Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Patarimai iš profesionalų lūpų, kaip elgtis ir ko vengti patyrus nudegimą

Netinkama elgsena patyrus nudegimą gali gilinti ir didinti žaizdą. Šįkart Lietuvos Raudonojo Kryžiaus Pirmosios pagalbos instruktoriai dalinasi patarimais, ką reikėtų daryti jums ar šalia esančiam žmogui nusideginus kūną.
Nudegimas
Nudegimas / 15min nuotr.

Nudegimai – tai audinių pažeidimai, įprastai patiriami dėl karštų skysčių, saulės, liepsnos, cheminių medžiagų, elektros, garų ir kt.

Dėl virtuvėje esančių įrenginių, tokių, kaip mikrobangų krosnelė, orkaitė ar karštas maistas – apsipylimas verdančia sriuba, kitu karštu skysčiu – ypač dažnas tarp vaikų.

„Prieš teikiant būtinąją pagalbą svarbu įsivertinti saugumą, jei matote, kad aplinka nėra saugi ir jūsų gyvybei gresia pavojus: atvira liepsna, dūmai, elektros laidai, matote, kad pavojus gali grėsti ir jums, nesiartinkite prie nukentėjusiojo, kuo skubiau kvieskite pagalbą telefonu 112.

O jei aplinka saugi, jūsų sveikatai ir gyvybei negresia pavojus, prieikite prie nukentėjusiojo, įvertinkite jo būklę, suteikite pirmąją pagalbą nudegusiajam“, – pataria LRK ekspertai.

  • Skubiai pašalinkite nudegimą sukėlusias priežastis: užgesinkite degančius drabužius, užgesinkite ugnį, nutraukite žalojantį elektros poveikį ar kt.;
  • Nudegimo vietą vėsinkite po tekančiu, kambario temperatūros (18–20 ºC) vandeniu, mažiausiai 10–20 minučių, kol skausmas aprims. Vėsinimas vandeniu ne tik apmalšina skausmą, tačiau taip pat sustabdo žaizdos gilėjimo procesą ir apsaugo nuo tolimesnio audinių žalojimo.
  • Vėsinti reikia per drabužius, svarbu netraukti drabužių nuo nudegusios kūno vietos;
  • Esant giliam, delno dydžio nudegimui (t. y. 1 proc. kūno dalies nudegimas), būtina kviesti GMP tel. 112.
  • Apnuoginkite nudegimo vietą: atsargiai nuvilkite nukentėjusiojo drabužius, jeigu sudėtinga, perkirpkite juos, numaukite avalynę.
  • Svarbu neplėšti prie odos pridegusių drabužių, nepradurkite pūslių, neliesti nudegusios vietos rankomis ir nespauskite jos!
  • Taip pat netepkite nudegimo vietos tepalais, vazelinu ar kitokiais tirpalais, kadangi tokiu būdu sumažinsite šilumos atidavimą aplinkai, dėl ko nudegimo vieta gali gilėti ir didėti.

Kaip tinkamai elgtis?

  • Atsargiai nuimkite žiedus, apyrankes ir kt. veržiančius daiktus – nudegę ar traumuoti audiniai tinsta, vėliau juos numauti gali būti neįmanoma;
  1. Nudegusį paviršių laisvai sutvarstykite tvarsčiu, uždenkite steriliu tvarsčiu ar švariu medžiagos gabalėliu ir laisvai pritvirtinkite tam, kad žaizda būtų apsaugota nuo bet kokio užkrato patekimo;
  2. Padėkite nukentėjusiajam atsisėsti patogiai ir stebėkite jo būklę, kol atvyks GMP.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius