Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmieji peršalimo požymiai: kaip juos įveikti greitai ir efektyviai?

Kaip šaltuoju metu išvengti bacilų ir nesusirgti? Tinkamai savimi besirūpindami galime užkirsti kelią peršalimo ligoms. Nuo ko pradėti?
Gripo epidemija
Gripo epidemija / „Scanpix“ nuotr.

Sušildykite kojas

Greičiausiai pastebėjote, jog vos tik sušąla kojos, iškart prasideda sloga. Varvanti nosis labai greitai gali peraugti į rimtesnius susirgimus, todėl štai greitoji pagalba – šildykite kojas.

Galite jas pamasažuoti, pamirkyti šiltame vandenyje, užklijuoti šildančius pleistrus ar tiesios apsimauti vilnones kojines. Pravartu ir išsirinkti tinkamą ir kokybišką avalynę, su kuria kojos išliks šiltos ir sausos.

Sušilkite patys

Tam labiausiai tiks šilti gėrimai, pavyzdžiui, arbata su citrina, aviečių, imbierų gėrimas, žolelių arbatos. Nesirinkite alkoholio, kadangi jis tikrai nepadės jums pasveikti, netgi priešingai. Skanaukite ir šiltą pieną, taip pat patariama šiltai apsiklojus pagulėti 30–40 minučių.

Tapkite ... kate

Tai pratimas, atkeliavęs iš jogos, kuris, tikinama, padeda įveikti gerklės skausmus. Katės poza skatina kraujo pritekėjimą į gerklės sritį ir kovoja su uždegiminiais procesais. Šis pratimas yra efektyvus dar pasirodžius pirmiesiems peršalimo požymiams.

„Shutterstock“ nuotr./Joga: karvės poza (kairėje) ir katės poza (dešinėje)
„Shutterstock“ nuotr./Joga: karvės poza (kairėje) ir katės poza (dešinėje)

Ant žemės įsitaisykite keturiomis. Įkvėpkite ir su iškvėpimu išrieskite nugarą, pilvas turėtų kiek nusileisti į apačią, o pečiai ir galva – pakilti į viršų (žr. nuotrauką kairėje). Tai vadinamoji karvės poza. Iškart po jos lengvai ir ramiai kvėpuodami pereikite į katės pozą, nugarą išriesdami į viršų ir kiek susikūprindami (žr. nuotrauką dešinėje). Šių dviejų pozų seką kartokite vieną po kitos maždaug 10 kartų, vis labiau ištempdami visus nugaros raumenis.

Išmėginkite masažą

Arba kitaip tariant, įtrynimus: geriausia tai daryti krūtinės ir nosies „sparnelių“ srityje, kadangi tai suaktyvina kraujotaką ir padeda greičiau sveikti. Galima rinktis ir specialius tepalus, kuriuos galima įtrinti, tačiau prieš tai būtina pasikonsultuoti su gydytoju, kad jis rekomenduotų geriausią ir labiausiai jūsų būklei tinkantį sprendimą.

Medaus stebuklas

Užuot griebęsi sirupų ar kitų vaistų nuo kosulio, atsigręžkite į medų. Medus – tai puikus pasirinkimas kenčiantiems nuo gerklės skausmo ir kosulio. Kaip sako profesorius Harley Rotbartas – 1–2 arbat. š. tiesiai iš stiklainio ar į arbatą (tik ne labai karštą!) gali tapti puikiu vaistu.

Nosies priežiūra

Tam jums labiausiai tiks jūros vanduo, kadangi padės užkirsti kelią įsibėgėjančiai slogai. Be to, karštas dušas taip pat puikus pasirinkimas – šilta drėgmė padeda išvalyti nosies ertmę.

Skalaukite gerklę sūriu vandeniu

Pusę šaukštelio druskos ištirpinkite šiltame vandenyje ir gautu mišiniu skalaukite burną: „Druska ištraukia vandens perteklių patinusiuose audiniuose, mažina uždegimines reakcijas, gerklės sudirgimą“, – pažymi Philippas Hagenas. Skalavimo metu taip pat pašalinamos ir bakterijos bei virusai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius