-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmieji kartai sporto ir šokių treniruotėse: prakaitavo delnai ir pynėsi kojos

Artėjant naujiesiems metams ne vienas sau duoda pažadą: „Nuo kitų metų sportuosiu“. Kauniečiams šį pažadą įvykdyti – kur kas paprasčiau, mat jau nuo sausio 2-osios Kaune prasideda naujas nemokamų treniruočių „Judėk sveikai“ etapas. Rinktis sau tinkamas treniruotes gali skirtingo amžiaus grupių žmonės, kai kurie užsiėmimai tinka senjorams, visai šeimai ar mamoms su mažais vaikais.
Projektas „Judėk sveikai“. Funkcinė treniruotė sporto namuose „Šešios trim“
Projektas „Judėk sveikai“. Funkcinė treniruotė sporto namuose „Šešios trim“ / Mindaugo Šatkaus nuotr.

Kas yra "Judėk sveikai"? Kaune vykstančius užsiėmimus nutariau išbandyti ir savo kailiu.

Kai sporto salėje nuskamba Nely Paltinienės daina „Tu ateik į pasimatymą“ tampa mažų mažiausiai keista. Tačiau lėtą melodiją netrukus nutraukia sporto bendruomenės „Šešios trim“ įkūrėjo Mindaugo balsas, o jau po kelių pirmųjų minučių supranti, kad lėta pradžia buvo tarsi kokia optinė apgaulė.

Tempo čia – apstu. Nuovargio – irgi. „Kažin kada baigsis?“ – tyliai klausiu greta sportuojančios moters.

„Jau turbūt pabaiga, nes šitą dažniausiai palieka pabaigai“, – sako ji.

„Jurgita, užpakalis ne taip“, – išgirstu Mindaugo balsą, ir noriu slėptis už kolonos. Kad nematytų.

„Rankas laikai ne taip“, – vėl išgirstu, ir nesuprantu, ar iš maždaug penkių dešimčių žmonių čia esu vienintelė, viską daranti ne taip. Kitą kartą, manau, reiktų ateiti su dujokauke – kad nepažintų.

Tiesą sakant, nors treniruotėje lankausi pirmą kartą, tačiau „Šešios trim“ įkūrėją, vadovą ir patį keisčiausią trenerį Kaune Mindaugą Šatkų pažįstu, mat teko apie jį rašyti, taip pat susitikti kituose miesto renginiuose, kviesti į televizijos laidą.

Antra vertus, feisbukas apskritai suartina net ir menkai pažįstamus žmones ir kartais imi jaustis taip, tarsi kartu būtum šventęs Kalėdas ir Naujuosius metus.

Treniruočių pasirinkimas didelis

Kaune jau nuo 2013 metų vyksta miesto savivaldybės inicijuoto projekto „Judėk sveikai“ užsiėmimai.

Gėda prisipažinti, tačiau juos atradau tik vos prieš kelias savaites. Įvairios nemokamos treniruotės skirtos skirtingoms žmonių grupėms – pagal jų amžių, pomėgius, o tokia iniciatyva kauniečiai skatinami daugiau dėmesio skirti aktyviam gyvenimui, pakelti sėdmenis nuo kompiuterių ir bent trumpam padėti į šalį televizijos pultelius.

„Judėk sveikai“ atradau kalbėdamasi su vienu iš savo pašnekovu Pauliumi, kuris pasakojo einantis į šokius.

„Tai ten porom?“ – paklausiau, nes, tiesą sakant, šokanti pora man yra vienas gražiausių vizualių reikalų.

Ne, sako Paulius, nes tiek vyrų, kiek yra norinčių šokti moterų, paprasčiausiai nėra. Tai – linijiniai šokiai. Salsa, bachata, rumba ir kiti.

„Ir aš noriu“, – pasakiau Pauliui,

„Tai ateik“.

„Tai kad nemoku, o jūs ten jau pažengę“.

Bet svarbiausia, sako Paulius, atsipalaiduoti. Nes gaudančių pušį yra ir daugiau. Juolab – ateini ne todėl, kad ruoštumeisi šokių varžyboms, o todėl, kad gerai praleistum laiką.

Valanda – kaip akimirka

Socialiame tinkle atrandu šokių studijos trenerę, kuri veda užsiėmimus. Ir pasidalinu savo abejonėmis.

„Taip, grupė jau pažengusi, bet ateikit“, – padrąsina šokių studijos „Dance4fun“ trenerė Gerda.

Drąsu? Nelabai. Kojos pinasi? Dar ir kaip. Gaudai pušį? O kaip ne?

Tačiau Paulius buvo teisus, nes valanda pralėkė kaip akimirka. Šokiai man galbūt patiko ir todėl, kad mėgstu klausytis Lotynų Amerikos muzikos. Ji dažnai skamba fone rašant tekstus ar tvarkantis namuose.

Nežinau, kaip tai patinka kaimynams, nes šios muzikos man norisi klausytis garsiai. Taip, kad, regis, norėtų skilti sienos.

Lotynų Amerikos muzika yra viskas viename, kas gali tilpti į žodžius „mano muzika“. Ji – tarsi įkurtas laužas, kuriame apstu aistros ir judesio.

Beisbolo lazdos nereikėjo

Iš gausybės „Judėk sveikai“ užsiėmimų nutariu išsirinkti dar vieną. Renkuosi pagal tai, kas patinka man, kas yra arčiausiai darbo.

Treniruotės senjorams man dar kiek per ankstyvos, mamoms su vaikais – jau per vėlu, zumba – toliau nuo darbo, jogos nenoriu, boksas taip pat telieka kitiems.

Dėl visų išvardintų priežasčių išsirenku jau minėtas „Šešios trim“ funkcines treniruotes. Iš nuostabos klapsiu akimis, kai „Google maps“ parodo, kad nuo mano darbo iki sporto namų – 145 metrai. Tai yra arčiau, nei stovi mano automobilis.

Kaip ir kiekvienam naujokui, kyla klausimų. „Mindaugai, ką atsinešti į treniruotę? Jogos kilimėlį, bokso kriaušę, beisbolo lazdą?“ – užklausiu trenerio.

„Gerą nuotaiką, vandens ir jogos kilimėlį“.

O daugiau nieko ir nereikia. Intensyvi valanda yra išties intensyvi, bet džiaugsmas už save, pakėlus sėdmenis nuo kėdės, yra neišpasakytas.

Be to, kiekvieną kartą čia nežinai, kas bus. Štai praėjusią savaitę sportuojančius nustebimo trupės „Nuepiko“ šokėjų invazija. Trys šiuolaikinio šokio šokėjai sporto namuose „Šešios trim“ pristatė Kūčių išvakarėse Kaune vyksiantį šokio spektaklį „Ground zero“.

VIDEO: Šokio trupės Nuepiko pasirodymas sporto namų „Šešios trim“ treniruotėje

Gaila tik, kad metų pabaiga įsuka į darbus, tad kaip ir dažnam – paskutinės savaitės tapo su dideliu laiko deficitu.

Tačiau jau neturkus, kartu su naujais metais, prasidės ir naujas „Judėk sveikai“ sezonas.

Tai – ne tik laikas sau, tai – susitikimai su naujais žmonėmis, tai – dovana savo kūnui.

„Judėk sveikai“ programa
„Judėk sveikai“ programa

Naujasis sezonas – nuo sausio 2 dienos

Paulina Jukonytė, Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, projekto „Judėk sveikai“ koordinatorė sako, kad „Judėk sveikai“ išties tapo atradimu kauniečiams, o per metus čia apsilankė apie 45 tūkstančiai žmonių.

Vien per savaitę į „Judėk sveikai“ užsiėmimus susirenka nuo 700 iki maždaug 800 kauniečių.

Vieniems jų šie užsiėmimai apskritai yra beveik pirmoji pažintis su sportu, kiti jas derina prie savo įprastų sportinių veiklų.

„Itin džiugu dėl to, kad yra žmonių, kurie, prasidėjus šiam projektui, atrado aktyvią veiklą, nors buvo sportavę tik mokykloje ar studijų metais. Tai yra labai svarbu, nes projektas pasiekė tuos, kam ir buvo skirtas.

Labai norime, kad ir kitais metais į treniruotes, užsiėmimus ateitų kuo daugiau kauniečių, kad gerėtų visuomenės sveikata ir kad žmonės įprastų gyventi aktyviai“, – kalbėjo P.Jukonytė.

Nuo kitų metų bus ir naujovių – šokiai vyks Šilainių mikrorajone, taip pat čia persikels ir joga. Kitos treniruotės vyks skirtingose miesto vietose.

P.Jukonytės nuomone, kauniečiams projektas patiko ir jie treniruotes ir užsiėmimus lanko dėl kelių priežasčių.

„Tai – ir tinkamas laikas, užsiėmimų įvairovė, profesionalūs treneriai, draugiška aplinka, bendruomeniškumo jausmas, o ateinat į jas nereikia registruotis. Be to, treniruotėse galima atrasti bičiulių, susipažinti su naujais žmonėmis“, – kalbėjo P.Jukonytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius