Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Panevėžiečiui diagnozuota reta infekcinė liga – leptospirozė

šiais metais užregistruotas pirmas leptospirozės susirgimo atvejis Panevėžio apskrityje. Reta infekcine liga susirgo 72 metų Panevėžio miesto gyventojas, kuris į gydymo įstaigą buvo paguldytas dėl neaiškios kilmės karščiavimo.
Moteris žiūri į veidrodį
Moteris žiūri į veidrodį / Vida Press nuotr.

Epidemiologinio tyrimo metu nustatyta, kad ligonis susirgo spalio 10 dieną, jam skaudėjo dešinį kelią, smulkiai išbėrė odą aplinkui kelius, pakilo 37,6 – 37,9 °C temperatūra, jautė silpnumą, svaigo galva.

Leptospirozė yra užkrečiamoji gyvulių ir žmonių liga, kurią sukelia bakterijos Leptospira interrogans. Žmonės užsikrečia per tiesioginį ar netiesioginį kontaktą su laukiniais ir naminiais gyvūnais.

Leptospiros į žmogaus organizmą patenka per odą, ypač jei ji pažeista, bei gleivines: tiesioginio sąlyčio su infekuotais gyvuliais, jų šlapimu ar kitais kūno skysčiais metu, liečiant infekuotų gyvulių audinius, organus. Taip pat šia liga užsikrėsti galima vartojant infekuotus maisto poduktus ir vandenį. Žmogus nuo žmogaus užsikrečia labai retai (lytiniu būdu, kūdikis nuo motinos per placentą, per motinos pieną, perpilant kraują).

Inkubacinis ligos periodas vidutiniškai trunka nuo 5-14 dienų, rečiau iki 30 dienų. 

Leptospirozė prasideda staiga: pakyla temperatūra, skauda galvą, strėnas, ypač blauzdų raumenis. Kartais liga gali prasidėti pilvo skausmu, pykinimu, vėmimu. Kai kuriems ligoniams atsiranda meningitas, bėrimas, gelta ir inkstų funkcijos nepakankamumas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius