-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Padidėjęs kraujospūdis: vos 5 minutės gali padėti išgelbėti gyvybę

Mūsų gyvenimo būdas, mityba, stresas ir žalingi įpročiai – visa tai nuolat daro didelę įtaką kraujo spaudimui ir arterijoms.  Deja, itin daug žmonių ir Lietuvoje miršta dėl to, ką galėjo sustabdyti laiku pasitikrinę kraujo spaudimą ir spėję pakeisti gyvenimo būdą, teigia Lietuvos hipertenzijos draugijos prezidentas, prof. Marius Miglinas.
Matuojamas kraujo spaudimas
Matuojamas kraujo spaudimas / „Scanpix“ nuotr.

„Šis tylusis žudikas paplitęs visose šalyse ir yra susijęs ne tik su padidėjusia širdies ir kraujagyslių, galvos smegenų, inkstų ligų rizika, bet ir blogina kitų lėtinių ligų eigą ir galiausiai sukelia priešlaikinę mirtį“, – pranešime žiniasklaidai cituojamas M.Miglinas.

Gegužė – mėnuo, skirtas matuoti kraujo spaudimą. Sekmadienį tai bus galima padaryti Trakuose.

„Eurovaistinės“ palapinėje specialistai viso renginio metu ne tik pamatuos arterinį kraujospūdį, bet ir suteiks konsultacijas, patars, ką daryti, norint sumažinti kraujo spaudimą. Dalyvauti akcijoje kviečiami visi vyresni nei 18 metų asmenys“, – rašoma pranešime.

Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./ Donorystė
Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./ Donorystė

„Visame pasaulyje siekiama įtraukti virš 1 milijono dalyvių, taip paverčiant šį tyrimą didžiausiu kada nors atliktu atrankiniu kraujospūdžio matavimo tyrimu“, – tikina M.Miglinas ir priduria, kad tos 5 minutės, skirtos kraujospūdžio matavimui, gali padėti išgelbėti gyvybę.

10 svarbiausių patarimų sveikam kraujo spaudimui:

1. Palaikykite sveiką kūno svorį ir vien tai padės sumažinti kraujospūdį.

2. Sportuokite kelis kartus per savaitę, iš viso apie 150 minučių (2 val. 30 min). Kad mankšta būtų naudinga, turite sušilti, pradėti tankiau kvėpuoti, turi padažnėti pulsas.

3. Kasdien valgykite daug vaisių ir dar daugiau daržovių. Valgykite jas žalias ar truputį pagarintas, o ne virtas, nes taip išsaugosite vertingas maistingąsias medžiagas. Venkite daržovių kepimo.

4. Vartokite mažiau druskos. Nepamirškite, kad nemažai jos slypi pusfabrikačiuose, ir ypatingai daug yra duonoje ir pusryčių dribsniuose, taigi skaitykite etiketes.

5. Mažinkite riebalų ir cukraus kiekį. Visada peržiūrėkite etiketes, ypač atkreipdami dėmesį į hidrogenizuotus riebalus ir „paslėptą“ cukrų, t.y., cukrozę, dekstrozę, fruktozę ir gliukozę.

6. Meskite rūkyti! Rūkančiųjų arterijos užsikemša dar greičiau, be to, rūkymas sukelia daug kitų sveikatos problemų. Net rūkant cigaretę kraujo spaudimas šiek tiek pakyla!

7. Vartokite mažiau kofeino. Atminkite, kad kofeino yra ne vien kavoje ir arbatoje, bet ir gazuotuose, energetiniuose gėrimuose.

8. Ribokite suvartojamo alkoholio kiekį. Laikykitės rekomenduojamų dienos normų.

9. Valgykite daug burokėlių ir gerkite burokėlių sultis. Jie efektyviai mažina kraujo spaudimą.

10. Stenkitės atsipalaiduoti. Dėl streso kyla kraujo spaudimas, todėl kiek galėdami stenkitės jo vengti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius