Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Pervalkoje sunkiai sužalotos merginos artimieji: „Lieka tik maldos“

„Mintys su Aušrine“. Toks užrašas, užrašytas kreida, šiomis dienomis atsirado Pervalkos kavinėje. Čia dirbusią devyniolikmetę Aušrinę, einančią prie jūros, partrenkė ir prispaudė automobilis. Nors ji jau pabudo iš komos, Klaipėdos universitetinės ligoninės medikai tebekovoja dėl jos gyvybės, o merginos tėvai ir brolis sako gyvenantys šia diena. Ir maldomis.
Kavinėje, kurioje dirbo Aušrinė
Kavinėje, kurioje dirbo Aušrinė / Skaitytojo nuotr.

Tragedija Pervalkoje įvyko antradienio pavakare, apie 17.40 val., kai Aušrinė su drauge ėjo prie jūros.

Pasak įvykio liudytojos, Aušrinė jau buvo perėjusi gatvę, o automobilis ją partrenkė ant šaligatvio. Įvykį matė Aušrinės draugė Ingrida, kuri tiesiog akimirkai sustingo gatvėje.

Transporto priemonė trenkėsi į greta esantį medį ir prispaudė merginą. Ją iš po automobilio išvadavo į vietą atvykę ugniagesiai-gelbėtojai.

Skaitytojo nuotr./Įvykio vietoje
Skaitytojo nuotr./Įvykio vietoje

„Tai – bemaž viskas, ką mes žinome apie avarijos aplinkybes. Dar tai, kad ant kelio nebuvo jokių stabdymo žymių, o eidamos merginos apsižvalgė ir arti automobilių nebuvo“, – 15min sakė Aušrinės tėvai Eglė ir Kastytis.

Kaip skelbė žiniasklaida, avariją sukėlė 19 metų Neringos savivaldybės politikas. Tačiau Aušrinės artimieji sako, kad apie tai kalbėti nenori – įvykį tiria policija, kontroliuoja prokuratūra, taip pat yra advokatas.

Patyrė daugybinius lūžius

Su Egle ir Kastyčiu susitikome Klaipėdoje, jiems išėjus iš ligoninės. Kiekvieną vakarą, kai yra lankymo valandos, jie būna su dukra. Kartu – ir jų sūnus Simas.

Likimo paradoksas: šiemet pavasarį Aušrinė, kuri Kaune studijuoja slaugą, praktiką atliko būtent šioje Klaipėdos universitetinėje ligoninėje.

„Keista, mokėsi Kaune, o praktikai pasirinko šią ligoninę. Dabar ateina slaugytojos ir klausia: ar čia mūsų kolegė?“ – sakė Aušrinės mama Eglė.

Tiek Eglė, tiek Kastytis sustabdė savo darbus Kaune ir laikinai apsigyveno pajūryje. Įvairią pagalbą jiems teikia kavinės, kurioje dirbo Aušrinė, savininkas. Jo pagalba tėvams – labai svari.

Artimieji laukia, kada dukterį bus galima pervežti į Kauną, nes kol kas dėl sveikatos būklės jos vežti negalima. Ne tik todėl, kad patys ten gyvena, bet visų pirma dėl to, kad Klaipėdoje nėra atliekamos visos operacijos, kurių reikia.

Aušrinė patyrė daug ir sunkių sužalojimų: atviri kojų lūžiai, lūžęs dubuo, ranka, kitos žaizdos, nubrozdinimai, sutrenkti vidaus organai.

„Dabar ji iš komos pabudusi. Kiek žinom, jai buvo sukelta dirbtinė koma dėl nežmoniškų skausmų. Ji mus atpažįsta, tačiau sunkiai bendrauja, neatsimena, kas buvo vakar. Jai skiriami stiprūs nuskausminamieji. Laukia dar ne viena operacija“, – kalbėjo Aušrinės artimieji.

Tėvai dėkingi už pagalbą

Kalbėdami apie nelaimę Eglė ir Kastytis nekalba tik apie skausmą. Jie sako jaučiantys begalinį dėkingumą visiems, kurie padėjo ir padeda – Klaipėdos ir Kauno medikams, giminėms, artimiesiems, šeimai, draugams, kavinės, kurioje dirbo Aušrinė, personalui ir dukters draugei Ingridai, kuri suteikė pirmąją pagalbą.

Slaugą studijuojanti mergina iš karto po tragedijos nepasimetė, tačiau, kol atvyko medikai, darė širdies masažą. Jei ne ji – nežinia, ar Aušrinė būtų likusi gyva. Taip pat suteikti pagalbą padėjo nepažįstama moteris, ėjusi pro šalį.

Įvykio vietoje, pasak tėvų, dirbo du greitosios medicinos ekipažai. Kauniečiai dėkingi ir Klaipėdos medikams, kurie padarė ir tebedaro viską, kad Aušrinė gyventų.

„Žinot, aš visko buvau prisiklausiusi apie medikus, bet kai nelaimė nutiko mūsų šeimai, neturiu jokio priekaišto“, – sakė merginos mama.

Aušrinė savanoriavo tikinčiųjų bendruomenėje „Pažink save“. Po nelaimės maldoms susivienijo ne tik ši, tačiau ir kitos bendruomenės.

„Mums rašė pažįstami ir iš užsienio, atrodo, kad visa Lietuva su mumis, užsakyta daug mišių. Dabar daugiau nieko padaryti ir negalima, lieka tik melstis“, – kalbėjo merginos tėvai.

Skaitytojo nuotr./Kavinėje, kurioje dirbo Aušrinė
Skaitytojo nuotr./Kavinėje, kurioje dirbo Aušrinė

Apie avariją pranešė darbdavys

Kai įvyko nelaimė, Aušrinės tėvai ir brolis buvo Kaune. Broliui apie nelaimę telefonu pranešė kavinės, kurioje dirbo mergina, savininkas.

Kaip tik tuo metu jis važiavo pro šalį ir pamatė eismo įvykį. Sustojęs paklausti, ar nereikia pagalbos, vyras atpažino, kad sunkiai sužalota mergina – Aušrinė.

„Man paskambino sūnus Simas. Paklausė, ką veikiu. Pasakiau, kad ruošiuosi eiti pasivaikščioti. Tada jis man pasakė, kad niekur neisiu, nes mes turime važiuoti“, – prisiminė Eglė.

Moteris išsigando, kad kažkas nutiko sūnui. Tačiau Simas pasakė, kad į avariją pateko sesuo.

„Aš galvojau, gal lūžo kokia ranka, gal šokas. Kad rasim taip – netikėjau. Mes nežinojome, ar ji liks gyva. Nežinome ir dabar, kas bus toliau“, – kalbėjo Eglė. Kai tėvai atvyko į ligoninę, dukra buvo operuojama.

Tiesa, avarijos pasekmės galėjo būti dar skaudesnės, tačiau Aušrinė krito ne ant asfalto, o ant žemės.

Prašo ministerijos dėmesio

Kastytis ir Eglė kalbėti apie tai, kas nutiko jų šeimai, visų pirma sutiko dėl to, jog tikisi Susisiekimo ministerijos dėmesio ir sprendimų dėl šio kelio ruožo.

Pervalką, taip pat netoliese esančią Preilą kauniečiai žino gerai. Čia kiekvieną vasarą atvyksta ir jų vaikai.

„Ten yra pėsčiųjų perėja ir tai vienintelė vieta, kur žmonės, kirsdami gatvę, eina prie jūros. Ta vieta pavojinga, stovi ženklas 70. Tačiau mašinos važiuoja greitai. Ten būtinos greičio ribojimo priemonės. Kad ir gulintis policininkas“, – kalbėjo Aušrinės tėvai.

Dar viena problematiška vieta – ties Preila, kur norėdamas nueiti iki jūros nerasi nė vienos perėjos.

Pasak kauniečių, vietos gyventojai dėl to kreipėsi į vietos savivaldybę, tačiau už respublikinės reikšmės kelius atsakinga Susisiekimo ministerijai pavaldi Lietuvos automobilių kelių direkcija.

„Neringoje keliai yra tragiški. Tuo keliu, kur važiuoja automobiliai, eina ir pėstieji, nes nėra šaligatvių.

Mes norime, kad ši nelaimė, nutikusi mums, paliestų ir valdininkus, kad jie išgirstų“, – kalbėjo Eglė ir Kastytis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius