-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2013 09 05 /14:11

Penkiose Kauno vietose įrengti defibriliatoriai

Kaune įrengti penki išoriniai automatiniai defibriliatoriai. Šie prietaisai, galintys išgelbėti žmogaus gyvybę, naudojami sustojus širdžiai, įvykus širdies priepuoliui, esant nestabiliam širdies ritmui.
Defibriliatoriaus pristatymas
Defibriliatoriaus pristatymas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Defibriliatorius nuspręsta įrengti autobusų ir geležinkelio stotyse, Rotušėje aištėje veikiančiame restorane „Sadutė“, prekybos centre „Akropolis“ ir Laisvės alėjoje įsikūrusiame restorane „Miesto sodas“. Projektui skirta apie 150 tūkst. Lt. Vieno prietaiso kaina – 15 tūkst. Lt, kitos lėšos skirtos mokymams, viešinimui.

15min.lt primena, defibriliatoriai turėjo būti įrengti jau praėjusiais metais, tačiau tuomet neatsirado norinčių dalyvauti konkurse juos įrengti ir aptarnauti.

Šiemet konkursą laimėjusios viešosios įstaigos Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stoties vadovas Nerijus Mikelionis aiškino, kad prietaisai yra skirti greitai atgaivinti žmogų, kuriam sutriko širdies ritmas.

„Nieko nebestebina masinio susibūrimo vietose įrengti gesintuvai. Lygiai taip pat neturėtų stebinti ir defibriliatoriai. Žinoma, geriau, kad nei gesintuvai, nei gyvybę gelbėjantys defibriliatoriai niekada nebūtų panaudoti, tačiau kai kalba eina apie žmogaus gyvybę – atsarga gėdos tikrai nedaro“, – pabrėžė Kauno greitosios medicinos pagalbos stoties direktorius Nerijus Mikelionis.

Nelaimės metu iš stendo išėmus defibriliatorių, automatiškai siunčiamas skaitmeninis radijo ryšio signalas į artimiausią Kauno apskrities greitosios medicinos pagalbos dispečerinę. Dispečeris netrukus susisiekia su nelaimės vietoje esančiais žmonėmis ir jiems duoda tikslius nurodymus, kol atvyksta greitoji medicinos pagalba.

Šiuo prietaisu pagalbą pirmomis nelaimės minutėmis gali suteikti ir specialaus medicininio išsilavinimo neturintis žmogus. Paspaudęs mygtuką žmogus išgirsta žodinius ir tekstinius nurodymus, ką daryti ir koks turi būti tolesnis gaivinimo veiksmas.

Prie žmogaus prijungus elektrodus, prietaisas pats išanalizuoja širdies veiklą ir nurodo, ar reikalinga defibriliacija. Staigi mirtis suaugusį žmogų dažniausiai ištinka dėl širdies veiklos sutrikimo. Dažniausiai už ligoninės ribų mirštama įvykus skilvelių virpėjimui, kurį sustabdyti gali tik ankstyva defibriliacija.

VIDEO: Defibriliatorius Kauno autobusų stotyje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius