-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Pirmosios širdies operacijos Lietuvoje 50-metis: pacientė iki šiol kasdien dėkoja medikams

Nuo to, kai 1964 metais profesorius Algimantas Marcinkevičius 14-metei mergaitei atliko pirmąją Lietuvoje širdies operaciją su dirbtine kraujotaka, praėjo 50 metų. VUL Santariškių klinikų (VUL SK) generalinis direktorius prof. akad. Kęstutis Strupas teigė, kad tai buvo ne tik pirmoji tokia svarbi operacija, bet ir širdies chirurgo specialybės atsiradimo impulsas. Širdies chirurgijos centro vadovas Virgilijus Tarutis pridūrė, kad pažanga nuo to laiko padaryta didžiulė – dabar Santariškių klinikų širdies centras gali prilygti moderniausiems Europos širdies centrams.
Pirmoji širdies operacija Lietuvoje prieš 50 metų
Pirmoji širdies operacija Lietuvoje prieš 50 metų / Petro Katausko nuotr.

Pirmoji širdies operacija Lietuvoje

Aldonai Andrejevai-Čečurko 1964 metais buvo 14 metų. „Buvau sąmoninga, tad gerai pamenu tą savijautą – nori bėgti, bet negali, nori sportuoti – negali. Iki mokyklos man tekdavo eiti 5 km, paskutiniuosius metus prieš operaciją į ją jau nėjau – praleidau“, – savijautą prieš operaciją prisiminė moteris, kuriai buvo atlikta pirmoji Lietuvoje širdies operacija.

„Gulėjau ir Vilniaus, ir Kauno ligoninėse, gydytojai sakydavo, kad gali padėti. Praėjus kuriam laikui man būtinai liepė kreiptis į profesorių Algimantą Marcinkevičių. Atvažiavau, aišku, gydytojai mane apžiūrėjo, darė daug tyrimų. Buvo ir baimės, ir džiaugsmo – atsirado viltis, kad pasveiksiu“, – prisiminimais dalinosi A.Andrejeva-Čečurko.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Aldona Andrejeva-Čečurko
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Aldona Andrejeva-Čečurko

Moteris pasakojo, kad to pamiršti tiesiog neįmanoma. Apie medikus, išgelbėjusius jai gyvybę, A.Andrejeva-Čečurko pagalvoja kasdien: „Mintys mane lanko labai gražios. Nebuvo tokios dienos, kad pabudusi nepagalvočiau apie savo daktarus. Ypač gerai pamenu daktarą Giedrių Uždavinį“, – juokavo moteris.

A.Andrejevą-Čečurko į operacinę vežęs širdies chirurgas taip pat dalyvavo istorinio įvykio paminėjime. G.Uždavinys pridūrė, kad ne visi laurai tenka gydytojams. „Aldonai ir jos tėvams reikia padėkoti už drąsą, nes toli gražu ne visi tam pasiryždavo“, – pridūrė gydytojas.

 Petro Katausko nuotr./Pirmoji širdies operacija Lietuvoje prieš 50 metų
Petro Katausko nuotr./Pirmoji širdies operacija Lietuvoje prieš 50 metų

Pažanga – didžiulė

Šiandien VUL SK per metus atliekama daugiau nei 1000 sudėtingų širdies operacijų suaugusiems ir daigiau nei 200 mažiesiems pacientams. Taip pat atliekamos ir širdies transplantacijos. Prieš kelis metus klinikose gyvybė buvo išgelbėta itin mažam – vos trijų mėnesių ligoniukui – jam buvo sėkmingai persodinta širdis. Per visus 50 metų Širdies chirurgijos centre atliktos net 41 297 širdies operacijos.

„Džiaugiuosi, kad tikrai turime kuo pasigirti. Praėjusiais metais pačios didžiausios operacijų grupės rezultatai yra patys geriausi per visą centro gyvavimo istoriją. Mirštamumas yra mažesnis nei Europos vidurkis, kas yra labai gerai. Įgimtų širdies ligų chirurgijos rezultatai, jei paimtumėme kelias atskiras grupes, kelis metus yra idealūs – neturime nė vieno mirusio vaiko nuo 2010 metų. Aišku, būtina paminėti ir širdies transplantacijas, mūsų centras šiuo metu Lietuvoje yra pažangiausias“, – kalbėjo V.Tarutis. Širdies chirurgijos centro vedėjas pridūrė, kad minėtame centre atlikta ir daugiausiai širdies persodinimo operacijų Lietuvoje – iki apvalaus skaičiaus trūksta kelių – jų atlikta 98.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Chirurgas Virginijus Tarutis
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Chirurgas Virginijus Tarutis

V.Tarutis pabrėžė, kad jo, kaip Širdies chirurgijos centro vadovo, tikslas – ugdyti profesionalią komandą.

To, kad chirurgas gerai išoperuos, neužtenka, prie sėkmingo rezultato turi prisidėti ir kitų sričių specialistai – intensyvios terapijos skyriaus darbuotojai, anesteziologai ir kiti. „Mūsų ar pas mus dirbę chirurgai yra savarankiškai operavę ir ne vienoje kitoje šalyje. Tai – Rusija, Ukraina, Baltarusija, Kazachstanas, Latvija, Estija, Švedija, Vokietija ir Jungtinė Karalystė. Tai malonūs ir džiuginantys pasiekimai“, – pridūrė V.Tarutis.

Širdies operacijos tapo kasdienybe

VUL SK širdies centre šiuo metu yra 6 operacinės. Per dieną jose atliekama nuo 6 iki 10 širdies operacijų – jų skaičius svyruoja nuo to, ar būna labai skubių atvejų, ar ne.

Istorinės širdies operacijos proga žurnalistai turėjo progą pamatyti širdies chirurgų darbą, širdies operaciją iš arti. „Bus atliekama aortokoronarinio šuntavimo operacija, ją jau galima vadinti įprasta – darbine operacija“, – prieš eidamas į operacinę kalbėjo širdies chirurgas Kęstutis Šalčius.

Kiek tokių operacijų yra atlikęs per savo darbo laiką, K.Šalčius jau nesuskaičiuoja – kalbame apie tūkstančius. Minėtos aortokoronarinio šuntavimo operacijos trukmė, jei viskas vyksta be komplikacijų, – 3 valandos. Paklaustas apie komplikacijų tikimybę, širdies chirurgas teigė, kad komplikacijų po aortokoronarinio šuntavimo operacijos atsiranda maždaug 3 proc. pacientų. Tokių operacijų VUL SK širdies centre per metus atliekama apie 900.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius