai  apmokytas medicinos personalas, turintis atitinkamą kvalifikaciją. Taip pat reikalinga speciali laboratorinė įranga, bei visus  reikalavimus atitinkantis procedūrinis kabinetas.

Tikiuosi, kad ši terapija padės ir Lietuvos pacientams, kurie jau turi galimybę išbandyti autologinio koncentruoto serumo poveikį.

Vilniuje „Orthokine“ terapija taikoma „Flebologijos centre“, A.Juozapavičiaus 9A-173, tel.: (8 5) 2195899, mob.tel.: 8 616 95094, el.paštas: info@flebologijoscentras.lt

Kaune: „Grožio chirurgijos“ klinikoje, Savanorių pr.284/Partizanų g.17, tel.:(8 37)777500, mob.tel.: 8650 93333, info@groziochirurgija.lt

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius