-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pietų Korėjoje norintys nusižudyti gydomi „mirties terapija“ – trumpam palaidojami gyvi

Pietų Korėjoje siūlomas neįtikėtinas sau norinčių gyvybę atimti pacientų gydymo būdas – jie tam tikram laikui uždaromi mediniuose karstuose. Manoma, kad tokia „mirties imitacija“ padeda geriau įvertinti ir labiau branginti gyvenimą po to, kai žmonės pamato, kaip atrodytų jų paskutinės akimirkos.
Pietų Korėjoje sau gyvybę norintys atimti žmonės gydomi uždaromi į karstus
Pietų Korėjoje sau gyvybę norintys atimti žmonės gydomi juos uždarant į karstus / South China Morning Post stop kadras

Korėjoje savižudybių skaičius auga – kiekvieną dieną nusižudo apie 40 žmonių. Ekspertai mano, kad dėl daugybės depresijos ir savižudybių atvejų kalta itin konkurencinga atmosfera šalyje. Pasak Seulo „Hyowon“ gydymo centro (Hyowon Healing Center), jų „mirties patirties“ terapija gali padėti išspręsti šią krizę.

2012 metais atidarius „Hyowon Healing Center“, masinių „gyvųjų laidojimo“ ceremonijose jau dalyvavo daugiau nei 25 000 žmonių, kurie tikėjosi, kad imituodami savo mirtį, ims labiau vertinti gyvenimą.

Terapijos dalyviai būna labai įvairūs – paaugliai, kuriems sunku atsispirti spaudimui mokykloje, suaugusių vaikų tėvai, sunkiai išgyvenantys izoliaciją, ir pagyvenę žmonės, bijantys tapti finansine našta savo šeimoms.

VIDEO: ‘Attending’ your own funeral: South Koreans fake their funerals for life lessons

Jie visi apsivelka baltus chalatus ir sugula į eilėmis išdėstytus karstus. Šalia kiekvieno karsto yra nedidelis staliukas su rašikliu ir popieriumi.

Iš pradžių gydymo centro klientai sėdi karstuose ir išklauso trumpos buvusio laidotuvių darbuotojo Jeongo Yong-muno, kuris dabar yra šio gydymo centro vadovas, kalbos. Jis paaiškina, kad jie turėtų priimti savo problemas kaip gyvenimo dalį ir pabandyti rasti džiaugsmo net sudėtingiausiose situacijose.

Tada gydomieji atsigula į karstą ir užsimerkia, kad būtų padaryta jų portretinė „laidotuvių nuotrauka“. Vėliau jie surašo savo testamentą arba parašo atsisveikinimo laišką artimiesiems ir garsiai perskaito visai grupei paskutinius savo žodžius. Artėjant „mirties valandai“, jiems pasakoma, kad dabar laikas „pereiti anapus“.

Uždegamos žvakės ir į kambarį įeina „Korėjos mirties angelas“. Studentai dar kartą atsigula savo karstuose, o angelas uždaro kiekvieno jų dangtį. Jie paliekami vieni tamsoje maždaug dešimčiai minučių, kad per tą laiką patirtų pomirtinio gyvenimo „nebūtį“.

Pacientai raginami išnaudoti šį laiką savo gyvenimo apmąstymams iš kitos perspektyvos. Kai pagaliau išlipa iš savo karstų, žmonės teigia, kad jaučiasi „žvalūs“ ir „išlaisvinti“. Jeongas Yong-munas dar kartą įeina į kambarį ir taria jiems: „Jūs pamatėte, koks jausmas būti mirusiam, esate gyvi ir privalote kovoti!“

Terapijos idėja yra suteikti žmonėms galimybę pagalvoti apie mirties „žalą“ ir suvokti, kiek skausmo jie gali sukelti savo artimiesiems, nusprendę pasitraukti iš gyvenimo.

Karstų terapijos koncepcija nėra nauja – prieš kelerius metus karstų gamintojas iš Ukrainos pasiūlė žmonėms galimybę pagulėti kai kuriuose patogiuose jo kūriniuose. Yra ir psichoterapijos klinika Šenjange, Kinijoje, kur psichologinių problemų turintys žmonės gydomi mirties terapija.

Daugelis šią terapiją išbandžiusių žmonių vėliau teigė, kad atsipalaidavo ir pasijuto labai pozityviai. „Kai supranti mirtį ir ją išgyveni, tavo požiūris į gyvenimą visiškai pasikeičia“, – sakė 75 metų Cho Jae-hee'as, dalyvavusi neseniai vykusiose savo laidotuvėse – tokią galimybę jai pasiūlė jos senjorų globos namai.

Kur pranešti ir ieškoti pagalbos
Jei reikia skubios pagalbos
Skambinkite pagalbos telefonu 112
Jei esate savižudybės krizėje, arba ieškote pagalbos kitam
Jei patyrėte smurtą
Jei reikalinga emocinė (psichologinė) pagalba telefonu, arba internetu
Jei esi vaikas ir tau reikalinga pagalba

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius