Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Patarimai, į ką atkreipti dėmesį perkant maisto papildus internetu

Paskutiniu metu vartotojai vis dažniau maisto papildus įsigyja internetu. Daugėja ir jais prekiaujančių pardavėjų. Kaip atsirinkti patikimą pardavėją ir pagal kokius kriterijus įvertinti, kad maisto papildas kokybiškas? Apie tai kalbamės su elektroninės maisto papildų parduotuvės biofitus.lt vadovu Vyteniu Mikašausku.
Maisto papildai
Maisto papildai / 123RF.com nuotr.

Kur pasitikrinti, ar maisto papildas legalus

Pasak pašnekovo, Lietuvoje maisto papildais prekiaujančios įmonės registruotos kaip maisto tvarkytojai, o visi maisto papildai turi būti įtraukti į Lietuvoje leistinų parduoti maisto papildų sąrašą, t.y. notifikuoti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT). Tai reiškia, kad maisto papildo importuotojas arba gamintojas turi pateikti reikiamus dokumentus VMVT, kuri patikrina produkto sudėtį, ar preparatas savo sudėtyje neturi draudžiamų medžiagų ir pan. Kol jis nėra notifkuotas, negali būti parduodamas Lietuvos rinkoje.

„Kitas svarbus aspektas – geros gamybos praktikos (GMP) sertifikatas. Jis nėra privalomas, bet jį turinčių produktų gamybos procesas yra daug labiau kontroliuojamas: kaip medžiagos atkeliauja iki gamyklos, kaip jos juda gamykloje, kaip prižiūrima technika, kuri naudojama produkto gamybai. Pavyzdžiui, gaminamas biotinas, o po jo, naudojant tą pačią įrangą, gaminamas vitaminas C. Svarbu įrangą paruošti taip, kad šios dvi medžiagos nesusimaišytų gamybos procese ir nesigautų vietoj koncentruoto vitamino C maisto papildas su biotinu“, – aiškino įmonės „Biofitus“ vadovas.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Vytenis Mikašauskas
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Vytenis Mikašauskas

Ar maisto papildas notifikuotas, galima patikrinti VMVT, tačiau patikrinti, ar įmonė turi GMP sertifikatą, patikrinti yra daug sudėtingiau. Pirkėjui gali pranešti apie tai informuojantis lipdukas ant pakuotės. Kita vertus, jo nebuvimas dar nebūtinai reiškia, kad įmonė neatitinka geros gamybos praktikos reikalavimų.

„Mūsų įmonė visiems maisto papildams taiko šiuos reikalavimus, bet ne ant visų pakuočių uždedamas GMP ženklinimas. Jei lipduko nėra, apie GMP sertifikatą galima pasiteirauti paties gamintojo“, – teigė V.Mikašauskas.

Kur rasti patikimus atsiliepimus

Jeigu nesate tikri, kad maisto papildų pardavėjas yra patikimas, verta internete paieškoti apie jį vartotojų atsiliepimų, tik ne pačios įmonės tinklapyje, nes ten esantys atsiliepimai prižiūrimi paties pardavėjo – jis pats gali juos rašyti, trinti nepageidaujamus atsiliepimus.

„Todėl mes savo tinklapyje net nesuteikiame galimybės palikti atsiliepimą. Svarbu tikrinti atsiliepimus kituose tinklapiuose. Pavyzdžiui, Lietuvoje labai populiaru palikti atsiliepimus tinklapiuose, kuriuose pateikiamas įmonių katalogas. Gali būti vertingi ir atsiliepimai socialiniuose tinkluose, taip pat paieškos sistema google turi savo vertinimų skiltį.

Atsiliepimai padeda žmogui susigaudyti rinkoje. Naujas ar abejotinas pardavėjas, suprantama, neturės atsiliepimų, o blogas pardavėjas turės daug neigiamų atsiliepimų. Aš pats, ką nors pirkdamas, visada įvertinu atsiliepimus. Mūsų įmonė, sudėjus visus atsiliepimus, jų turi apie kelis tūkstančius“, – patarė pašnekovas.

Vis atsiranda maisto papildų pardavėjų, kurie nepateikia tinklapyje savo kontaktų.

Pasak jo, svarbus ir įmonės amžius. Kuo įmonė senesnė, tuo patikimesnė ir stabilesnė, o naujos įmonės neretai neatlaiko konkurencijos ir bankrutuoja. Svorio įmonei suteikia ir tai, jeigu randama apie ją informacijos ne tik jos tinklapyje, bet ir žiniasklaidoje.

Galimybė susimokėti atsiėmimo metu

„Lietuvoje vartotojams labai svarbi galimybė susimokėti atsiėmimo metu, ypač jeigu žmogus iš pardavėjo perka pirmą kartą. Jeigu tokia galimybė nesuteikiama, gerokai mažėja pasitikėjimas pardavėju.

Galiausiai dar vienas svarbus aspektas – ar lengvai randami pardavėjo kontaktai. Esu pastebėjęs, kad vis atsiranda maisto papildų pardavėjų, kurie nepateikia tinklapyje savo kontaktų, o jeigu kontaktai ir yra, pateikiami taip, kad niekur nenukreipia“, – įspėjo V.Mikašauskas.

Atkreipkite dėmesį į veikliosios medžiagos kiekį

Perkant maisto papildą, svarbu atkreipti dėmesį ne tik į veikliąsias medžiagas, bet ir į jų kiekį. Pavyzdžiui, papildas gali būti reklamuojamas kaip užtikrinantis dienos normą, tačiau paaiškėja, kad, norint gauti tą dienos normą, reikės išgerti net tris tabletes. Tai reiškia, kad pakuotės užteks daug trumpesniam laikotarpiui, net jeigu ji atrodo pakankamai didelė.

Perkant maisto papildą, svarbu atkreipti dėmesį ne tik į veikliąsias medžiagas, bet ir į jų kiekį.

„Pakuotės dydis gali būti apgaulingas. Daug svarbiau, kuriam laikui tos pakuotės užteks. Mat ji gali būti didelė, bet jeigu per dieną reikia išgerti po tris tabletes, ją suvartosite daug greičiau, nei tikėjotės. Stengiantis vartotojams suteikti kuo daugiau patogumo, 95 proc. produktų, kuriuos galima įsigyti mūsų maisto papildų parduotuvėje, turi tiek veikliosios medžiagos, kad per dieną užtektų vienos kapsulės ar tabletės, nereikėtų vartoti kelių. Mat, kai reikia vartoti kelias tabletes, dažnai žmogus pamiršta jas išgerti ar būna tokioje vietoje, kurioje jam nepatogu traukti savo maisto papildą“, – aiškino įmonės „Biofitus“ vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius