Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Padidėjęs prakaitavimas ar prakaito kvapas gali signalizuoti apie rimtas ligas

Prakaitas – problema, kuri kankina beveik kiekvieną. Dar mūsų promočiutės, norėdamos išvengti šios problemos, pažastis trynė actu arba geriamąja soda, sumaišyta su krakmolu. Vaistininkė Ieva Sauserytė pranešime žiniasklaidai dalijasi, kaip sumažinti prakaitą bei kokias priemones naudoti, jog būtų pasiektas norimas rezultatas.
Gausus prakaitavimas dažnai įstumia į nemalonias padėtis.
Gausus prakaitavimas dažnai įstumia į nemalonias padėtis / Fotolia nuotr.

Gali išduoti apie diabetą

Mūsų kūnas turi apie 3–4 mln. prakaito liaukų, kurios išskiria prakaitą. Prakaitas – tai natūrali organizmo būsena, kurios metu kūnas valosi, vėsinasi. Prakaitavimo metu iš organizmo pasišalina nuodingos medžiagos ­– toksinai ir šlakai. Tačiau tuo pačiu metu pasišalina ir daug gyvybiškai svarbių mikroelementų, tokių kaip magnis ar kalis, o jų trūkumas gali sukelti sunkias ligas.

Pastebima, kad ir prakaito kvapas gali išduoti ligą. Pavyzdžiui, žmonės, sergantys tuberkulioze arba cukriniu diabetu, skleidžia acetono kvapą. Mokslininkų teigimu, kūno kvapas pasikeičia, kai imuninė sistema pradeda kovoti su bakterijomis ir virusais.

„Gausus prakaitas bei nuolatinis troškulio jausmas gali signalizuoti apie diabetą. Šaltas prakaitas gali įspėti apie širdies nepakankamumą“, – pastebi „Camelia“ vaistininkė I.Sauserytė.

Pasak farmacininkės, prakaitavimą gali sukelti ir netinkama mityba.

„Ypač gausų prakaitavimą gali sukelti aštrus, riebus maistas, kava, alkoholiniai gėrimai bei saldikliai, kurie išvaro iš organizmo skysčius. Todėl vertėtų valgyti daugiau žuvies ir gerti žaliosios arbatos bei daugiau mineralinio vandens“, – akcentuoja vaistininkė.

123RF.com nuotr./Kava
123RF.com nuotr./Kava

Dezodorantai ir antiperspirantai

Kovai su prakaitu labai svarbu išsirinkti tinkamas priemones. Purškiami bei rutuliniai dezodorantai ir antiperspirantai – pačios populiariausios priemonės. Tačiau labai svarbu atskirti, kam kokia priemonė yra naudojama.

„Dezodorantai, naikindami mikroorganizmus, kovoja su nemaloniu kvapu. Taip pat jie naikina bakterijas, nes, jiems veikiant, odos pH tampa rūgštus. Antiperspirantų sudėtyje esančios metalo druskos mažina patį prakaitavimą. Svarbu atkreipti dėmesį, kad dezodorantai ir antiperspirantai naudojami tik ant švarios odos. Labai svarbu jų nepadauginti, kadangi juose yra daug aliuminio, kuris kaupiasi mūsų organizme“, – dezodorantų ir antiperspirantų skirtumus įvardija specialistė I.Sauserytė.

Norint sumažinti prakaitavimą, vertėtų nuolat šalinti plaukelius nuo pažastų ir aplink kirkšnį, kadangi prakaitas dažniausiai kaupiasi aplink plaukus ir skatina bakterijų, sukeliančių nemalonų kvapą, išsiskyrimą. Taip pat patariama dėvėti natūralaus audinio drabužius, kurie leistų kūnui kvėpuoti.

Vida Press nuotr./Dezodorantas
Vida Press nuotr./Dezodorantas

Arbatmedžių aliejus mažina bakterijas

Nustatyta, kad daugiausia žmonių skundžiasi delnų ir padų prakaitavimu (60 proc.), pažastų – 30–40 proc. Itin nemalonus yra pėdų prakaitavimas, kai tampa nemalonu išmauti kojas iš batų. Pėdos dažniausiai prakaituoja mūvint sintetines kojines, avint orui nelaidžius batus. Be to, pastebėta, kad prakaitas tampa gausesnis turint plokščiapadystę, sutrikus hormonų pusiausvyrai ar nusilpus nervų sistemai.

TAIP PAT SKAITYKITE: Arbatmedžių aliejaus stebuklas: kur jis tinka

Norint išvengti pėdų prakaitavimo, patariama mūvėti natūralių audinių kojines: medvilnines, vilnones ir pan. Kojines reikėtų keisti kiekvieną dieną.

„Pėdų prakaitavimą stabdo įvairios vonelės. Reikėtų kuo dažniau mirkyti kojas šiltame vandenyje su jūros druska ar eteriniu arbatmedžių aliejumi. Pastebima, kad vanduo turėtų būti šiltas, nes šaltas vanduo skatina dar didesnį prakaitavimą“, – pastebi I.Sauserytė.

Be to, norint sumažinti pėdų bei delnų prakaitavimą, galima naudoti specialias priemones.

„Šiuo metu yra speciali rutulinė priemonė, kuri skirta sumažinti ne tik pažastų, bet ir pėdų bei delnų prakaitavimą. Ją pirmą naudojimo savaitę reikėtų naudoti kiekvieną dieną. Vėliau mažinti – kas antrą dieną. Tiesa, joje gausu aliuminio, todėl dažnai jos vartoti nepatariama“, – teigia vaistininkė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius