Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulio sveikatos organizacija žmonijai: du trečdaliai jūsų turi herpesą

Du iš trijų žmonių iki 50 metų amžiaus visame pasaulyje turi herpesą (pūslelinę), paskelbė Pasaulio sveikatos organizacija (PSO). Tai – daugiau nei 3,7 mlrd. žmonių.
Herpes simplex virusas yra linkęs suaktyvėti žiemos ir pavasario arba vasaros ir rudens periodais.
Herpes simplex virusas yra linkęs suaktyvėti žiemos ir pavasario arba vasaros ir rudens periodais. / Shutterstock nuotr.

Skiriami du šios infekcinės ligos tipai – pirmas ir antras. I tipo herpesas sukelia paprastąją pūslelinę ir peršalimo pūslelinę, papratai jis plinta per oralinį kontaktą. II tipo herpesas sukelia lytinių organų pūslelinę ir plinta lytiniu būdu. 

Didžioji dalis žmonių su herpeso infekcija turi šį virusą visą gyvenimą, kadangi nėra nuo jo vaistų. Tačiau ne visada infekcija parodo simptomus.

Tačiau PSO iškėlė kitą problemą – jie penktadienį paskelbė, kad I tipo herpesas oralinio sekso metu gali tapti lytinių organų pūslelinės priežastimi. 

PSO duomenimis, I tipo herpesą Europoje turi 207 mln. (69 proc.) moterų ir 187 mln (61 proc.) vyrų. Labiausiai jis paplitęs Afrikoje – jį turi 350 mln. (87 proc.) moterų ir 355 mln. (87 proc.) vyrų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius