-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Pandemijos pasirinkimas: egoizmas ar atsakomybė?

Kas yra atsakingas žmogus? Susimąstyti apie tai ypač svarbu dabar, siaučiant koronaviruso, sukeliančio COVID-19 ligą, pandemijai, kai kiekvieną dieną auga užsikrėtusiųjų ir su jais turėjusių kontaktą skaičiai.
Atsakomybės tema susijusi su daugeliu pandemijos aspektų, pavyzdžiui, su apsauginių kaukių dėvėjimu
Atsakomybės tema susijusi su daugeliu pandemijos aspektų, pavyzdžiui, su apsauginių kaukių dėvėjimu. / 123RF.com nuotr.

Kaip atsakomybės tema susijusi su žmonių elgesiu pandemijos metu, kodėl svarbu suvokti, jog kiekvieno mūsų veiksmai, pavyzdžiui, kaukių dėvėjimas, saviizoliacijos laikymasis, veikia ir kitus visuomenės narius? Atsakymo ieškome kartu su Kauno technologijos universiteto (KTU) Socialinių, humanitarinių mokslų ir menų fakulteto (SHMMF) docentu Nerijumi Čepuliu.

„Filosofijos požiūriu, kai mes kalbame apie atsakomybę, kalbame apie etiką. Bendriausia prasme etika klausia: kas yra gerai, o kas – blogai? Sąvoka „geras elgesys“ ir „geras žmogus“ yra visiškai abstrakti. Tačiau jei pakeisime žodį „geras“ į „atsakingas“ gausime daugiau aiškumo“, – savo mintimis pasidalino filosofijos mokslų daktaras.

Nerijus Čepulis
Nerijus Čepulis

Jis atkreipė dėmesį, kad daliai žmonių sunku suvokti, kas yra asmeninė, o kas – visuotinė (arba socialinė) atsakomybė. Ir tai normalu. Kalbant apie atsakomybę „įsijungia“ daug teorijų, be to, atsakomybės suvokimas priklauso nuo įvairiausių kitų dalykų, pavyzdžiui, šeimos, kurioje augome, nuostatų, šalies, kurioje gyvenome, tradicijų, religijos.

Arba esu atsakingas, arba – egoistas“

Kalbėdamas apie tai, kaip mūsų gyvenime pasireiškia atsakomybė, pašnekovas sakė, jog vienas iš dalykų, kurie tai apsprendžia, yra kalba. Pavyzdžiui, lietuviškai galime kalbėti apie atsakomybę už kažką ir prieš kažką, arba atsakomybę kažkam.

„Bazinis dalykas ir yra tas buvimas atsakingam kažkam. Pačia giliausia prasme tai reiškia būti atsakingam kitam. Filosofas Emanuelis Levinas, daug nagrinėjęs atsakomybės temą, kitą įvardina kaip „kito veidą“. Tas „kitas“ – žmogus, atsietas nuo išankstinių stereotipų, tiesiog žmogus“, – kalbėjo doc. N.Čepulis.

Anot jo, būti atsakingam kitam yra svarbu, nes tai priešingas veiksmas egoizmui arba galvojimui tik apie save. Toje pačioje etikoje sakoma, jog tu esi arba atsakingas, arba egoistas. Atsakomybės suvokimas ir taikymas savo gyvenime rodo žmogaus brandą. Pasak filosofo, aukščiausias atsakomybės lygis – būti atsakingam už kitą.

„Čia aš nekalbu apie tėvų ar kitų suaugusių atsakomybę už vaiką. Tačiau būti atsakingam už kitą suaugusį, bent jau man asmeniškai, atrodo garbinga ir drąsu“, – atsakomybės temą nagrinėjo doc. N.Čepulis.

Visuotinė atsakomybė – ne tik įstatymų laikymasis

Pandemijos, su kuria susiduria ne tik Lietuva, bet ir visas pasaulis, akivaizdoje svarbiausia yra visuotinė atsakomybė. Būtent nuo jos nemaža dalimi priklauso, kaip su virusu kovojančiai šaliai pavyks suvaldyti jo plitimą. Taigi, kas ta visuotinė atsakomybė, 15min paklausė pašnekovo.

Visuotinė atsakomybė neegzistuoja, kol ji neįsisąmoninama kaip asmeninė.

„Paaiškinti paprastai nėra lengva. Pirmiausia dėl to, kad visuotinė atsakomybė neegzistuoja, kol ji neįsisąmoninama kaip asmeninė. Svarbiausia čia, žinoma, yra tai, kad aš renkuosi ir jaučiuosi atsakingas už kažką kitą. Dažniausiai tas „kitas“ yra susijęs su tuo, ką mes vadiname visuomene ir joje vyraujančiomis nuostatomis. Būdamas tos visuomenės nariu žmogus negali elgtis bet kaip, nes sulauks atitinkamos aplinkinių reakcijos. Pavyzdžiui, kaimynas ar nepažįstamas žmogus gatvėje jam gali pasakyti: „Pone, taip negalima daryti“, – kalbėjo KTU filosofas pridūręs, jog visuotinės atsakomybės ribas peržengus labai plačiai, nuėjus per toli, apie tai, kad elgiamasi netinkamai, praneša nebe kaimynas, bet teisėsauga – policija, prokuratūra ir kitos institucijos.

„Vis dėlto jaustis atsakingu visuomenės nariu ir daryti tai, ką reikia, tik dėlto, kad bijai kalėjimo ar baudos, mano akimis, yra nebrandu. Brandi visuomenė turi jausmą, kad svarbu ne tik metras nuo manęs, bet ir kur kas plačiau. Jie žino, kad kiekvieno jų veiksmas susijęs ne tik su juo pačiu. Paprastai sakant – visuotinės atsakomybės esmė yra ta, kad aš galvoju ne tik apie save“, – sakė pašnekovas.

Visuotinės atsakomybės esmė yra ta, kad aš galvoju ne tik apie save.

Mažinti COVID-19 plitimą padeda mobilioji programėlė

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mobilioji programėlė „Korona Stop LT“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mobilioji programėlė „Korona Stop LT“

Prasidėjus pandemijai visuomenė nuolat prašoma susitelkti ir elgtis atsakingai, nes nuo kiekvieno piliečio elgesio priklauso, kaip Lietuvai seksis suvaldyti koronaviruso (COVID-19 ligos sukėlėjo) plitimą. Visuotinės atsakomybės svarbą pabrėžia ir lapkričio pradžioje Lietuvoje pristatytos mobiliosios programėlės „Korona Stop LT“ kūrėjai. Svarbiausias programėlės tikslas – įspėti apie buvimą arti COVID-19 užsikrėtusių asmenų ir pateikti rekomendacijas, kaip elgtis toliau. Neabejojama, kad ši programėlė – puiki galimybė visiems susitelkti ir bendromis jėgomis sumažinti spartų klastingo viruso plitimą.

  • Kaip programėlė veikia?

Kad galėtumėte naudotis programėle pirmiausia reikia turėti išmanųjį telefoną, kuriame veiktų „Bluetooth“ ryšys. Programėlę galima nemokamai atsisiųsti iš „App Store“ arba „Google Play“ parduotuvių.

Išmanusis telefonas, kuriame veikia programėlė „Korona Stop LT“, įspėja apie buvimą arti užsikrėtusių asmenų ir pateikia rekomendacijų, kaip elgtis toliau.

Svarbu nepamiršti, kad programėlė veikia tik tuomet, kai savo telefone esate įjungę „Bluetooth“ signalą!

Programėlė veikia tik tuomet, kai savo telefone esate įjungę „Bluetooth“ signalą!

Programėlę „Korona Stop Lt“ turintys telefonai fiksuoja „Bluetooth“ signalus, siunčiamus iš kitų arti esančių telefonų. Jeigu signalas yra pakankamai arti (iki 2 m) ir trunka pakankamai ilgai (15 min. ir ilgiau), telefonai apsikeičia atsitiktine tvarka sugeneruotais „raktais“. Kai žmogus, naudojantis „Korona Stop LT“ programėlę, praneša, kad užsikrėtė koronaviruso infekcija, jo telefone išsaugoti atsitiktiniai „raktai“ įkeliami į programėlės serverį, iš kurio juos gali atsisiųsti kiti naudotojai. Tuomet naudotojų telefonai palygina juose išsaugotus atsitiktinius „raktus“ su atsisiųstais iš programėlės serverio ir pagal moksliniais tyrimais paremtą vertinimo algoritmą nustato užsikrėtimo koronaviruso infekcija (COVID-19) riziką bei pateikia rekomendacijų, kaip elgtis toliau konkrečiam programėlės vartotojui.

  • Ar tai saugu?

Natūralu, jog kyla klausimas, ar suteikus galimybę tam tikrus programėlės naudotojo duomenimis „matyti“ kitiems „Korona Stop Lt“ turėtojams, nebus pažeistas asmens privatumas? Mobiliosios programėlės kūrėjai užtikrina, jog taip tikrai nenutiks. Svarbu suprasti, kad pagal „Korona Stop Lt“ fiksuojamus duomenis, kuriais keičiasi telefonai, neįmanoma identifikuoti konkretaus asmens. Naudotojams nėra atskleidžiama, kas pranešė apie užsikrėtimą koronaviruso infekcija, taip pat jokia kita asmeninė informacija. Beje, naudotis programėle, sustabdyti ir vėl atnaujinti jos naudojimą galima bet kuriuo metu.

  • Kodėl tai svarbu?

Naudoti ar ne nemokamą mobiliąją programėlę „Korona Stop Lt“ yra kiekvieno asmeninis sprendimas. Vis dėlto tai – vienas iš būdų veikti išvien ir bendromis jėgomis užkirsti kelią tolimesniam koronaviruso plitimui. Kodėl tai svarbu? Tikrai ne visi užsikrėtusieji koronavirusu ligos pradžioje jaučia simptomus. Tokiu atveju net ir sirgdamas asmuo kurį laiką gali platinti ligą, pats to nežinodamas. Kai simptomai pasireiškia, virusas jau gali būti perduotas kitiems, o norint sustabdyti jo plitimą, simptomus jaučiantiems žmonėms nepakanka tiesiog likti namuose. Susirgęs asmuo, naudodamasis „Korona Stop Lt“ programėle, gali greitai įspėti arti jo buvusius kitus programėlės naudotojus ir taip sumažinti tolimesnį viruso plitimą bei taip apsaugoti ne tik save, savo artimuosius, draugus ir kolegas, bet ir gerokai daugiau žmonių.

Daugiau informacijos apie mobiliąją programėlę „Korona Stop Lt“ ir kitas su koronavirusu (COVID-19) susijusias naujienas galima rasti ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius