Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Pienligė – ne tik moterų, bet ir vyrų liga

Nuo pienligės gydant tik vieną partnerį, norimo rezultato galima taip ir nepasiekti, o liga nuolat kartosis, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Be to, kaip teigia akušerė-ginekologė Lietuvos seksualinės medicinos draugijos narė Lina Čiaplinskienė, negydoma makšties pienligė gali sukelti savaiminį persileidimą, o vėlesniame nėštumo trimestre – ir priešlaikinį gimdymą.
Pora
Pora / 123RF.com nuotr.

Pienlige gali sirgti abu partneriai, todėl ir gydyti reikia abu, tiek moterį, tiek vyrą, sako A.Unikauskas. Pasak jo, pienligė – makšties gleivinės grybelinis uždegimas. Statistika rodo, kad maždaug 75 proc. moterų bent kartą gyvenime yra sirgusios šia liga, o apie 5 proc. visų moterų pienligė kartojasi.

Gydytoja L.Čiaplinskienė sako, kad sergant šia liga pasireiškia itin nemalonūs simptomai: baltos, panašios į varškę išskyros, niežulys, deginimo pojūtis makštyje, skausmas šlapinantis. Pienlige susirgti galima dėl kelių priežasčių, tačiau, pabrėžia ji – tai nėra lytiniu keliu plintanti liga.

„Pienligės priežastys – skurdi mityba, besaikis saldumynų vartojimas, susilpnėjęs imunitetas, antibiotikai, antsvoris, skydliaukės veiklos sutrikimas, diabetas, lankymasis baseinuose, pirtyse. Viena dažniausių priežasčių – skurdi mityba, moterys laikosi dietų, gauna nepilnavertį maistą ir trūksta medžiagų, kurios slopina imunitetą ir tuomet atsiranda uždegimas“, – sako L.Čiaplinskienė.

Savo klinikinėje praktikoje ginekologė su šia liga susiduria kasdien, nes patiriami simptomai moterims trukdo užsiimti kasdiene veikla. Nors dažnai pacientės šią ligą laiko gėdinga, gydytoja užtikrina – tai itin dažnas sutrikimas.

„Grybelis yra kiekvieno žmogaus normalios mikrofloros dalis, grybelio sporų galime aptikti žarnyne. Apie 50 proc. moterų turi grybelio savo makšties gleivinėje, bet jis neturi sukelti simptomų. Yra tam tikras kolonijų kiekis ir tada, kai mielgrybis pradeda sparčiai daugintis, prasideda visi negerumai ir sukeliamos išskyros“, – sako ji.

Ypač svarbu suklusti besilaukiančioms moterims – pienligę būtina gydyti ir nėštumo laikotarpiu: „Negydoma makšties pienligė gali sukelti savaiminį persileidimą, o vėlesniame nėštumo trimestre – ir priešlaikinį gimdymą.“

L.Čiaplinskienė teigia, kad didžiausia problema – moterų nenoras kreiptis į specialistus: „Tikrai negalima užsiimti savigyda. Yra keli grybelio tipai ir jei gydysime ne tuo preparatu, kuriuo reikia, negausime norimo efekto. Tam, kad nustatytume, kokio reikia preparato, atliekame tyrimus. Taip pat griežtai negalima naudoti higieninių įklotų, nes sutrikdoma normali oro cirkuliacija.“

Nors grybelis nėra lytiniu keliu plintanti liga, dažnas partnerių keitimas, sako ji, gali paskatinti šios ligos atsiradimą. „Teorija labai paprasta – kiekvienas iš mūsų turime skirtingą ekosistemą. Lytinių santykių metu apsikeičiama mikroflora ir gali atsirasti grybelis, nes partneris gali būti grybelio nešiotojas“, – tikina gydytoja.

Pasak A.Unikausko, nors pienligė laikoma moterų liga, ja serga ir vyrai: „Nuo pienligės gydant tik vieną partnerį, norimo rezultato galima taip ir nepasiekti, o liga taps nuolat pasikartojanti. Tiesa, vyrų pienligė vadinama šiek tiek kitaip – kandidoziniu balanitu. Tačiau iš esmės tai yra ta pati liga.“

Pasak Lietuvos urologų draugijos prezidento, urologo Ramūno Kerpausko, išskiriamos dvi grupės vyrų, kurie labiau linkę susirgti pienlige: vyrai, kurių apyvarpė susiaurėjusi ir vyrai, kurių imuninė sistema nusilpusi.

„Be abejo vyrai serga pienlige, tačiau dažniausiai apie ją sužino tik tada, kai suserga. Vyrai tą ligą ne tik jaučia, bet ir mato – spuogelius, paraudimą, sutinimą. Tai ne tik skausmas, bet ir akivaizdi liga, tada dažniausiai skuba pas urologą. Tačiau vyrai serga rečiau nei moterys, nes jų higiena lengvesnė ir jie neturi tiek rizikos faktorių“, – sako R.Kerpauskas.

Vyrų pienligei, pasak urologo, būdingi šie simptomai: bėrimai, diskomfortas šlapinantis, niežėjimas, varpos patinimas, varpos galvutės paraudimas, skausmas, balkšvos apnašos.

„Vyrai pienlige gali susirgti ir ne po lytinių santykių. Tai gali būti ir dėl antibiotikų naudojimo, susilpnėjusio imuniteto, cukrinio diabeto. Pasveikimas ir gydymas trunka apie vieną savaitę, tačiau kartais užtenka ir vienos tabletės – vienos dienos gydymo“, – teigia R.Kerpauskas.

Tuo tarpu moterims, pasak L.Čiaplinskienės, taip lengva nėra, nes jos skundžiasi pasikartojančiais uždegimais: „Kadangi grybelio spora formuojasi 12 parų, paprastai gydymą skiriame dvejoms savaitėms, bet čia kalbame apie sunkesnius, pasikartojančius ligos atvejus. Kartais žmogaus imuninė sistema susitvarko pati ir vaistų neprireikia, bet liga gali pasikartoti.“

Jei liga negydoma, moterims gresia rimtos komplikacijos. „Grybelis gali patekti į gimdą, nukeliauti į gimdos kaklelį ir sukelti gimdos uždegimą. Gali grėsti nevaisingumas. Labai svarbu žinoti – jei moteriai diagnozuojamas grybelis ir ji vartoja vaistus jam gydyti, tą mėnesį griežtai draudžiama bandyti pastoti, nes antigrybeliniai preparatai turi teratogeninį poveikį. Tai yra tikrai rimta liga“, – sako ginekologė.

L.Čiaplinskienei taip pat teko susidurti su atvejais, kai vyrų pienligė tapo nevaisingumo priežastimi: „Buvo atvejų, kad aptinkame spermoje gliutinaciją, formuojasi didžiulės blokados, kurios trukdo spermatozoidui judėti.“

Parengė Gertrūda Stripeikytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius