Lietuvos pacientai galės gydytis užsienyje, tačiau suteiktų paslaugų kainų skirtumą dengs iš savo kišenės

Nuo penktadienio, spalio 25 d., įsigalioja ES direktyvų nuostatos, kurios suteiks pacientams daugiau galimybių gydytis užsienyje, gauti reikiamas sveikatos priežiūros paslaugas, o ES šalių piliečiams – naudotis Lietuvos sveikatos priežiūros paslaugomis. Ši naujovė kelia labai daug klausimų žmonėms, pavyzdžiui, kiek kainuoja gydymas Lietuvoje ir svetur, ar bus reikalingi medikų siuntimai, norint išvykti gydytis, per kiek laiko bus atsiskaitoma už suteiktas paslaugas?
Sveikatos apsaugos specialistai perspėja, kad  Lietuvoje medicinos paslaugų kaina atitinka kokybę, o ES nepriklausančiose šalyse siūlomas pigus gydymas gali būti pavojingas.
. / Eriko Ovčarenko/dienraščio „15 minučių“ nuotr.

Valstybinės ligonių kasos (VLK) direktorius Algis Sasnauskas atkreipė dėmesį, kad mūsų šalies pacientams svarbu žinoti, jog už Lietuvos ribų sveikatos priežiūros paslaugos dažniausiai kainuoja daug brangiau. Pavyzdžiui, senosiose ES šalyse kainų skirtumai siekia daugiau nei 5 kartus, naujosiose – jie mažesni. Todėl lietuviams gydytis šiandien apsimoka nebent kaimyninėse Latvijoje, Estijoje ir Lenkijoje.

„Tai svarbu, nes svetur paslaugas gavusiems pacientams išlaidos bus kompensuojamos tik tokiomis pat kainomis, sąlygomis ir apimtimi kaip jos būtų kompensuojamos Lietuvoje. Be to, bus kompensuojamos tik tokių paslaugų, kurios teikiamos Lietuvoje, išlaidos. Kitas išlaidas, kurias pacientas patirs, pavyzdžiui, kelionės, nakvynės, apgyvendinimo, maitinimo ir t.t., turės dengti savo lėšomis“, – aiškino A.Sasnauskas.

Gali patirti finansinių nuostolių

Pacientai, pasiryžę vykti gydytis į užsienį, pirmiausia turėtų išsiaiškinti, kiek tai kainuos. Neįsigilinus galima patirti didelių finansinių rūpesčių.

„Raginame pirmiausia išsiaiškinti, kokios paslaugos bus kompensuojamos, kiek jos kainuos svetur, kokį skirtumą žmogus turės padengti iš savo kišenės. Be to, būtina išsiaiškinti, kokių dokumentų ir siuntimų reikės, norint išvykti, kokius dokumentus reikės pateikti grįžus, norint gauti kompensaciją“, – atkreipė dėmesį VLK direktorius.

VLK nuotr./Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) direktorius Algis Sasnauskas
VLK nuotr./Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) direktorius Algis Sasnauskas

Jei paslauga užsienyje bus pigesnė nei Lietuvoje, teritorinės ligonių kasos (TLK) ją kompensuos pagal faktą.

A.Sasnauskas pažymėjo, kad estetinės chirurgijos paslaugos nebus kompensuojamos, nes tai nedaroma ir Lietuvoje.

Kreiptis per metus nuo paslaugos suteikimo

VLK Tarptautinių ryšių skyriaus vedėja Jūratė Sabalienė pabrėžė, kad norint vykti į užsienį gydytis pirmiausia reikia gauti gydytojo siuntimą konkrečiai paslaugai, nes tokia sąlyga taikoma ir apdraustiesiems, gaunantiems sveikatos priežiūros paslaugas Lietuvoje.

Gydytojui iš anksto nurodyti, į kokią šalį vyks, nebūtina, nes siuntimas nurodytai paslaugai galios visose ES valstybėse.

„Iš užsienio grįžęs pacientas turi kreiptis į TLK ir pateikti gydytojo siuntimo kopiją, gautos paslaugos medicininius išrašus, finansinių dokumentų kopijas“, – aiškino J.Sabalienė.

Dėl kompensacijų į TLK žmonės gali kreiptis per metus nuo paslaugos gavimo. Kompensaciją pacientai gaus per 30 dienų nuo tos dienos, kai TLK priima sprendimą dėl kompensavimo. Išlaidos bus kompensuojamos ir už išduotus vaistus, medicinos prietaisus ar medicinos pagalbos priemones.

J.Sabalienė atkreipė dėmesį, kad pacientams jokių išimčių ir privilegijų svečioje šalyje nebus taikoma – paslaugų reikės laukti bendroje eilėje.

„Kai kurios planinėms paslaugoms, pavyzdžiui, dantų protezavimo ar klubo sąnario operacijoms, Lietuvoje yra didesnės eilės. Užsienio šalyse jos mažesnės, tačiau, jei pacientas užsienyje paslaugą gaus greičiau nei Lietuvoje, kompensacijos teks vis tiek laukti bendra tvarka – pagal tą eilę, kada paslaugą pacientas būtų gavęs Lietuvoje“, – paaiškino J.Sabalienė.

Būtina išsiaiškinti, kokių dokumentų ir siuntimų  reikės, norint išvykti, kokius dokumentus reikės pateikti grįžus, norint gauti kompensaciją.

Galimybe naudosis tik keli procentai pacientų?

Vykstantieji gydytis svetur informacijos apie kitose šalyse teikiamų paslaugų įkainius gali rasti naujai sukurtame tarpvalstybinės sveikatos priežiūros kontaktinių centrų tinkle, kuris užtikrins nuolatinį informacijos teikimą pacientams.

Lietuvoje konsultavimo paslaugas pacientams teiks Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūrai tarnybos ir VLK specialistai. Centro, veikiančio Lietuvoje, internetinės svetainės adresas – www.lncp.lt

Pagal atliktas studijas daroma prielaida, kad dėl ryškių medicinos paslaugų kainų skirtumų galimybe gydytis užsienyje ir gauti kompensaciją gali pasinaudoti vos keli procentai Lietuvos pacientų.

Lietuvai, garsėjančiai aukšta medikų kvalifikacija, bet nebrangiomis paslaugomis, kyla grėsmė sulaukti pacientų iš užsienio šalių. Tačiau nemanoma, kad tai pailgintų eiles Lietuvos pacientams, nes šalyje eilės susidaro ne dėl medikų stokos, bet dėl lėšų stygiaus.

Nuo penktadienio lietuviai turi galimybę vykti gydytis į ES valstybes, o jose gavę reikiamas medicinos paslaugas ir grįžę į Lietuvą gali kreitis į teritorines ligonių kasas Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje ir Šiauliuose.

Pateikus reikiamus dokumentus, pacientams bus kompensuojamos patirtos išlaidos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF). Manoma, kad tokio pobūdžio kompensacijos pareikalaus 1 proc. PSDF lėšų.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius