Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Pateikta koronaviruso plitimo prognozė Lietuvai, atsižvelgiant į oro sąlygų įtaką

Šeimos gydytojas, Vilniaus universiteto profesorius Vytautas Kasiulevičius savo feisbuko paskyroje pateikė Harvardo mokslininkų koronaviruso infekcijos plitimo modelį, atsižvelgiant į oro sąlygų įtaką. Pagal modelį galėsime atsikvėpti tik vasarą ir ankstyvą rudenį.
Popietė Kaune
Popietė Kaune / Justinos Lasauskaitės / 15min.lt nuotr.

„Harvardo mokslininkai sukūrė COVID-19 infekcijos plitimo modelį, atsižvelgiant į oro sąlygų (temperatūros, drėgmės, vėjo greičio, taršos) įtaką. Verta atkreipti dėmesį, kad remiantis šiuo modeliu Lietuvoje vasaros laikotarpiu viruso plitimui sąlygos nėra palankios. Netgi rugsėjo pradžia vis dar sąlyginai nėra palanki virusui plisti. Tačiau gruodžio mėnesį situacija gali keistis kardinaliai ir iki 2021 metų kovo mėnesio išlikti SARS-CoV-2 plitimui palankios oro sąlygos“, – teigė V.Kasiulevičius.

Pateiktuose paveikslėliuose aiškiai matyti, kurios šalys bus paveiktos rugsėjo mėnesį ir kaip gali keistis situacija gruodžio mėnesį. Žinoma, tai tik prognostinis modelis, tačiau per pandemiją mokslininkai apie šio viruso elgseną išsiaiškino pakankamai daug, kad galėtų dėlioti tokius modelius.

V.Kasiulevičiaus nuotr./Koronaviruso plitimo prognozės rugsėjo ir gruodžio mėnesiais
V.Kasiulevičiaus nuotr./Koronaviruso plitimo prognozės rugsėjo ir gruodžio mėnesiais

Visgi, mediko teigimu, nors oro sąlygos šiuo metu yra mūsų sąjungininkas, didėjantys keliaujančių srautai lėktuvais didina rizikas vėl virusui paplisti. V.Kasiulevičius apžvelgia pagrindines kovos su pandemija priemones.

Ką galime padaryti?

Vaistai. Remdesivirą Lietuva planuoja pirkti ar jau perka. Šiuo metu vykstančiame tyrime vaistas jau skiriamas pirmiesiems mūsų COVID-19 pacientams. Deksametazono Lietuva turi įsigijusi pakankamai. Kiti medikamentai, į kuriuos dėjome nemažai vilčių, didelio efektyvumo iki šiol neparodė.

Skiepai. Vakcinos testuojamos. Čia vyksta amerikiečių ir britų lenktynės. Jeigu Europa iki metų pabaigos sėkmingai baigs tyrimus, tikėtina, kad per kokį pusmetį pagamins milijonus dozių. Bet gruodį paskiepyti bent medikus Lietuvoje mažai tikėtina.

Visa kita. Visi pripažįsta, kad kaukės naudingos, ypač prekybos centruose ir viešajame transporte. Žmonių mobilumo apribojimas taip pat naudingas, bet jis smogia ekonomikai. Kaip apriboti mobilumą minimaliai paveikiant ekonomiką – sunkiausias uždavinys. Įvežtinius atvejus apriboja tik griežta sienų kontrolė, tačiau sėdėti namuose vasarą žmonių nepriversi, o ir psichikai tai gali turėti blogesnių padarinių negu COVID-19.

Todėl ne vien patys žmonės turi rūpintis rizikų vertinimu. Prognozės turi būti sudaromos vienam mėnesiui ir į tas šalis, dėl kurių yra abejonių, geriau apriboti judėjimą. Informacija turi būti nuolat pateikiama tiek kelionių agentūroms, tiek šalies žmonėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius