-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Patogi naujovė dantų skausmo gydyme

Dantų skausmas – tai pojūtis, kurio norėtųsi iš viso išvengti ir niekada nepatirti. Deja, bet jis dažniausiai aplanko pačiu netinkamiausiu metu – naktį, savaitgalį, netgi atostogų metu, kai tolimoje šalyje mėgaujamasi poilsio teikiamais malonumais. Daugeliu atvejų padėti gali gydytojai odontologai, tačiau net ir to tenka palaukti. Šiame straipsnyje rasite informacijos apie dažniausias dantų skausmo priežastis ir vieną labai patogią naujovę.
Dantų higiena
Dantų higiena / 123RF.com nuotr.

Dantų skausmas gali būti nesunkus, lėtinis, bukas ir juntamas tik kartais arba jis gali būti labai stiprus, pulsuojančio ir plėšiančio pobūdžio, pasireiškiantis labai staigiai ir praktiškai nepakeliamas – tuomet atrodo, kad žandikaulis tarsi dalijasi per pusę. Dantų skausmas neretai lydimas kraujavimo arba kitokių išskyrų iš dantų, kurios gali būti ir nemalonaus kvapo. Būdingi ir patinimai, paraudimai – susiformavus danties pūliniui, patinti gali netgi veidas, tad kenkiama ne tik savijautai, bet ir fizinei išvaizdai. Jei burnoje vystosi infekcijos, gali kamuoti ir nemalonus burnos ertmės kvapas.

Dantų skausmą sukelti gali tūkstantis ir viena priežastis, o kartais tik atrodo, kad skauda dantis, bet skausmas atsiranda dėl visai kitų priežasčių. Burnos ertmėje kylantis skausmas informuoja apie tam tikrus pokyčius ir dažniausiai atsiranda dėl dantų karieso (ėduonies) bei susiformavusių dantų ertmių, įskilimų, įtrūkimų, patirtų traumų. Danties emalis yra natūralus dantų apsauginis sluoksnis, kurį pažeidus, netrukus pažeidžiami ir po juo esantis dentinas bei gilesni dantų sluoksniai, pavyzdžiui, pulpa, daugeliui žinoma kaip „nervas“. Dantų ėduonis dažniausiai atsiranda dėl tam tikrų bakterijų poveikio, kurios sugeba maiste esantį cukrų paversti rūgštimis, o šios rūgštys po truputį tirpdo baltą apsauginį dantų sluoksnį ir maisto likučiai bei juose esančios bakterijos skverbiasi vis giliau, galiausiai sukeldamos dantų pulpos uždegimą ir sunkiai pakeliamą skausmą. Taigi, ignoruojami dantų pažeidimai ne taip ir retai komplikuojasi dantų ar dantenų audinių infekcijomis – vadinamaisiais pūliniais. Jie gresia dantų netekimu, todėl net nereikėtų mėginti ilgai kęsti aštraus skausmo ir tikėtis, kad situacija pagerės – ji dažniausiai tik blogėja ir belieka vienintelė išeitis – tai danties pašalinimas.

Sveikiems dantims labai svarbios ir sveikos dantenos. Vis dėlto gana dažna dantų skausmo priežastis yra būtent dantenų uždegimas, kurio metu būdingas dantenų skausmas, kraujavimas, pakitimai bei išilgai besikaupiančios apnašos, kuriose dauginasi bakterijos. Šiose apnašose vykstantys procesai labiau pažeidžia dantų audinį. Negydant dantų uždegimo ilgainiui įmanoma ir netekti gana sveikų dantų, tad jei pasirodė net ir nesunkus, bet periodiškas dantenų kraujavimas, reikėtų kuo skubiau kreiptis į specialistą.

Dantų jautrumas daugybei žmonių sukelia didžiulį diskomfortą. Tuomet neįmanoma laisvai pasimėgauti maistu, bijoma, kad ir vėl skaudės. Dantų jautrumas paprastai atsiranda dėl dviejų pagrindinių priežasčių, kurios sukelia dantenų atsitraukimą ir po jomis esančių dantų kaklelių jautrumo reakcijas – tai pernelyg šiurkštus dantų valymas ir nepakankamai kruopšti burnos higiena. Odontologai teigia, kad mažiausiai pusė žmonių dantis valo per stipriai ir galiausiai patys „nutrina“ apsauginius dantenų sluoksnius, taip sukeldami dantų jautrumą. Kai dantys valomi per retai arba per trumpai, ties dantų linija greitai pradeda kauptis apnašos, kurios ilgainiui kietėja ir atsiranda dantų akmenų. Juose gyvena dantenų ligas sukeliančios bakterijos – galiausiai pažeidžiami ir patys dantys. Tad sveikos dantenos labai svarbios – jos uždengia jautrius dantų kaklelius ir padeda išsaugoti sveikus, stiprius ir dirgiklių nebijančius dantis.

Taigi svarbiausia laiku kreiptis į gydytoją odontologą – net ir retkarčiais atsiradęs dantų skausmas jau yra rimtas signalas, kad kažkas negerai. Beje, Lietuvoje jau galima įsigyti ir itin patogią naujovę – vaistinį preparatą Dolmen, kurio farmacinė forma yra geriamasis tirpalas paketėlyje. Tai puikus būdas visuomet su savimi turėti veiksmingą vaistą nuo silpno ir vidutinio dantų skausmo – jo nereikia užgerti vandeniu, lengva nuryti. Dėl vaisto vartojimo ir galimo šalutinio poveikio būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku, netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius