Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paprasta sloga baigėsi Aldonai operacija: kaip šiandien gydomas sinusitas

Drauge su rudeniu daugėja ne tik peršalimo ligų, bet ir šių ligų komplikacijų. Viena jų – lėtinis rinosinusitas. Respublikinės Šiaulių ligoninės Ausų, nosies, gerklės ligų skyriaus gydytojai ligoninės pranešime žiniasklaidai sako, kad šiuo metu daugėja pacientų, kurie uždelsė ligos gydymą dėl Covid-19 pandemijos, nes dėl apribojimų negalėjo arba baiminosi vykti pas specialistus. Lėtiniam rinosinusitui gydyti tenka taikyti sudėtingesnį gydymą, todėl medikai ragina atsakingai gydytis dėl peršalimo ligų ir išvengti jų komplikacijų.
Sinusų operacija
Sinusų operacija / Respublikinės Šiaulių ligoninės nuotr.

Paprasta sloga baigėsi operacija

Respublikinės Šiaulių ligoninės Ausų, nosies, gerklės ligų skyriuje Žagarės (Joniškio raj.) gyventoja, visą gyvenimą dirbusi anglų kalbos mokytoja, o dabar užtarnautu poilsiu besimėgaujanti Aldona Bagdonienė praleis tris dienas. Vakar jai atlikta funkcinė endoskopinė sinusų operacija. Šiandien jau iš nosies pašalinti tamponai, o rytoj Aldona jau vyks namo. Moteris tikisi, kad sveikatos bėdos, prasidėjusios pavasarį, jau baigiasi.

Balandžio mėnesį Aldona susirgo sloga, ją ėmė varginti kosulys. Vėliau suskaudo ausys. Moteris kreipėsi į Akmenėje dirbantį šeimos gydytoją, kuris skyrė ne tik procedūrų, bet ir antibiotikų. Vartojo net du antibiotikų kursus, bet gydymas nepadėjo. Moteris sunerimo, kai, pūsdama nosį, pajuto nemalonų kvapą.

Gavusi siuntimą LOR gydytojo konsultacijai, A.Bagdonienė atvyko į Respublikinės Šiaulių ligoninės Ausų, nories, gerklės ligų skyriaus Konsultacijų polikliniką. Čia ji gavo siuntimą pas veido ir žandikaulio chirurgą.

„Man ištraukė tris dantis, po kuriais buvo pūlinys, ir po mėnesio vėl atvykau LOR gydytojo konsultacijai“, – dalinasi moteris nelabai malonius išgyvenimus palikusiais prisiminimais.

Gydytoja otorinolaringologė paaiškino, jog būna, kad, pašalinus supūliavusius dantis, išsivalo ir sinusai. Tačiau šį kartą taip nenutiko. Gydytoja nusprendė, kad reikės operuoti.

„Supratau, kad kito kelio nėra, ir atvykau į ligoninę, kur ir atlikta operacija“, – sakė buvusi Žagarės gimnazijos mokytoja. Šiandien ji ir kitus, jaučiančius sinusito požymius, ragina nedelsti, kuo greičiau kreiptis į gydytojus ir nebijoti operacijos, jei jau nepavyksta jos išvengti.

Sinusitas: ūmus ir lėtinis

Atėjus šaltajam metų sezonui žmones ima varginti virusiniai susirgimai – kvėpavimo takų infekcijos. Gali truputį pakilti temperatūra, blogėja savijauta, ima varginti sloga, čiaudulys, nosies užgulimas, kosulys, gerklės skausmas, perštėjimas, užkimimas, akių ašarojimas. Medikai pataria nuo pirmųjų ligos požymių tinkamai gydytis, kad nekiltų komplikacijų.

Pasak Ausų, nosies gerklės ligų gydytojo Audriaus Blauzdžiūno, uždelsus ar nesiėmus reikiamų priemonių, galima komplikacija – sinusitas. Tai gali būti ūminis ar paūmėjęs lėtinis prienosinių ančių – sinusų – uždegimas. Ūminis sinusitas paprastai praeina per 4 savaites ir nelieka uždegiminių pakitimų sinusuose, nosyje. Ligai užsitęsus daugiau kaip 12 savaičių ir po gydymo išliekant uždegiminiams sinusų pakitimams, nustatomas lėtinis sinusitas. Įvykus šioms komplikacijoms žmogui gali pakilti temperatūra, atsirasti nosies užgulimas, išskyros iš nosies ar į nosiaryklę, gali atsirasti spaudimas ar skausmas dantenų, veido, kaktos, nosies, akiduobių srityje, vargina galvos skausmas, kosulys, nemalonus burnos kvapas, uoslės susilpnėjimas.

Respublikinės Šiaulių ligoninės Ausų, nosies, gerklės ligų specialistai pastebi, kad daugiau žmonių kreipiasi pagalbos dėl užsitęsusio, lėtinio sinusito. „Kreipiasi naujai susirgusių gal ir tiek pat žmonių, tik po Covid-19 ligos suvaržymų padaugėjo operacijų“, – pastebi gydytojas A.Blauzdžiūnas.

Kuomet lėtinio sinusito gydymui paskirtas medikamentinis gydymas yra neefektyvus, kai susiformuoja ilgalaikiai pakitimai sinusų gleivinėje arba natūralių sinusų angų blokas, pacientui rekomenduojamas chirurginis nosies ir prienosinių ančių gydymas. Ūmaus rinosinusito atveju pagrindinis yra medikamentinis gydymas, operacijos atliekamos tik gręsiant arba atsiradus pavojingoms komplikacijoms.

Minimaliai invazinė chirurgija

Šiuolaikinių technologijų dėka Respublikinės Šiaulių ligoninės Ausų, nosies, gerklės skyriaus pacientams, sergantiems lėtiniu sinusitu, taikomas itin pažangus ir mažai invazinis metodas – funkcinė endoskopinė sinusų operacija. Anot A.Blauzdžiūno, tai procedūra, kurios metu, taikant bendrinę nejautrą, sinusai apžiūrimi per nosies landas kietu endoskopu – vamzdeliu su optine sistema bei šviesos šaltiniu ir operuojami. Vaizdo sistema įgalina detalų ir išdidintą nosies ertmės vaizdą operacijos metu matyti monitoriaus ekrane.

Respublikinės Šiaulių ligoninės nuotr./Audrius Blauzdžiūnas
Respublikinės Šiaulių ligoninės nuotr./Audrius Blauzdžiūnas

„Manau, tarp mūsų pacientų vis dar yra prisimenančių sinusito gydymą didelėmis adatomis atliekant sinusų punkcijas ar darant operacijas, atlikus plačius pjūvius po lūpa arba veide. Smagu, kad tie laikai jau baigėsi!

Ligoninės pacientams galime taikyti modernias endoskopines procedūras, kurių dėka pavyksta efektyviai išgydyti sinusitą, nes skyriaus operacinėje turime naują videoendoskopinę sistemą, kuri itin pagerina procedūrų kokybę – mes operuojame per nosies landas matydami nosies ertmes ekrane su aukščiausios HD raiškos vaizdu“, – sako patyręs gydytojas otorinolaringologas A.Blauzdžiūnas ir paaiškina, kad tokiu būdu galima atstatyti prienosinių ančių natūralių angų drenažą ir ventiliaciją, pagerinti kvėpavimą per nosį ir atstatyti pakitusias anatomines nosies struktūras.

Minėtos pacientų problemos nesudėtingai išsprendžiamos, pašalinant patologiškai pakitusią gleivinę, koreguojant sinusų angas siaurinančias kaulines struktūras, pašalinant polipus ar pakitusią gleivinę ir uždegiminį sekretą iš nosies ertmės ir sinusų.

Endoskopinės technikos pagalba operuojami lėtiniai sinusitai su ar be nosies polipoze, odontogeniniai, grybeliniai ar ūmūs komplikuoti rinosinusitai, šalinami sinusų augliai, cistos, svetimkūniai, invertuojančios papilomos, choaniniai polipai, atliekama nosies ertmių revizija, esant nekontroliuojamam kraujavimui.

Pasak gydytojo, labai svarbu, kad modernūs medicininiai įrenginiai padeda išvengti odos pjūvių veide ir randų, o pacientai greitai ir komfortabiliai grįžti į kasdienį gyvenimą. Po operacijos nosis būna tamponuota. Tamponai šalinami po 1–2 dienų. Pašalinus tamponus reikalinga nosies priežiūra atliekant nosies plovimus, atsiurbiant, valant nosyje susikaupusius krešulius, gleivines. Gijimo trukmė priklauso nuo ligos sunkumo, operacijos apimties, žmogaus organizmo savybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius