-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Pavasarinė alergija gali užklupti kiekvieną: žydėjimo sezonui ruoškitės iš anksto

Čiaudulys, galvos skausmas ir bendras silpnumas pavasarį nebūtinai reiškia peršalimą, galbūt tai ženklas, kad gamta pabudo ir alergijų sezonas jau prasidėjo. Sveikatos specialistų teigimu, svarbu žinoti pagrindinius alergijos ir peršalimo skirtumus, nes ilgiau nei savaitę vartojami vaistai užgulusiai nosiai gali stipriai pakenkti sveikatai, o tuo metu užleista negydoma alergija gali komplikuotis į sinusitą, astmą ar akių infekcijas.
Sezoninė alergija
Sezoninė alergija / 123RF.com nuotr.

„Eurovaistinės“ vaistininkė Regina Molotkova pranešime žiniasklaidai sako, kad pavasarinė alergija dažniausiai pasireiškia ne vien tik sloga, ją paprastai lydi ir kiti simptomai.

„Alergijos kamuojamiems žmonėms dažnai pasireiškia akių perštėjimas, vokų patinimas, padidėjęs niežulys nosyje, ausyse, gomuryje ar net galvos skausmas.

Visi šie simptomai gali tęstis visą parą, todėl neišvengiamai sutrinka įprastas gyvenimas – neretai tai trukdo kokybiškam miegui, tuomet padidėja nuovargis dieną, sumažėja darbingumas, gali nukentėti ir santykiai su artimaisiais“, – sako vaistininkė.

Pasak jos, svarbu stebėti savijautą ir alergijos nesupainioti su pavasariniu peršalimu. Net jeigu vienintelis požymis, kurį jaučiate, yra sloga, bet ji trunka ilgiau nei savaitę, reikėtų apsilankyti pas gydytoją alergologą.

VIDEO: 7 faktai apie alergiją žiedadulkėms, kuriuos žinoti pravers visiems

„Įprasta sloga turėtų praeiti per 5–7 dienas, tad jeigu simptomai nepraeina, neužsiimkite savigyda vartodami nosies užgulimą mažinančius vaistus. Jie ne tik nepadės nuo galimos alergijos, bet ilgiau nei savaitę vartojant tokius vaistus galima rimtai pažeisti nosies gleivinę“, – įspėja vaistininkė.

Stiprinti imuninę sistemą

Bene didžiausią įtaką alergijos intensyvumui turi imuninė sistema. Pasak R.Molotkovos, kartais stiprią imuninę sistemą turintys žmonės nemalonių alergijos simptomų gali iš viso nejausti, o imunitetui labai nusilpus, alergija gali pasireikšti net tiems, kurie anksčiau polinkio į alergijas neturėjo.

TAIP PAT SKAITYKITE: Gydytoja Jelena Tulčina: „Dėl vaikų alergijų kaltos ne žiedadulkės, o tėvai“

„Alergija pasireiškia tuomet, kai mūsų organizmas perdėtai sureaguoja į kurį nors alergeną, pavyzdžiui, žiedadulkes, naminius gyvūnus ar maisto produktus. Būtent nusilpęs organizmas negeba atpažinti, kad tai organizmui visiškai nekenksmingos medžiagos. Nestiprinant organizmo ir ignoruojant simptomus, šie tik stiprėja, alergija progresuoja, o žmogus ilgainiui tampa jautrus vis daugiau ir daugiau alergenų“, – sako specialistė.

Imuninės sistemos stiprinimas gali padėti išvengti ir nemalonių alergijų komplikacijų, pavyzdžiui, sinusito, astmos ar akių virusinės ligos – konjunktyvito. Pasak specialistės, imuniteto stiprinimui svarbūs žuvų taukai, vitaminas D, C, B grupės vitaminai.

15min.lt montažas/Kaip išvengti pavasarinės alergijos?
15min.lt montažas/Kaip išvengti pavasarinės alergijos?

Keisti įpročius ir ruoštis iš anksto

Numalšinti alergijos simptomus gali padėti ne tik vaistai ar medicinos priemonės, labai svarbu atkreipti dėmesį ir į kasdienius įpročius. Nors visiško kontakto su žiedadulkėmis išvengti praktiškai neįmanoma, keli svarbūs patarimai gali pagelbėti.

„Uždarose patalpose – bute, mašinoje, biure – reikėtų laikyti uždarytus langus, kad nepatektų žiedadulkės į vidų, o jeigu yra galimybė, vos grįžus iš lauko nusiprausti po dušu ir persirengti. Reikėtų stengtis mažiau būti lauke sausomis ir vėjuotomis dienomis, o geriausias laikas pasivaikščiojimams gamtoje – iš karto po lietaus“, – pataria R.Molotkova.

Pasak vaistininkės, palengvinti nemalonius simptomus gali padėti pasiruošimas žydėjimo sezonui. Likus maždaug dešimt dienų iki augalų sužydėjimo jau reikėtų pradėti vartoti vaistus nuo alergijos, pagalba bus dar didesnė, jei nosį reguliariai plausite jūros vandeniu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius