Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ortopedo patarimai stovintiems darbe: ką daryti, kad vakare nesinorėtų verkti

Žiniasklaidoje apstu informacijos ne tik apie sėdimo, bet ir apie stovimo darbo pasekmes mūsų sveikatai. Padavėjų, kirpėjų, pardavėjų, apsaugininkų ir daugelio kitų profesijų atstovų darbo dienos bėga stovint. Daugybė jų po ilgos darbo dienos skundžiasi pačiais įvairiausiais skausmais. Specialistai sako, kad kentėti tikrai nebūtina. Šiandien dirbantys stovimą darbą turi daugybę galimybių savo dalią palengvinti.
Pavadėjai Romoje arbatpinigių turi nusipelnyti – jie Amžinajame mieste nėra privalomi
Pavadėjai Romoje arbatpinigių turi nusipelnyti – jie Amžinajame mieste nėra privalomi / 123rf.com

Kai po darbo dienos norisi tik verkti

Vienoje sostinės drabužių parduotuvėje dirbanti studentė Kristina pirmąsias darbo dienas šiandien prisimena su šypsena. Tada šypsotis jai tikrai nesinorėjo. „Darbe galiu prisėsti tik per pietų pertrauką. Aštuonias darbo valandas per dieną, penkias dienas per savaitę, praleidžiu stovėdama ir judėdama parduotuvės erdvėje. Prie tokių darbo sąlygų šiandien jaučiuosi pripratusi, tačiau pirmomis darbo dienomis norėjau verkti – atrodė, kad kojos degte dega, skaudėdavo ir nugarą. Tokio pobūdžio skausmai tęsėsi ne viena dieną. Net ir praėjus metams, po darbo vakarais vis dar jaučiu skausmą, visiškai atsikratyti jo nepavyksta. Amžinai tokio darbo dirbti neplanuoju, tad tikiuosi, kad didelės žalos sveikatai padaryti nespėsiu“, – sako mergina.

Pasak elektroninės parduotuvės Orto24.lt ortopedo-techniko Viliaus Mikolaičio, dirbantys stovimą darbą su Kristinos išvardintomis problemomis susiduria neretai. Pašnekovo teigimu, svarbiausias dalykas – laiku atkreipti dėmesį į kylančius diskomforto signalus ir neignoruoti kylančių skausmų. V. Mikolaitis pastebi, kad moterys linkusios kovoti su skausmų priežastimis ar kreiptis į specialistus dažniau nei vyrai. „Lietuvoje vis dar gajus įsitikinimas, jog vyrai turi iškęsti skausmus ir nesiskųsti. Daugelį pacientų konsultacijoms primygtinai atveda susirūpinusios moterys“, – pastebi jis.

Skausmo kentėti tikrai nebūtina

Orto24.lt/Priemonės pėdoms
Orto24.lt/Priemonės pėdoms

Netaisyklinga stovėsena, sunkumų apkrovos yra labiausiai pavojingos apatinei stuburo daliai, klubų, kelių ir pėdų sritims.

„Netaisyklinga stovėsena, sunkumų apkrovos yra labiausiai pavojingos apatinei stuburo daliai, klubų, kelių ir pėdų sritims. Didžiąją dalį skausmų atsirandančių šiose sferose galima numalšinti pasirinkus tinkamas ortopedines priemones – įdėklus į avalynę, priemones pėdoms, diržus ar laikysenos korektorius“, – sako Orto24.lt specialistas.

Jei stovimą darbą dirbantis žmogus skundžiasi kojų tinimu, nuovargiu ar dažnai pasireiškiančiu mėšlungiu – didelė tikimybė, jog šie simptomai signalizuoja išsiplėtusių venų problemas. Kraujas kojų srityje užuot tekėjęs atgal į viršų pasilieka ir ima kauptis kojų venose. Tokiais atvejais gydytojai rekomenduoja profilaktines ir klasines kompresines kojines. Nors savo išvaizda visiškai nesiskiria nuo įprastų kojinių vyrams ar moterims, kompresinės kojinės palaipsniui apspaudžia venas pradedant nuo kulkšnies, suaktyvina kraujotaką ir taip padeda kraujui pratekėti.

Orto24.lt/Priemonės pėdoms
Orto24.lt/Priemonės pėdoms

Atvejais, kuomet stovimo darbo skausmai nereikalauja operacinio stalo įsikišimo (tokių atveju, V.Mikolaičio teigimu, praktikoje yra absoliuti dauguma) skausmus malšinti galima tinkamai pasirinkus patogią avalynę su taisyklingais vidpadžiais (įdėklais). „Gyvename laikais, kuomet žmogui identifikavus skausmo židinį, galima lengvai įsigyti tinkamą priemonę skausmo malšinimui internetu ir džiaugtis komfortu jau kitą darbo dieną – nepriklausomai nuo to ar dirbate sostinėje, ar mažame miestelyje“, – teigia medikas.

Mūsų praktikoje, stovimą darbą dirbantys žmonės veiksmingiausią poveikį patiria su įtvarais juosmens ir nugaros sričiai, laikysenos korektoriais ir įdėklais (padukais) į avalynę.

Egzistuoja ir daugiau lengvai prieinamų priemonių, kurios padeda sumažinti stovimo darbo sukeliamus nemalonius pojūčius. „Mūsų praktikoje, stovimą darbą dirbantys žmonės veiksmingiausią poveikį patiria su įtvarais juosmens ir nugaros sričiai, laikysenos korektoriais ir įdėklais (padukais) į avalynę. Pacientai gali rinktis iš plataus asortimento įtvarų užtikrinančių taisyklingą stuburo padėtį ir stuburo raiščių bei slankstelių fiksaciją. Efektingos yra ir priemonės pėdoms – pirštų apsaugos, geliniai paminkštinimai, elastiniai žiedai ir pirštų skyrikliai, pakulnės ir pagalvėlės pirštams“, – galimus problemų sprendimo būdus vardija Orto24.lt specialistas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius