-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasieniečiai sraigtasparniu iš Klaipėdos du kartus gabeno organus transplantacijai

Pasieniečių sraigtasparniu penktadienį du kartus buvo sėkmingai skraidinami donorų organai transplantacijos operacijoms.
VSAT sraigtasparnis
VSAT sraigtasparnis / VSAT nuotr.

Gavę pranešimą iš Nacionalinio transplantacijos biuro Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Aviacijos rinktinės pasieniečiai sraigtasparniu „Eurocopter 145“ iš savo bazės Paluknyje, Trakų rajone, pirmąsyk pakilo apie 8 val. 30 min.

Netrukus orlaivis jau leidosi prie pat Santariškių klinikų Vilniuje. Čia į sraigtasparnį įlipo šeši medikai. Į „Eurocopter 145“ taip pat buvo sukrauti medicinos įrankiai ir speciali įranga.

Iš Santariškių pakilęs pasieniečių orlaivis po valandos ir 20 minučių nusileido prie ligoninės Klaipėdoje. Greičiau įveikti šį atstumą kiek sukliudė stiprus priešpriešinis vėjas. Kol Klaipėdos ligoninėje vyko operacija, pasieniečių pilotai laukė 6 val.

Tuomet medikai, nešini donoro kepenimis, inkstais ir ragena, vėl įlipo į sraigtasparnį. Skrydis atgal iš uostamiesčio iki Santariškių klinikų tetruko 55 min. Sostinėje išlaipinę į organų persodinimo operaciją nuskubėjusius gydytojus pasieniečiai sraigtasparniu grįžo į bazę Paluknyje.

Joje tą patį penktadienį apie 16 val. 30 min. vėl sulaukta pranešimo iš Nacionalinio transplantacijos biuro, kad dar kartą reikalingas orlaivis organų gabenimui transplantacijos operacijai. Iškart į orą pakilęs „Eurocopter 145“ netrukus vėl leidosi toje pačioje vietoje prie Santariškių klinikų Vilniuje.

Čia į sraigtasparnį įlipusius 5 medikus pasieniečiai iki ligoninės Klaipėdoje nuskraidino per valandą. Šio skrydžio tikslas buvo iš uostamiesčio į Santariškes atgabenti donoro širdį. Tačiau po 3 val. trukusios operacijos paaiškėjo, kad dėl medicininių priežasčių širdis Vilniuje jos laukusiam recipientui netinka.

Vis dėlto skrydis nebuvo beprasmis – Klaipėdoje į VSAT sraigtasparnį gydytojai įlipo nešini donoro plaučiais. Jie buvo skirti persodinimo operacijai Kaune. Iš Klaipėdos šį miestą „Eurocopter 145“ pasiekė po 40 min. Čia išlipę du medikai nugabeno plaučius persodinimo operacijai. Iš Kauno pakilęs pasieniečių sraigtasparnis po 18 min. jau leidosi prie Santariškių, kur buvo išlaipinti kiti trys gydytojai ir iškrauta jų medicininė įranga.

Iš Vilniaus į VSAT aviacijos bazę Paluknyje pasieniečiai sraigtasparniu grįžo jau šeštadienį.

2011 m. gegužę VSAT ir Nacionalinis transplantacijos biuras pasirašė sutartį, pagal kurią transplantacijai reikalingi organai gali būti skraidinami moderniais pasieniečių sraigtasparniais „Eurocopter“. Nuo tada šie orlaiviai tokiems skrydžiams pasitelkiami nuolat.

VSAT pilotai organus yra pasirengę operatyviai gabenti ir iš užsienio šalių, tačiau kol kas to neprireikė.

VSAT sraigtasparniai „Eurocopter“ yra ypač greitaeigiai, ekonomiški, manevringi, jiems leistis ir kilti reikia nedidelio ploto, todėl organų paimti jie gali leistis kone ligoninių kiemuose ar jų teritorijose.

Šiuo metu VSAT Aviacijos rinktinė eksploatuoja 5 sraigtasparnius: du „Eurocopter 120B Colibri“, du „Eurocopter 135“ ir vieną „Eurocopter 145“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius